Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ujedinjenim narodima u tijeku je izrada nacrta rezolucije koja bi omogućila vremensku odgodu rješavanja konačnog statusa Kosova, čime bi se Srbima i kosovskim Albancima još jednom dala prilika da se usuglase o budućnosti pokrajine, izjavio je u Parizu neimenovani diplomatski izvor za agenciju AFP.


No, spomenuta odgoda, čije trajanje nije precizirano, prema mišljenju neimenovanog diplomata vjerojatno neće završiti postizanjem nekog rezultata, "već će se nesumnjivo razmišljanja ponovno vratiti na Ahtisaarijev plan" o neovisnosti Kosova pod nadzorom međunarodne zajednice.

Vezani članci Aleksandar Vučić VIDEO Vučić govorio u UN-u, prevoditelj prasnuo u smijeh Joe Biden Biden odgovorio Putinu: "Nuklearni rat se ne može dobiti. Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu"

Takav nacrt rezolucije rezultat je ovotjednog sastanka visokih dužnosnika pet zemalja kontaktne skupine za Kosovo (Njemačke, SAD-a, Francuske, Italije i Velike Britanije). Rusija, koja je također dio grupe, nije sudjelovala u radu sastanka.

Prištinski dnevnik Zeri još je u subotu objavio da je Kontaktna skupina sastavila novi nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu kojim se predviđa aktiviranje rezolucije 1244 na četiri mjeseca i nastavak pregovora.

Zeri piše, pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomata, kako su stručnjaci "petorke" finalizirali novi nacrt rezolucije i poslali ga na odobrenje vladama svojih zemalja.

Diplomat tvrdi da je novi nacrt bitno različit od onog koji je Vijeću sigurnosti poslan 31. svibnja i da predviđa obnovu rezolucije 1244 na 120 dana te će se predstavnici Srbije i Kosova pozvati na nove pregovore o konačnom statusu pokrajine.

"Pregovore će voditi novi izaslanik UN-a, a njemu će pomoći i Kontaktna skupina", piše Zeri.

Nakon ta četiri mjeseca, ako novi izaslanik dođe do zaključka da nije bilo značajnog napretka u pregovorima, međunarodna zajednica će na Kosovu automatski provesti Ahtisaarijev plan koji predviđa neovisnost pod međunarodnim nadzorom, piše list.

Na pitanje tko će biti novi izaslanik, diplomat je rekao da se ne isključuje mogućnost da to opet bude Ahtisaari.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju