Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da očekuje pomak u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom u sljedećih nekoliko mjeseci te da je moguća i nova zajednička sjednica dviju vlada poput one koja je lani bila održana na Brijunima.


"Očekujem aktivnost u tom smislu u sljedećih nekoliko mjeseci i pomake u rješavanju desetak otvorenih pitanja koje imamo", rekao je Rupel na konferenciji za novinare povodom dvogodišnjice rada sadašnje vlade desnog centra i planiranih aktivnosti Slovenije u Europskoj uniji i međunarodnim organizacijama.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Susjedi pojačavaju patrole na granici s Hrvatskom, u pomoć im stižu i policajci iz europskih zemalja Slika nije dostupna Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu"

Govoreći o mogućnosti susreta vlada Hrvatske i Slovenije Rupel je rekao da bi se na tom sastanku, možda početkom sljedeće godine, mogli zaključiti neki sporazumi ili postići dogovori o "desetak" otvorenih pitanja koja među državama još postoje, no nije želio iznositi detalje.

Rupel je iznio uobičajene ocjene o odnosima s Hrvatskom i vezao ih za učlanjenje Hrvatske u Europsku uniju. Slovensku Bijelu knjigu o granici s početka ove godine i nedavnu presudu Europskog suda za ljudska prava oko žalbe hrvatskih štediša Ljubljanske banke nazvao je prilikom za "novi početak" u odnosima s Hrvatskom.

Rupel je rekao da se s pitanjem granice ne treba žuriti jer
Slovenija kao članica EU-a ima "jaku poziciju", da se takva pitanja dugo rješavaju i da odnose s Hrvatskom treba gledati u njihovoj cjelokupnosti s obzirom na veliku trgovinsku razmjenu, turističke i druge kontakte koji postoje. 

Dodao je da Slovenija očekuje uključenje svih država zapadnog Balkana u EU kako bi se definirao prostor "između Slovenije i Grčke".

Rupel je izjavio da će zapadni Balkan i njegovo priključenje
Europskoj uniji, te međucivilizacijski i međukulturni dijalog biti među prioritetima slovenskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2008. godine.

Upitan kako će Slovenija reagirati ako Hrvatska, kako se čuje,
proglasi svoj ekološko-ribolovni pojas u Jadranu i za članice EU-a, Rupel je rekao da očekuje da će se zadržati sadašnje stanje, odnosno da od Hrvatske ne očekuje "jednostrani korak" kojim bi primijenila odluku o pojasu i na članice Europske unije za
koje u Jadranskom moru za sada ne vrijede pravila ekološko-ribolovnog pojasa.

Rekao je da su moguća i druga rješenja od sadašnjeg u dijalogu "Slovenije, Italije, Hrvatske i možda Albanije", dodavši da se radi o državama koje "dijele Jadransko more".

Govoreći o problemu ribarenja u hrvatsko-slovenskom malograničnom pojasu, Rupel je rekao da "dok se ne postigne sporazum Hrvatske i Europske komisije o ribolovnom dijelu SOPS-a, Slovenija neće moći dati svoj pristanak za početak pregovora Europske unije i Hrvatske o ribarstvu".