Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija, Kazahstan i Turkmenistan dogovorili izgradnju novog plinovoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Rusije, Kazahstana i Turkmenistana dogovorili su se u subotu u kaspijskoj luci Turkmenbaši da će izgraditi novi plinovod oko Kaspijskog jezera, a taj sporazum bit će potpisan do 1. rujna 2007. godine.

"Predsjednici Republike Kazahstan, Ruske Federacije i Turkmenistana odlučili su dati zadaću svojim vladama da do 1. rujna 2007. pripreme i potpišu sporazum o suradnji triju država u izgradnji novog plinovoda", navodi se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na summitu trojice čelnika, a prenosi RIA Novosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavak plinske krize Novi energetski partner srušio nade Europske unije: "To nije kao slavina za vodu, ne možemo samo nadomjestiti Rusiju..." Slika nije dostupna Analiza BBC-ja Može li svijet preživjeti bez ruskog plina i nafte? ''Trebat će još dosta vremena...''

Plinovod će dopremati turkmenistanski plin do Rusije preko
Kazahstana, dok Europska unija i SAD podupiru trasu prema
Azerbajdžanu, preko Kaspijskog mora, čime bi se zaobišlo Rusiju. Međutim, ovim dogovorom Rusija je zadržala svoju dominantnu ulogu glavnog posrednika u distribuciji plina u regiji. 

Izgradnja plinovoda trebala bi započeti u drugoj polovici 2008.
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nakon postizanja dogovora o izgradnji novog plinovoda s turkmenistanskim predsjednikom Kurbangulijem Berdimuhamedovim i kazahstanskim kolegom Nursultanom Nazarbajevom da će zajedno "rekonstruirati kaspijski plinovod kako bi se povećao njegov kapacitet na 10 milijardi kubičnih metara (godišnje)
i izgraditi paralelni plinovod".

Kazahstanski predsjednik Nazarbajev rekao je prije postizanja
dogovora da se radi o "čisto pragmatičnom komercijalnom projektu... Tu nema politike".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene