Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVRATNICI IZ SIRIJE I IRAKA

Rusi u strahu od džihadista: "Mogu se pridružiti zločinačkim bandama i novačiti druge borce"

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruske službe sigurnosti (FSB) objavile su u utorak kako strahuju od dolaska džihadista po povratku iz Sirije na njihov teritorij, dan nakon što je Vladimir Putin objavio povlačenje dijela ruskih snaga iz te zemlje.

Po FSB-u gotovo 2900 ruskih džihadista, većinom podrijetlom iz nestabilnih muslimanskih republika s Kavkaza, borilo se u Iraku i u Siriji, a pridružilo im se više tisuća boraca iz zemalja Srednje Azije u kojemu je znatan broj ruske dijaspore.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Nove optužbe "Uz Srbe na meti su i Hrvati": Lavrov sasuo nove optužbe na račun Zapada i otkrio tko je najveći trenutačni neprijatelj Rusije Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Problem s povratkom džihadista to je izraženiji što Rusija mora organizirati na svojem teritoriju sljedeće Svjetsko nogometno prvenstvo, od 14. lipnja do 15. srpnja 2018.

"Povratak u Rusiju nekadašnjih boraca iz ilegalnih oružanih formacija s Bliskog istoka predstavlja realnu opasnost. Mogu se pridružiti zločinačkim bandama, ćelijama ili sudjelovati u novačenju drugih boraca", iznio je zabrinutost direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov na sastanku Ruskog protuterorističkog odbora.

"Oslobađanjem posljednjih uporišta Islamske države njezini čelnici i borci primorani su potražiti načine da nastave terorističke aktivnosti na teritoriju drugih zemalja, uključujući Rusiju", naglasio je on. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene