Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rudd obećao nastavak dobrih odnosa s SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani australski premijer Kevin Rudd, čija se laburistička stranka obvezala vratiti oko 1.500 australskih vojnika koji se još nalaze u Iraku, rekao je da će i dalje njegovati dobru suradnju sa SAD-om.

Rudd je to izjavio nakon telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom koji ga je nazvao da bi mu čestitao na pobjedi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rudd: Kina ima "povećih" problema s ljudskim pravima u Tibetu Slika nije dostupna Rudd ratificirao Protokol iz Kyota

Rudd je kazao kako je američkom predsjedniku rekao da će
vojni savez sa Sjedinjenim Državama i dalje ostati glavnim stupom australske vanjske politike te najavio da će 2008. posjetiti SAD.

Laburistička stranka Kevina Rudda je, prema još nepotpunim službenim rezultatima, uvjerljivo pobijedila u subotu na parlamentarnim izborima u Australiji i okončala 11-godišnju vladavinu konzervativaca premijera Johna Howarda.

Prema projekcijama australske tv-mreže ABC stranka Kevina Rudda (50) bivšeg diplomata, pobijedila je na izborima s 53 posto prema 47 posto glasova koliko su dobili Howardovi konzervativci.

To osigurava laburističkoj stranci 86 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, što je daleko iznad nadpolovične većine od 76 mjesta. 

Konzervativna koalicija bi dobila 62 mjesta, prema 86 na izborima 2004.

Djelomični službeni rezultati, koje je objavilo izborno povjerenstvo nakon prebrojanih 73 posto glasova, davali su 53,3 posto glasova Ruddovoj stranci, prema 46,7 posto za Howardovu koaliciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene