Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska suradnja

Rusija nakon 18 godina pregovora primljena u WTO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je danas primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) nakon 18 godina pregovora.

Rusko gospodarstvo, s BDP-om od 1,9 bilijuna dolara, bilo je najveće izvan WTO, a ulaskom u tu organizaciju postat će manje ovisno o izvozu energenata i izbjeći velike teškoće koje mu je 2008. uzrokovao snažni pad cijena nafte. Ulazak Rusije u WTO, u kojoj vrijede čvrsta pravila, trebao bi pomoći i u smanjenju mogućnosti ponavljanja regionalnih sukoba, poput onog između Rusije i Gruzije 2008.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

>> Potpora Putinu najniža ove godine!

'Taj ishod dugih i složenih pregovora dobar je i za Rusiju i za naše buduće partnere', rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u poruci sudionicima ministarskog sastanka WTO u Ženevi na kojem je Rusiji odobreno članstvo. Rusija bi u idućih pola godine trebala ratificirati sporazum o članstvu i u idućih 30 dana postati članicom WTO-a.

Članstvo u WTO-u Rusiji bi trebalo omogućiti povrat izgubljene dobiti od izvoza u iznosu od 2 milijarde dolara na godinu, rekla je ruska ministrica gospodarstva Elvira Nabiulina. 'Rusija danas gubi oko 2 milijarde dolara zbog raznih diskriminatornih mjera protiv našeg izvoza. Nadamo se da će te mjere biti ukinute i da će naši kemijski i prijevozni sektor uskoro osjetiti poboljšanje u tom pravcu', rekla je.

Obama čestitao Medvedevu na pridruženju WTO-u

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je, u telefonskom razgovoru, svojem ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu na pridruženju Rusije WTO-u.

‘Barack Obama čestitao je Dmitriju Medvedevu na primanju Rusije u članstvo WTO-a’, stoji u priopćenju što ga je objavio Kremlj te se dodaje da je razgovor inicirala američka strana.

‘Dvojica šefova država istaknula su veliku važnost ovoga događaja, ocijenivši kako sada postoje temelji za značajno jačanje bilateralne ekonomske suradnje. Obojica predsjednika inzistirala su na važnosti održavanja pozitivne dinamike u razvoju rusko-američkih odnosa.... te su se složili da je važno nastaviti učinkovito raditi kako bi se ojačala bilateralna suradnja’, stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene