Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veleposlanik pozvan na razgovor

Eskalacija napetosti, Rusi uputili ozbiljnu optužbu: "To je dokaz da je Zapad izravno uključen u rat"

Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage?
Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Foto: Afp
Rusko ministarstvo pozvalo je njemačkog veleposlanika na razgovor nakon što su ruski mediji objavili audiosnimku sastanka visokih njemačkih vojnih dužnosnika.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak njemačkog veleposlanika na razgovor, izvijestila je novinska agencija TASS pozivajući se na neidentificirani izvor, nakon što su ruski mediji objavili audiosnimku sastanka visokih njemačkih vojnih dužnosnika.

U navodnom pozivu čulo se kako njemački časnici razgovaraju o oružju za Ukrajinu i potencijalnom udaru Kijeva na most na Krimu, što je ruske dužnosnike natjeralo da zatraže objašnjenje.

Ruske režimske novinske agencije dodaju da se o snimci oglasio i Kremlj te poručio da ona "dokazuje da je Zapad izravno uključen u rat u Ukrajini".

Pročitajte i ovo Freedom Shield Dvostruko više vojnika Vježbe dviju zemalja razljutile vojnu silu: "To je proba za nuklearni rat!"

Podsjetimo, njemački ministar obrane u nedjelju je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokušava destabilizirati Njemačku, nakon što je Rusija na društvenim mrežama emitirala povjerljivu razmjenu informacija među njemačkim časnicima o isporukama oružja Ukrajini.

"Radi se jednostavno o tomu da se ova snimka koristi za destabilizaciju i potkopavanje jedinstva Njemačke", rekao je Boris Pistorius novinarima u Berlinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija požara u domu umirovljenika njemački vatrogasci na terenu Strava u domu umirovljenika: U požaru poginule četiri osobe, desetci ozlijeđenih

"Očito je riječ o potkopavanju našeg jedinstva (...), o unutarnjem širenju političkih podjela i iskreno se nadam da Putin neće uspjeti i da ćemo ostati ujedinjeni”, dodao je.

U petak je na društvenim mrežama iz Rusije emitirana audiosnimka konferencijskog sastanka visokih njemačkih časnika.

Sudionici razgovora posebno raspravljaju o hipotezi isporuke dugometnih projektila Taurus njemačke proizvodnje Kijevu, o tomu što bi trebalo napraviti da se ukrajinskim snagama omogući njihovo korištenje i kakav je njihov potencijalni učinak.

Pročitajte i ovo Njemačka vozila Mnoge čudi zašto to čini Mladić ima neobičan hobi: Prijavljuje prekršitelje, a zbog tih kazni već su platili više od 140.000 eura

Njemačko ministarstvo obrane u subotu je potvrdilo autentičnost snimke.

Sadržaj snimke vrlo je neugodan za Njemačku jer Berlin službeno odbija isporučiti projektile Taurus Kijevu obrazlažući to rizikom od eskalacije rata.

Istodobno tijekom razgovora časnici otkrivaju pojedinosti o tomu na koji način Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska pomažu ukrajinskoj vojsci pri upotrebi raketa Scalp koje te dvije zemlje isporučuju Kijevu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene