Ruski superbombarder Tu-160 Blackjack (Foto: AFP)
Ruski superbombarder Tu-160 Blackjack (Foto: AFP) Foto: Afp

Novi ruski ratni stroj Tu-160 Blackjack snimljen je tijekom testnog leta iznad jednog od najvećih gradova Ruske Federacije.


Novi ruski strateški bombarder Tu-160 Blackjack poletio je preko snježnog neba iznad ruskog grada Kazana na visini od samo 300 metara.

Vezani članci Vozilo čistoće Vozilom čistoće uletio u raskrižje kao da sutra ne postoji, a prognoza mu se zamalo ostvarila Zima u Rusiji, ilustracija Strava u Rusiji: Roditelji sedmomjesečnu bebu satima ostavili da spava na balkonu na -7 stupnjeva, umrla je

Let je bio dio ispitivanja novog superbombardera i trajao je oko 7 minuta. Letu je nazočila i visoka delegacija ruskih dužnosnika na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom

Novi ruski superbombareder predstavljen je u studenom 2017. godine i pridružit će se ruskoj floti od 16 aviona koji mogu nositi i nuklearno naoružanje do kraja ove godine. 

Superbombarder dugog dometa Tu-160 nova je i poboljšana verzija zrakoplova ruske ratne zračne flote. Može doseći brzinu dvaput veću od brzine zvuka i ima dolet oko 12.000 kilometara. Dizajniran je da napada mete lansiranjem krstarećih projektila s nuklearnim punjenjem.

Mnogi svjetski milijarderi već su od Rusije zatražili da im dozvoli prenamjenu strateškog bombardera Tu-160 Blackjack u ekskluzivni putnički privatni zrakoplov, no Rusi su ih - odbili.