Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte usporedio je sebe s Hitlerom rekavši u petak da bi 'bio sretan' uspije li ubiti milijune narkomana i dilera droge u svojoj zemlji, a njegovi su komentari razbjesnili židovske skupine u Sjedinjenim Državama.


Rodrigo Duterte je kazao da ga neki kritičari nazivaju 'Hitlerovim rođakom', a pritom ne žele istražiti problem narkomanije na Filipinima.

Vezani članci Rodrigo Duterte (Foto: AFP) "Bog razapet? Kako neimpresivno": Duterte tvrdi da bi njegov Isus spalio sve nevjernike Ilustracija predsjednika Filipina Rodriga Dutertea (Foto: AFP) Duterte nazvao Hitlera ludim tijekom posjeta Yad Vashemu

"Adolf Hitler pobio je tri milijuna Židova", rekao je Duterte po povratku u Manilu iz posjeta Vijetnamu te nastavio, "Imamo tri milijuna ovisnika na Filipinima. Bio bih sretan da ih pobijem".

"Ako je Njemačka imala Hitlera, Filipini će imati...", rekao je i upro prstom u sebe te dodao da bi želio počistiti sve kriminalce i završiti taj problem "kako bi spasio iduću generaciju od propasti".

Otkako je Duterte preuzeo predsjedničku dužnost, policija je ubila 1247 ovisnika o narkoticima od 1. srpnja do 27. rujna. U tom je razdoblju ubijeno još 1721 ljudi, no njihove smrti istražuje policija.

Duterte je izabran u svibnju na valu obećanja da će zemlju od 100 milijuna ljudi očistiti od droge i korupcije.

Njegove su riječi odmah osudile židovske skupine u Sjedinjenim Državama i zatražile američku vladu da zauzme oštrije stajalište prema filipinskom predsjedniku. Duterte je već uvrijedio osobno predsjednika Baracka Obamu neprimjerenim izjavama i zbog toga se Obama s njime odbio sastati početkom rujna na regionalnom skupu u Laosu. (Hina)