Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužuju ga da je kršio ustav

Rumunjski parlament glasovao za opoziv predsjednika Basescua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski parlamentarni zastupnici glasovali su za smjenu predsjednika Traiana Basescua, a Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da vladajuća rumunjska koalicija lijevog centra ne poštuje demokraciju.

Od 432 zastupnika u parlamentu 256 je glasovalo za Basescuovu smjenu. Smjena će biti konačna ako se potvrdi na referendumu 29. srpnja. Predsjedničku dužnost će privremeno obnašati predsjednik Senata Crin Antonescu, predsjednik Socijalno-liberalne demokracije (USL).

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu"

USL koji je na vlast došao početkom svibnja, optužuje Basescua da je prekršio ustav time što si je, među ostalim, prisvojio premijerske ovlasti i što je ‘uveo mjere štednje koje su uzrokovale osiromašenje stanovništva’.

Basescu odbacuje te optužbe i upozorava na pokušaj USL-a da ‘nadzire sve poluge države i pravosuđa’. Usto je upozorio da su ugroženi ‘stabilnost i ugled zemlje’. Predsjednik je uoči glasovanja kazao da mu je savjest mirna jer je izvršavao dužnost prema zemlji i narodu.

‘Mislim da je možda bolje da dobijemo novog predsjednika, ali na kraju oni se bore samo za sebe, a ne za nas', rekla je Ioana, prodavačica na tržnici. ‘Nije važno tko je na vlasti, Meni je jednako loše’, kaže Mihai, prodavač ribe.

‘Vlada bi se trebala baviti problemima s kojima je Rumunjska suočena. Dosad ništa nisu napravili. Mislim da imaju nešto osobno protiv predsjednika’, Marcela, prodavačica na tržnici.

Europska komisija izrazila je zabrinutost da se u Rumunjskoj ne poštuje demokracija i podjela vlasti. A kako bi zadovoljila europske vjerovnike, Grčka najavljuje ubrzavanje rasprodaje državne imovine. Novog vlasnika čeka željeznica. Liberalizirat će se i energetski sektor. Atena priznaje kašnjenje u ostvarenju ciljeva za smanjenje duga koje su postavili međunarodni kreditori, ali obećava ih ispuniti.

'Učinit ćemo sve da promijenimo ono što je potrebno kako bismo se borili protiv recesije, kako bi zemlja ispunila ciljeve, tako da izađemo iz krize i nestane potreba za spasilačkim programom; kako bismo promijenili državu i gospodarstvo tako da više nikada ne budu trebali pomoć. Sve će se to dogoditi ako osiguramo da zemlja ostane u Europi i eurozoni', rekao je Antonis Samaras, grčki premijer.

Samaras traži više vremena i promjenu politike koja pogoršava fiskalnu situaciju i onemogućava gospodarski rast. Grčka je već petu godinu u recesiji. Nezaposlenost je premašila 22 posto. (Hina / I.D.)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene