Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Narodna skupština Republike Srpske je na zasjedanju u utorak kasno navečer odlučila da će promijeniti imena Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici što je izazvalo žestoku polemiku srpskih i bošnjačkih zastupnika koji su najavili da će takvu odluku osporiti u Vijeću naroda RS-a, objavili su mediji u RS-u.


Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod postali su Kostajnica i Brod donošenjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske. Šef kluba zastupnika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović rekao je kako ukidanje naziva 'bosanski' vrijeđa Bošnjake.

Vezani članci Slika nije dostupna Juričan se ipak smije zvati Bandić: "To ime zasad nema negativne konotacije. Ne bi se smio zvati Adolf Hitler" Slika nije dostupna Juričanu prošla žalba: "Rezaču etiketa, izgubio si na sudu. Ja ću biti Milan Bandić"

''Žive u državi kojoj ne žele ni ime čuti'

'Oni koji pokušavaju istjerati sve što ima veze s BiH griješe. Neshvatljivo je da ljudi žive u državi kojoj ne žele ni ime čuti', rekao je Murselović. Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac je pojašnjavajući donošenje ovoga zakona rekao kako su bila dominantna stajališta u javnim raspravama da se gradovi preimenuju u Brod i Kostajnicu.

U žestokim raspravama bošnjačkih i srpskih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a koje su potrajale više sati polemiziralo se i o ratu te stradanjima. Bošnjački zastupnici najavili su da će u gornjem parlamentarnome domu, Vijeću naroda RS-a uložiti veto na izmjene Zakona kojim se ukida riječ bosanski iz imena gradova u Republici Srpskoj.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju