Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je u utorak pozdravila ishod izvanrednog summita Europske unije, posvećenog sukobu u Gruziji, pohvalivši EU za "odgovoran pristup".


Europska unija osudila je rusku vojnu intervenciju u Gruziji, kao i priznavanje neovisnosti Južne Osetije i Abhazije, ali unatoč tomu nisu dogovorene nikakve sankcije protiv Rusije osim zamrzavanja rada na novom sporazumu o strateškom partnerstvu.

Vezani članci Slika nije dostupna Europski parlament prihvatio reformu schengenskih pravila Slika nije dostupna Evo što nam sve poklanjaju zemlje članice Europske unije!

"Bilo je poziva nekih država da se nametnu sankcije Rusiji i zamrznu odnosi", navodi se u reakciji ruskog ministarstva vanjskih poslova na summit EU-a, objavljenoj na internetskoj stranici ministarstva.

"Međutim, glavno je to da su one ostale u manjini, a većina država članica EU-a pokazala je odgovoran pristup i potvrdila svoje opredjeljenje za partnerstvo s Rusijom dobro shvativši važnost suradnje na obostranu korist", ističe se u priopćenju ministarstva.

Također se navodi da se Rusija ne može složiti s nizom konstatacija u završnoj deklaraciji summita, među kojima s onom u primjeni "nerazmjerne sile", i izražava se žaljenje zbog suspendiranja pregovora o novom sporazumu o strateškom partnerstvu između Rusije i EU-a.

"Naša se suradnja odvija na obostranu korist koja je toliko velika da bi bilo nerazumno ugroziti je", kaže se u priopćenju.