Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija optužuje Bjelorusiju za krađu nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukob između Rusije i Bjelorusije oko cijene nafte se nastavlja. Moskva je optužila Minsk da ilegalno crpi rusku naftu namijenjenu zapadnoj Europi.

"Bjeloruska strana je 6. siječnja počela jednostrano, bez ikakvog upozorenja, ilegalno crpiti naftu iz naftovoda Družba koja je namijenjena isključivo za transport zapadnoj Europi", rekao je novinarima u Moskvi čelnik Transnefta Semjon Vajnštok.

Pročitajte i ovo Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja" Slika nije dostupna Bjelorusija blokirala isporuke ruske nafte Poljskoj, Njemačkoj i Ukrajini

Kako prenose ruski mediji, Vajnštok je rekao da je unatoč mjerama koje je poduzeo Transneft Bjelorusija od 6. siječnja ilegalno uzela više od 79 tisuća tona nafte, a u posljednja 24 sata 900 tona nafte.

Vajnštok je pozvao Bjelorusiju na "poštivanje međunarodnih normi i pravila, koja isključuju primjenu diskriminacijakih mjera u odnosu na tranzitne isporuke".

"Tranzit je 'sveta krava'", istaknuo je.

Transneft je priopćio da "poduzima sve moguće mjere s ciljem povećanja izvoza nafte na drugim pravcima za potrošače u zapadnoj Europi".

Poljski dužnosnici priopćili su u ponedjeljak da su tijekom noći obustavljene isporuke ruske nafte Poljskoj i Njemačkoj preko naftovoda Družba iz još nepoznatog razloga.

Iz poljskog je ministarstva gospodarstva potvrđeno da je došlo do problema s opskrbom nafte preko ruskog naftovoda Družba, dok je poljska privatna TV postaja TVN24 ranije izvijestila kako su nastali problemi povezani s nedavnim sukobom oko cijena između Rusije i Bjelorusije.

Rusko strateško partnerstvo s Bjelorusijom potresla je odluka Moskve da uvede carinu na prodaju nafte Minsku, udvostruči cijenu ruskog plina i zabrani uvoz bjeloruskog šećera.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kojeg Washinton smatra posljednjim europskim diktatorom, uzvratio je uvođenjem carinske pristojbe na rusku naftu koja prolazi njezinim teritorijem.

Međutim, Rusija je osporila tu odluku s obrazloženjem da ona nije u skladu s ranije usvojenim sporazumom između dviju strana i zaprijetila je da će poduzeti mjere protiv Bjelorusije ako nastavi oporezivati rusku naftu koja prelazi preko njenog teritorija i ide za Europu.

Bjeloruske vlasti su odlučile da će na svaku tonu ruske nafte koja ide preko njezinih naftovoda od 1. siječnja naplaćivati 45 dolara poreza i izazvale nove napetosti u odnosima s Moskvom nakon mukotrpnih prosinačkih pregovora o cijeni ruskog plina.

Bjelorusko izaslanstvo trebalo bi sutra doputovati na razgovore u Moskvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene