Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija počinit će "obredno samoubojstvo" zbog svoje imigracijske politike, ocijenio je slovački premijer Robert Fico, pozivajući EU da brzo zaustavi migrantski val.


"Smatram da mi u EU sada, dok razmišljamo, činimo obredno samoubojstvo", rekao je Fico, poznat po svojim protuuseljeničkim stajalištima, za lijevi češki dnevni list "Pravo".

Vezani članci U Rijeci obilježen Dan Europe - 4 Bez vojne parade i vatrometa, već uz svečanu pjesmu i lonce: Rijeka na jedinstven način obilježila Dan Europe Andrej Plenković Plenković uoči virtualnog summita zapadnog Balkana: "Proširenje se vratilo na dnevni red"

Fico (51), kojeg 5. ožujka očekuju parlamentarni izbori, smatra da bi EU prvo trebao zaustaviti val "ilegalnih migranata", a potom raspravljati o svojoj budućnosti.

"Europa će počiniti samoubojstvo ako bude čekala raspoređivanje obalne i granične straže planirano potkraj 2016. ili 2017.", rekao je dodajući da Slovačka ima 300 policajaca spremnih da u svakom trenutku budu poslani na vanjske granice schengenske zone.

Slovačka je, kao i Mađarska, podnijela tužbu na Europskom sudu pravde (ECJ) protiv europskog sustava kvota za raspodjelu migranata među državama članicama. Taj sustav pokazao se kao "potpuni fijasko", rekao je. Kvota za Slovačku iznosi oko 2300 ljudi.

"Ako nas netko, na osnovi privremenih ili stalnih kvota, prisili da primimo 50.000 ljudi čiji su običaji i vjera posve drukčiji od naših, a većinom su mladi muškarci, ne znam kako bismo ih mogli integrirati. To nije moguće", istaknuo je. (Hina)