Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u petak da je njegovo strpljenje prema hrvatskom stajalištu o arbitraži "pri kraju" i predviđeni sastanak s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu možda je zadnja prilika da Zagreb prihvati zajedničku implementaciju presude o granici prema odluci suda iz lipnja.


"Naravno, ako Hrvatska tada ne pristane da surađujemo implementaciji arbitražne odluke, moje će se dosadašnje strpljenje izgubiti", kazao je Miro Cerar.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana, ilustracija (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Slična epidemiološka situacija: Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske Slika nije dostupna Slovenski ministar vanjskih poslova: "Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora biti prisiljena da poštuje međunarodnu presudu"

Cerar je to kazao u Divači gdje je obilaskom budućeg gradilište nove željezničke pruge s Koprom počeo kampanju pred referendum na kojemu bi mogao biti osporen zakon o gradnji te pruge. Za Cerara je to najvažnija infrastrukturna investicija u njegovu mandatu, no neke građanske inicijative i dio oporbe projekt povezivanja koparske luke sa zaleđem drže preskupim i protive se odabranoj trasi pa će se o tome odlučivati na referendumu, gdje bi zakon mogao i pasti.

Za arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici, a na čijoj primjeni kao pravno obvezujućoj inzistira Slovenija, Cerar je kazao da ne vjeruje da bi neka članica EU mogla stati na stranu Hrvatske.

Implementacija presude je pitanje poštovanja europskog načela vladavine prava i ne vjerujem da bi neka članica Unije u tome mogla podržati Hrvatsku, rekao je.

Službeni Zagreb smatra nebvezujućom jer je arbitraža kompromitirana ponašanjem Slovenije u tom procesu.(Hina)