Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ma kakva izborna prijevara

Mugabe oporbi: Možete se i ubiti, nikoga nije briga za vas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (89) žestoko je napao oporbu koja ga optužuje za izbornu prijevaru.

U prvom javnom istupu od proglašenja rezultata nedavno održanih izbora, na kojima je odnio premoćnu pobjedu, dugogodišnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (89) žestoko se obrušio na supranike iz opozicije.

Pročitajte i ovo Robert Mugabe (Foto: AFP) Kraj dugih 37 godina vlasti Politički put Roberta Mugabea: Od heroja afričkog oslobođenja do arhetipa diktatora Robert Mugabe (Foto: AFP) "Bez presedana" Parlament Zimbabvea raspravlja o razrješenju 93-godišnjeg Mugabea

Kako piše BBC, Mugabe je tijekom govora povodom 'Dana heroja' odbacio optužbe premijera i opozicijskog čelnika Morgana Tsvangiraija da je izbore dobio na prijevaru te mu je poručio da ga uopće ne zanima.

>> Robert Mugabe OPET postao predsjednik

'Ovi koji su izgubili izbore mogu se i ubiti ako hoće. Čak i ako umru, psi neće doći po njihove leševe', rekao je Mugabe. 'Neprijatelji Zimbabvea sa Zapada su stavljeni na stup srama. Nikada nećemo dopustiti da nam netko otme našu pobjedu', dodao je prvi čovjek Zimbabvea, koji bi uskoro trebao prisegnuti za svoj sedmi uzastopni mandat.

No, prisegu će morati pričekati još neko vrijeme, s obzirom da je opozicija na čelu s Tsvangiraijem izbornoj komisiji podnijela prigovor, tvrdeći da su birači podmićivani i zastrašivani, a da je prilikom prebrojavanja glasova počinjena krađa.

Službeni rezultati pokazuju da je Mugabe osvojio 61 posto, a Tsvangirai 35 posto glasova. Istovremeno, Mugabeova je stranka osvojila više od dvije trećine mandata u parlamentu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene