Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki izvor u stranci predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea proglasio je pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima nad oporbenim Pokretom za demokratsku promjenu premijera Morgana Tsvangiraia koji upozorava na 'golemu izbornu prevaru'.


'Osvojili smo izbore. Pokopali smo MDC. Nismo nikada sumnjali u pobjedu', rekao je neimenovani telefonski izvor iz Hararea. Tu je vijest potom komentirao MDC ocijenivši da su izbori bili 'golema prijevara'.

'Radi se o prevari monumentalnih razmjera. Mugabe i njegov ZANU-PF prevarili su građane Zimbabvea i to nećemo prihvatiti', rekao je neimenovani visoki izvor iz MDC-a. Ta će stranka kasnije u čevrtak održati hitan sastanak vodstva.

Objava privremenih rezultata izbora u Zimbabveu je nezakonita, a policija je najavila da će uhititi svakoga tko to učini.

Predsjednički i parlamentarni izbori u srijedu bili su za 61-godišnjeg premijera Tsvangiraija treći pokušaj da smijeni 89-godišnjeg Mugabea, koji je na čelu države od proglašenja neovisnosti (1980.) i najstariji je afrički čelnik koji vlada 33 godine.

Vezani članci Izraelski predjsednik, Isaac Herzog Nakon sukoba s Palestinom Izrael dobio novog predsjednika: ''Moramo se boriti protiv antisemitizma i mržnje'' Slika nije dostupna Mugabe oporbi: Možete se i ubiti, nikoga nije briga za vas!

>> Robert Mugabe s 89 GODINA i dalje želi biti predsjednik Zimbabvea!

Mugabe je najavio da će se povući s vlasti bude li poražen. Promatračima Europske unije zabranio je ulazak u zemlju te je ocjenu izbora dao tim Afričke unije koji je ocijenio da su, prema prvim izvješćima, izbori bili mirni, regularni, slobodni i pošteni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook