Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Brzo političko riješenje'

Rusija i SAD o kemijskim napadima u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi navodi o uporabi kemijskog oružja u Siriji jako zabrinjavaju, no Sjedinjene Američke Države moraju biti oprezne i ne nagliti s odgovorom, rekao je američki predsjednik Barack Obama u petak. Rusija je protiv primjene sile, a Europska unija poziva na žurno političko rješenje i odgovornost.

U intervjuu za CNN, Barrack Obama je upozorio da Sjedinjene Države ne trebaju nagliti jer bi se mogle 'naći u veoma teškim situacijama' i ne trebaju ulaziti u pothvate koji bi mogli 'potaknuti negativno raspoloženje' prema SAD-u u regiji.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Ilustracija Ruski napad Dijelovi raketa zasuli ulice i zgrade velikog ukrajinskog grada, stradalo dijete

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da sirijska oporba sprječava objektivnu istragu navoda da je sirijska vlada ovaj tjedan izvela napad kemijskim oružjem.

>> Francuska zove na primjenu sile, analitičari: 'To ne bi zaustavilo sukob'

SAD

Optužbe sirijske oporbe, po kojima su u napadu otrovnim plinom ubijene stotine ljudi, teže su od ranijih optužaba protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, rekao je američki predsjednik i kazao da SAD 'prikuplja informacije o tom događaju' i nastoji prikupiti više dokaza o stvarnoj uporabi kemijskog oružja ovog tjedna.

Turska je u petak pozvala Vijeće sigurnosti na 'konkretnu akciju' nakon smrtonosnog napada u Siriji. 'Sada je vrijeme za stvarnu konkretnu akciju', rekao je turski predsjednik Abdullah Gul novinarima u Istanbulu te jasno upozorio da će u protivnom 'cijena diplomatskih manevara i nadmudrivanja u Vijeću sigurnosti UN-a biti previsoka'.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u petak međunarodnu zajednicu da 'žurno djeluje' i pokaže jedinstvo u 'sirijskoj krizi nakon navodnog smrtonosnog napada kemijskim oružjem'.

'Međunarodna zajednica mora sada djelovati s osjećajem žurnosti i odgovornosti' kako bi promicala 'političko rješenje', istaknula je Ashton u priopćenju, nakon telefonskog razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Rusija je pak u petak ocijenila 'neprihvatljivima' pozive u Europi da se UN izloži pritisku radi donošenja odluke o primjeni sile protiv sirijskog režima Bašara al-Asada, nakon informacija da je upotrijebio kemijsko oružje.

'U prilikama novog vala protusirijske propagande, mislimo da su neprihvatljivi pozivi nekih europskih prijestolnica da se UN-ovo Vijeće sigurnosti izloži pritisku i da se odmah odluči o primjeni sile', reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Ruski MVP je istaknuo da je navodni napad kemijskim oružjem u predgrađu Damaska bio 'očita provokacija' i da pobunjenici 'sprječavaju' objektivnu istragu.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u petak u televizijskom nastupu da je bombardiranje u srijedu blizu Damaska bilo 'kemijski napad Asadova režima'.

'Mislimo da je to kemijski napad Asadova režima velikih razmjera, ali želimo da UN to potvrdi', rekao je britanski ministar vanjskih poslova u razgovoru objavljenom na Sky Newsu i BBC-ju.

>> 'Asadove su snage kemijskim oružjem noćas ubile 1.300 ljudi'

RUSIJA

'Jako potrebni signali oporbe, uključujući njezinu spremnost da jamči sigurnost i učinkovit rad UN-ovih stručnjaka na teritoriju pod kontrolom militanata, nažalost ne dolaze', navodi se u priopćenju ruskog MVP-a.

'To izravno sprječava objektivnu istragu moguće upotrebe kemijskog oružja u Siriji', ističe ministarstvo.

Navodni napad bojnim otrovom u kojem su poginule stotine ljudi dogodio se u srijedu, samo tri dana nakon što je tim UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje stigao u Siriju. No, zbog njihova ograničenog mandata dosad nisu mogli otići na mjesto napada, koja se nalazi nedaleko od hotela u Damasku u kojem borave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene