Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija ne izjednačava Hrvatsku sa Srbijom, sve zemlje zapadnog Balkana moraju ispuniti svoje obveze, a u slučaju Hrvatske to znači da ne primjenjuje odluku o ZERP-u na zemlje članice EU, glavne su točke odgovora slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela na kritike koje su na njegov račun stigle iz Zagreba.


Rupel je u petak reagirao na izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera i Ministarstva vanjskih poslova u kojima kritiziraju sadržaj i ton njegove nedavne izjave u Bruxellesu u kojoj je, zagovarajući što brži tempo uključivanja Srbije u europske integracije, rekao da EU za Srbiju treba upotrebljavati iste kriterije kao za Hrvatsku te dodao da je Hrvatska generala Gotovinu izručila nakon što je već bila potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je na svojim internet stranicama objavilo da je Rupel, reagirajući na izjave premijera Ive Sanadera i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova u kojima su njegova stajališta ocijenjena neutemeljenima i netočnima, rekao da su njegove izjave na konferenciji za novinare u Bruxellesu 20. ovog mjeseca bile "sasvim jasne i da one ni u čemu ne mijenjaju poznata i više puta ponovljena stajališta slovenske vlade".

Ugledne svjetske agencije, navodi u izjavi Rupel, pravilno su
prenijele njegov odgovor na novinarsko pitanje u vezi s uključivanjem Srbije u EU i suradnje Beograda s Haškim sudom. Rupelov odgovor, kako se navodi, sukladan je stajalištima EU-a i stajalištima koja je u pismu Europskoj komisiji prije nekoliko mjeseci o pitanju zapadnog Balkana i statusa Srbije iznio slovenski premijer Janez Janša.

- Nije riječ o izjednačavanju Hrvatske sa Srbijom, kako proizilazi iz najnovijih hrvatskih izjava, nego o potvrdi stajališta Slovenije prema širenju Europske unije na zapadni Balkan.

- U trenutku kada svi, zajedno s kolegama iz Hrvatske, želimo što uspješnije uključivanje država zapadnog Balkana u EU, ovakve su polemike i nesporazumi nevažni i nekorisni. Europska unija u ovom trenutku od tih država očekuje dosljedno ispunjavanje obveza i standarda. U slučaju Hrvatske, to znači da za države članice EU-a neće primijeniti ekološko-ribolovni pojas u Jadranu, navodi se na kraju
izjave ministra Dimitrija Rupela koju je prenijelo slovensko
Ministarstvo vanjskih poslova.