Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porinut "Ural"

Rusija porinula najmoćniji nuklearni ledolomac na svijetu: Lomit će slojeve leda i do tri metra debljine

Porinuće ledolomca Ural (Foto: AFP)
Porinuće ledolomca Ural (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Porinuće ledolomca Ural (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Rusija je porinula svoj treći ledolomac na nuklearni pogon, Ural. Dizajniran je za vođenje brodova kroz najdeblje ledene plohe na Arktiku.

Ural je treći brod iz Projekta 22220, a postat će najveći i najmoćniji ledolomac na nuklearni pogon na svijetu.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Očekuje se da će ledolomci ovog tipa moći proći kroz ledene slojeve debljine i do tri metra. Ledolomac Ural dug je 170 metara, poput atletskog stadiona u punoj veličini i visine je poput zgrade od pet katova. Bit će u potpunosti završen do 2022. godine.

Svečanost porinuća održana je u baltičkom brodogradilištu Sankt Petersburgu uz razbijenu obaveznu bocu šampanjca. Tijekom porinuća sidreni lanci su popadali na tlo i oštetili dio rampe. Srećom, radnici brodogradilišta izbjegli su pad masivnog lanca i nema ozlijeđenih, javlja RT.

Ostala dva plovila iz Projekta 22220, Arktika i Sibir, za sada su u izgradnji i ostaju plutati u brodogradilištu. Brod Arktika prvu seriju nuklearnog goriva dobio je u svibnju, a očekuje se kako bi do kraja godine mogao biti u punom pogonu. Sva tri broda projektirana su na način da podržavaju plovidbu u svim dubinama voda.

Tijekom proteklih godina Rusija je modernizirala svoju flotu ledolomaca. Porinuto je nekoliko ledolomaca s nuklearnim i konvencionalnim pogonom. Takvi brodovi su ključni za uspješno djelovanje na arktičkom području, a očekuje se nadogradnja ruske flote.

Aktualno HDZ u Irskoj osvojio – jedan glas: Pogledajte kako su glasali birači u nekim Hrvatima zanimljivim zemljama Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon objave službenih rezultata EU izbora (Marko Prpic/PIXSELL) Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon objave službenih rezultata EU izbora (Marko Prpic/PIXSELL) +0 Dijaspora, Irska, DIP (Foto: Screenshot/DIP) Hrvatska HDZ u Irskoj osvojio – jedan glas: Pogledajte kako su glasali birači u nekim Hrvatima zanimljivim zemljama 1/2 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene