Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki prijedlog, čija je svrha ublažiti zabrinutost Rusije zbog planiranog postavljanja obrambenog raketnog štita, nije ispunio očekivanja službene Moskve, prenijeli su ruski mediji pozivajući se na izjavu ruskog ministarstva vanjskih poslova.


"Naša očekivanja nisu ispunjena. To nije ono što nam je obećano", stoji u priopćenju ministarstva koje je prenio Itar-Tass. SAD su tijekom ovog tjedna Rusiji dostavile 'paket dokumenata' čija je svrha postići kompromisno rješenje kada je riječ o proturaketnom štitu. To su pitanje prvi put spomenuli američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates tijekom posjeta Moskvi u listopadu.

Vezani članci Teretni brod, ilustracija Drama u Arapskom moru: Izraelski teretni brod pogodila iranska raketa Slika nije dostupna Rusija neće graditi proturaketni sustav

Sjedinjene Države iznijele su niz specifičnih prijedloga o
proturaketnoj obrani. "Nakon što smo ih dobili napismeno, u skladu s prethodnim dogovorom s Amerikancima koji su se obvezali da će nam ih dostaviti u roku od šest tjedana, odmah nam je bilo jasno da se američko stajalište nije izmijenilo" stoji u priopćenju.

Washington bi želio postaviti presretač raketa u Poljskoj, a u
Republici Češkoj radarski sustav u sklopu proturaketnog štita za koji tvrdi da je iznimno važan u zaštiti Europe od potencijalnih raketnih napada koji bi mogli doći od Irana i Sjeverne Koreje. Rusi smatraju da je svrha postavljanja štita usmjerena protiv njihova raketnog arsenala te da predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost.