Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neviđen porast pedofilije

Rusi pooštravaju zakon: Pedofile će se moći i kastrirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslije drastičnog rasta broja pedofilskih zločina, ruska Duma usvojila je novi zakon o kažnjavanju pedofila, kojim se pooštravaju kazne, uključujući kemijsku kastraciju osuđenih zbog pedofilije.

Zakon predviđa da se osuđenik sam može opredijeliti za kastraciju, kako bi dobio smanjenje zatvorske kazne. Duma je ovog tjedna usvojila tekst zakona koji pooštrava zatvorske kazne za seksualno nasilje nad maloljetnicima, a prvi put osuđenicima koji odsluže kazne, zabranjuje se da rade u blizini djece i dopušta se kemijsku kastraciju u slučajevima kada je žrtva mlađa od 14 godina.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev "Ubijte ih sve!" Putinov trbuhozborac najavio brutalnu osvetu za pokolj: "Moraju biti ubijeni, ali mnogo je važnije od toga..." Dmitrij Medvedev Više od 130 mrtvih Medvedev o pokolju u Moskvi: "Osvetit ćemo svakog od njih. Samo čekajte, gadovi"

>> Južna Koreja uvela kemijsku kastraciju osuđivanih pedofila

Zakon još treba potpisati predsjednik Medvedev, a predstavnik ruskog predsjednika za prava djece Pavel Astahov ocijenio je da je novi zakon korak naprijed u borbi protiv pedofilije. 'Kazneno zakonodavstvo u području zaštite djece od seksualnog zlostavljanja jedno je od najliberalnijih u svijetu, na razini Afganistana, Malija i Angole', ocijenio je Astahov prije glasovanja u Dumi.

Dosadašnje rusko zakonodavstvo o pedofiliji smatra se liberalnim zbog blagih kazni, odsustva zabrane obavljanja poslova vezanih za djecu i medicinskog praćenja počinitelja. S druge strane, pedofilija je u sovjetsko doba bila tabu tema. 'Uvjeravam vas da je stopa pedofilskih zločina bila ista (u vrijeme SSSR-a), ali je u sovjetskom dobu bilo nemoguće biti informiran o tim problemima u tisku, kako je to bio 'porok bogatih', nepostojećih u tadašnjem sovjetskom društvu', objasnio je Jevgenij Vičenkov, bivši sovjetski političar, a danas direktor agencije za novinsko istraživanje Ažur u Sankt Peterburgu.

Tisak danas svakodnevno objavljuje napise o seksualnim zločinima nad djecom, a državni istražni komitet isto tako redovno objavljuje priopćenja o najnovijim slučajevima. Službena statistika je zapanjujuća - broj prijavljenih seksualnih napada na djecu uvećan je za 30 posto od 2003. do 2010., kada je prijavljeno 9.500 pedofilskih zločina.

U uredu predstavnika ruskog predsjednika za prava djece navode da je broj tih nedjela porastao čak za 41,2 posto od 2010. do 2011. godine. Astahov je za jednog od krivaca proglasio internet, gdje je pedofilska pornografija, kako je naveo, raširena pojava koja se ne kažnjava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene