Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZGLASANE USTAVNE PROMJENE

Referendum u Srbiji uspio, prve rezultate priopćio Vučić. BIRODI zatražio da se utvrdi je li prekršio Zakon o sprječavanju korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na referendumu o ustavnim promjenama vezanim uz nezavisnost sudstva u Srbiji je u nedjelju 59,73 posto izašlih glasalo za, a 39,24 posto protiv, a oporbene stranke i pokreti rezultate glasanja u prijestolnici vidi kao znakovit indikator odnosa snaga vlasti i oporbe uoči parlamentarnih izbora u proljeće.

Cilj referenduma o ustavnim promjenama je jačanje nezavisnosti i učinkovitosti sudske vlasti.

U Beogradu je izmjene Ustava podržalo 44,36 posto građana, a protiv je bilo 54,8 posto, pokazuju preliminarni službeni podaci Republičkog izbornog povjerenstva na temelju obrađenih 99,67 posto glasačkih mjesta, na kojima se o ustavnim promjenama izjasnilo 432.920 građana.

Izlaznost na referendumu bila je manja od očekivane - oko 30 posto, i znatno manja od izlaznosti na izborima u lipnju prošle godine kada je na birališta izišlo više od 44 posto.

Visoki europski dužnosnici u prvim su reakcijama na Twitteru ocijenili da je Srbija učinila korak naprijed na svom europskom putu.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ukazao je na važnost podrške građana Srbije ustavnim promjenama i istaknuo kako je bit referenduma bila u važnim reformama vladavine prava.

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelly pozdravio je izglasavanje ustavnih reformi, ocijenivši kako to predstavlja "važan korak i posvećenost europskom putu".

Građani su u nedjelju s "da" ili "ne" odgovarali na pitanje: „Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije“, a uvjet za uspjeh referenduma nije bila obveza da na glasanje izađe više od 50 posto upisanih s pravom glasa.

Promjene Ustava trebale bi ojačati neovisnost i učinkovitost sudske vlasti, a međunarodna zajednica i Bruxelles ga vide kao "ključni korak" u eurointegracijskom procesu.

Biro za društvena istraživanja traži da se ispita je li Vučić prekršio Zakon o sprječavanju korupcije

U nedjelju navečer, dva sata po zatvaranju glasačkih mjesta, referendum je uspjelim proglasio srbijanski predsjednik i vođa vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ustvrdivši da je, na 97 posto obrađenih listića, 60,48 posto građana glasalo za izmjene.

Vučić je to učinio u sjedištu svoje stranke i prije nego su prve preliminarne službene rezultate priopćili iz Republičkog izbornog povjerenstva, zbog čega se u ponedjeljak našao na meti oporbe i nevladinog sektora koji ukazuju na sukob interesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna došao sam, otišao s policijom VIDEO Glasačku kutiju razbio u komadiće: Srpski političar otkrio što misli o referendumu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rezultati do 21. siječnja Važan dan za susjede: Zbog procesa pristupanja Europskoj uniji, stanovnici odlučuju hoće li mijenjati Ustav

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas da Agencija za sprječavanje korupcije utvrdi je li predsjednik Republike, priopćavajući rezultate referenduma prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, u dijelu koji sukob interesa definira kao situaciju "u kojoj javni dužnosnik ima privatni interes koji utječe, može utjecati ili izgleda kao da utječe na obavljanje javne dužnosti" i dužan je privatni interes podrediti javnom interesu.

Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici - od predsjednika i premijerke do ministara - pozivali su građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, poručivši da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima EU i postići "bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija".

Stručna i politička javnost imale su pak različita viđenja u pogledu svrhe i cilja referenduma.

Oporba pozivala na bojkot referenduma

Iz oporbenog korpusa uoči glasanja su, bez ujednačenih i usuglašenih pogleda, građanima upućivani pozivi da ili bojkotiraju referendum ili odbiju prijedlog koji bi, po ocjeni izvanparlamentarne oporbe, zapravo pojačao utjecaj politike na pravosuđe zbog predloženog načina izbora Visokog sudskog vijeća. Oporba tvrdi da predložene promjene Ustava ne jamče potpuno oslobađanje od utjecaja politike na pravosuđe.

Vučić je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji u sjedištu SNS rekao da je 39,52 posto izašlih birača glasalo "ne", podaci RIK-a od ponedjeljka govore slično - o 39,24 posto glasova protiv.

Komentirajući u nedjelju navečer izlaznost i odnos glasova u Beogradu za promjene Ustava (oko 46 posto) i protiv promjena (54 posto), Vučić je, kao vođa naprednjaka izjavio kako bi "sutra potpisao" da SNS u Beogradu dobije 46 posto.

Govoreći o 54 posto glasova protiv u glavnom gradu Vučić je, aludirajući na heterogenu i razjedinjenu oporbu, stranke, saveze i pokrete koji će se na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u travnju suprotstaviti vladajućoj koaliciji predvođenoj Vučićevim SNS-om, izjavio da vjeruje "da to neće biti ni blizu ovakvih rezultata".

Stajališta oporbe i Vučićevih oponenata su, suprotno njegovim ocjenama, kako je referendum "pokazao potencijal za promjene".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene