Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Damask sve demantira

'Asadove su snage kemijskim oružjem noćas ubile 1.300 ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski oporbeni aktivisti tvrde kako je jutros izveden napad kemijskim oružjem u blizini Damaska u kojem je poginulo više stotina, a prema nekim izvorima i više od 1.300 ljudi.

Sirijski aktivisti optužili su vojsku i režim predsjednika Bašara al-Asada da su protekle noći na nekoliko predgrađa glavnog grada Damaska izveli napad kemijskim oružjem, pri čemu je poginulo više stotina ljudi, prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Piše Washington Post Sirijsko kemijsko oružje možda neće biti tako teško uništiti Slika nije dostupna Dokumenti stigli u Haag Asad počeo ispunjavati prvu obvezu, poslao popis svog kemijskog oružja

Tvrdnje aktivista nije moguće provjeriti, no oni su kao dokaz objavili nekoliko videozapisa na YouTubeu, na kojima se može vidjeti više leševa i ljudi u izrazito teškom stanju, ali bez ikakvih vidljivih ozljeda. Napad je navodno izveden u istočnim predgrađima Damaska, gdje je snažno uporište pobunjenika koji već gotovo dvije i pol godine oružjem pokušavaju s vlasti svrgnuti Asada.

Pozivajući se na podatke jedne oporbene grupe, Reuters javlja da su život u navodnom kemijskom napadu izgubile 494 osobe. BBC se poziva na podatke jednog drugog saveza oporbenih aktivističkih grupa, u kojemu tvrde da je broj žrtava veći od 650. Istovremeno, vođa sirijske oporbe George Sabra na konferenciji za novinare u Istanbulu kazao je da je broj mrtvih veći od 1.300.

>>'Sirija vjerojatno upotrebljavala kemijsko oružje'

Doktor Abu Said iz pokrajinske bolnice u Sakbi, istočno od Damaska, kaže kako su žrtve počele stizati ubrzo nakon molitve u zoru. Neki od simptoma kod preživjelih bili su nesvjestica, pjena na ustima i u nosu, sužene zjenice, otežano disanje i ubrzani rad srca, a većina ranjenika se ugušila, rekao je Said.

Ovaj navodni napad dogodio se u vijeme kada su u Siriji na terenu UN-ovi inspektori za kemijsko oružje, koji bi trebali otkriti koristi li itko (i ako da, tko) u Siriji kemijsko naoružanje. Dosad su i Asadov režim i pobunjenici jedni druge optuživali za korištenje takvog oružja, a iako su neke zapadne države, uključujući Ameriku, navele da imaju i dokaze o uporabi, zapravo nije jasno tko je koga i čime napao.

Pobunjenici tvrde kako Asadov režim ne dopušta istražiteljima da posjete regiju Ghouta, u kojoj on navodno koristi kemijsko oružje. ''Istražitelji neće doći u ovu regiju. Asadov režim određuje gdje će oni ići. A on ih neće pustiti ovdje'', rekao je jedan od pobunjenika.

Režim negira optužbe, svijet traži istragu

Sirijski ministar informiranja Omran Zoabi oštro je demantirao optužbe o noćašnjem kemijskom napadu, nazivajući ih 'histeriziranjem'. Njegovu je izjavu prenijela sirijska državna televizija, koja je ranije citirala jednog visokopozicioniranog dužnosnika koji tvrdi da se optužbama pokušava odvratiti UN-ove stručnjake za kemijsko oružje od njihove zadaće.

Glavni tajnik Arapske lige pozvao je istražitelje da 'smjesta' pregledaju područje Damaska. Tom su se zahtjevu pridružili i sam čelnik UN-ove istražiteljske misije Ake Sellstrom te političari i diplomati iz cijelog svijeta, uključujući švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, britanskog šefa diplomacije Williama Haguea i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Saudijska Arabija zatražila je hitnu sjednicu UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Rusija je u poslijepodnevnim satima zatražila 'poštenu i profesionalnu' istragu navoda o kemijskom napadu. U priopćenju tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova, koje prenosi Reuters, stoji da bi informacije o napadu mogle zapravo biti 'provokacija'.

Za večeras je zbog navodnog kemijskog napada sazvana hitna sjednica UN-ovog Vijeća sigurnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene