Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Je li trenutak za razgovor o demokraciji u Siriji", upitao se iranski predsjednik.


Prioritet u Siriji nije demokracija, nego zaustaviti "krvoproliće", rekao je u utorak iranski predsjednik Hasan Rohani čija je zemlja veliki saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada te je na konferenciji s predsjednikom Austrije pozvao Europsku unije i bliskoistočne države da pronađu rješenje za sirijsku krizu.

Vezani članci Migranti u Hrvatskoj - 3 Krijumčari migranata otkrili još lakši i bolji način: "Bio sam s čovjekom kad je plaćao policajcu 20.000 eura. Davao je to na stol da mu kaže ima li akcije" Slika nije dostupna ''ECJ treba odbiti tužbu Mađarske i Slovačke zbog izbjegličkih kvota''

"Je li trenutak za razgovor o demokraciji u Siriji", upitao se Rohani na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, koji je u posjetu Teheranu.

"Milijuni ljudi prognani su iz svojih domova, stotine tisuća ubijene u toj zemlji koja je potpuno nestabilna'', rekao je.

"Ono što nam je važno su životi Sirijaca i povratak izbjeglica", dodao je.

Prije bilo kakvih razgovora o "oporbenim skupinama i onima koje podupiru" Asadov režim, "potrebno je zaustaviti krvoproliće i uspostaviti kakvu-takvu sigurnost koja bi omogućila povratak izbjeglica", kazao je Rohani i naglasio "Tek tad će se moći razgovarati o budućnosti Sirije, demokraciji i izborima".

MIGRANT KOJI IMA DRUGAČIJU PRIČU Od Sirije do Švedske stigao 'prvom klasom'

Iran je spreman "sjesti za bilo koji pregovarački stol u svijetu" ako bi to pomoglo u zaustavljanju nasilja u Siriji, odgovorio je Rohani na pitanje bi li njegova zemlja razgovarala o Siriji sa svojim suparnicima Saudijskom Arabijom i SAD te je pozvao Europsku uniju i bliskoistočne zemlje da pronađu rješenje za sirijsku krizu.

Austrijski predsjednik Fischer, kao prvi šef države neke članice EU koji je posjetio Iran u posljednjih više od 10 godina, na konferenciji je izrazio nadu u rast gospodarskih odnosa s Iranom na korist obiju zemalja.

"Očekujemo porast trgovinske razmjene na 300 milijuna eura u vrlo kratkom roku, a potom očekujemo značajno poboljšanje međusobnih gospodarskih odnosa", rekao je Fischer, dodavši da su dvije strane dogovorile jačanje i političke i gospodarske suradnje.

Za poslijepodne je najavljen Fischerov susret s iranskim vrhovnim vođom Alijem Hamneijem, koji se rijetko sastaje sa zapadnim političarima.

'Migrantska kriza prijeti ukaljavanjem slike Europe'

Fischerov posjet odvija se u sklopu povratka Irana na međunarodnu scenu nakon što je u Austriji u srpnju potpisan povijesni sporazum između Irana i svjetskih sila. Time je okončan dugogodišnji spor oko nuklearnog programa Irana koji je tvrdi da je program mirnodopski no Zapad ga je sumnjičio da razvija nuklearno oružje i kažnjavao ekonomskim sankcijama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook