Rusija je porinula svoj treći ledolomac na nuklearni pogon, Ural. Dizajniran je za vođenje brodova kroz najdeblje ledene plohe na Arktiku.

Galerija


Ural je treći brod iz Projekta 22220, a postat će najveći i najmoćniji ledolomac na nuklearni pogon na svijetu.

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Rusija priznala porast broja zaraženih, najavljuje ograničavanje kretanja: "Liječnici i bolnički kreveti su spremni" Azerbajdžanske snage Rusija zabrinuta zbog sukoba: "U Nagorno Karabahu raspoređuju se i džihadisti iz Libije i Sirije"

Očekuje se da će ledolomci ovog tipa moći proći kroz ledene slojeve debljine i do tri metra. Ledolomac Ural dug je 170 metara, poput atletskog stadiona u punoj veličini i visine je poput zgrade od pet katova. Bit će u potpunosti završen do 2022. godine.

Svečanost porinuća održana je u baltičkom brodogradilištu Sankt Petersburgu uz razbijenu obaveznu bocu šampanjca. Tijekom porinuća sidreni lanci su popadali na tlo i oštetili dio rampe. Srećom, radnici brodogradilišta izbjegli su pad masivnog lanca i nema ozlijeđenih, javlja RT.

Ostala dva plovila iz Projekta 22220, Arktika i Sibir, za sada su u izgradnji i ostaju plutati u brodogradilištu. Brod Arktika prvu seriju nuklearnog goriva dobio je u svibnju, a očekuje se kako bi do kraja godine mogao biti u punom pogonu. Sva tri broda projektirana su na način da podržavaju plovidbu u svim dubinama voda.

Tijekom proteklih godina Rusija je modernizirala svoju flotu ledolomaca. Porinuto je nekoliko ledolomaca s nuklearnim i konvencionalnim pogonom. Takvi brodovi su ključni za uspješno djelovanje na arktičkom području, a očekuje se nadogradnja ruske flote.

HDZ u Irskoj osvojio – jedan glas: Pogledajte kako su glasali birači u nekim Hrvatima zanimljivim zemljama