Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: Ne izjednačavamo Hrvatsku sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija ne izjednačava Hrvatsku sa Srbijom, sve zemlje zapadnog Balkana moraju ispuniti svoje obveze, a u slučaju Hrvatske to znači da ne primjenjuje odluku o ZERP-u na zemlje članice EU, glavne su točke odgovora slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela na kritike koje su na njegov račun stigle iz Zagreba.

Rupel je u petak reagirao na izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera i Ministarstva vanjskih poslova u kojima kritiziraju sadržaj i ton njegove nedavne izjave u Bruxellesu u kojoj je, zagovarajući što brži tempo uključivanja Srbije u europske integracije, rekao da EU za Srbiju treba upotrebljavati iste kriterije kao za Hrvatsku te dodao da je Hrvatska generala Gotovinu izručila nakon što je već bila potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je na svojim internet stranicama objavilo da je Rupel, reagirajući na izjave premijera Ive Sanadera i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova u kojima su njegova stajališta ocijenjena neutemeljenima i netočnima, rekao da su njegove izjave na konferenciji za novinare u Bruxellesu 20. ovog mjeseca bile "sasvim jasne i da one ni u čemu ne mijenjaju poznata i više puta ponovljena stajališta slovenske vlade".

Ugledne svjetske agencije, navodi u izjavi Rupel, pravilno su
prenijele njegov odgovor na novinarsko pitanje u vezi s uključivanjem Srbije u EU i suradnje Beograda s Haškim sudom. Rupelov odgovor, kako se navodi, sukladan je stajalištima EU-a i stajalištima koja je u pismu Europskoj komisiji prije nekoliko mjeseci o pitanju zapadnog Balkana i statusa Srbije iznio slovenski premijer Janez Janša.

- Nije riječ o izjednačavanju Hrvatske sa Srbijom, kako proizilazi iz najnovijih hrvatskih izjava, nego o potvrdi stajališta Slovenije prema širenju Europske unije na zapadni Balkan.

- U trenutku kada svi, zajedno s kolegama iz Hrvatske, želimo što uspješnije uključivanje država zapadnog Balkana u EU, ovakve su polemike i nesporazumi nevažni i nekorisni. Europska unija u ovom trenutku od tih država očekuje dosljedno ispunjavanje obveza i standarda. U slučaju Hrvatske, to znači da za države članice EU-a neće primijeniti ekološko-ribolovni pojas u Jadranu, navodi se na kraju
izjave ministra Dimitrija Rupela koju je prenijelo slovensko
Ministarstvo vanjskih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene