Ruska vojska, Kremlj (Foto: AFP)
Ruska vojska, Kremlj (Foto: AFP)

"Ovo je vrlo opasno za Norvešku i Norvežane. Kako ćemo reagirati na ovo? Nikada nismo Norvešku smatrali metom za naša strateška oružja, ali ako se ovo nastavi, norveška nacija će patiti", rekao je Franc Klintsevič.


Rusija je poslala upozorenje Norveškoj da bi mogla biti meta nuklearnog napada nakon što su vlasti u Oslu odobrile razmještanje 330 američkih marinaca na svojem teritoriju.

Franc Klintsevič, potpredsjednik Odbora za odbranu i sigurnost Rusije, istaknuo je za rusku televiziju TV2 da je razmještanje američkih marinaca u Vaernes, kako je rekao, dio američke igre. Norveški građani "će platiti za to", dodao je.

"Ovo je vrlo opasno za Norvešku i Norvežane. Kako ćemo reagirati na ovo? Nikada nismo Norvešku smatrali metom za naša strateška oružja, ali ako se ovo nastavi, norveška nacija će patiti", rekao je Klintsevič.

Naglasio je da Kremlj razmještanje 330 marinaca smatra direktnom vojnom prijetnjom, prenosi Anadolija.

Norveška ministrica obrane Ine Eriksen Søreide kazala je kako ne postoji objektivan razlog za ovakvu reakciju Rusije. "No, Rusi u ovom trenutku tako reagiraju prema gotovo svim zemljama članicama NATO-a", dodala je ona, kako piše Independent.

Norveška se NATO-u pridružila 1949. godine, ali uz obećanje tadašnjem SSSR-u da se trupe NATO-a neće stacionirati na njenom teritoriju.