Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rezultati do 21. siječnja

Važan dan za susjede: Zbog procesa pristupanja Europskoj uniji, stanovnici odlučuju hoće li mijenjati Ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji su u nedjelju u sedam sati otvorena glasačka mjesta za referendum o promjeni Ustava čiji su cilj pravosudne reforme i usklađivanje domaćeg i europskog zakonodavstva u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji.

Promjene Ustava trebale bi ojačati nezavisnost i učinkovitost sudske vlasti, a međunarodna zajednica i Bruxelles ga vide ko "ključni korak" u eurointegracijskom procesu.

"Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promjenama u Srbiji 16. siječnja kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i učinkovitosti institucija vladavine prava u zemlji", poručile su u petak te zemlje i ohrabrile građane Srbije da to podrže.

Suočena s neophodnim reformama pravosuđa, vlada je predložila izmjenu načina izbora sudaca i tužitelja, što prethodno podrazumijeva promjenu Ustava, ali je referendumsko pitanje, po mnogim ocjenama stručne javnostim postavljeno prilično široko i višeznačno.

Građani danas s "da" ili "ne" trebaju odgovoriti na pitanje: "Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije".

Usvojenim pripremnim zakonima ukinut je izlazni prag od "50 posto + 1", što znači da čak i iznimno mali broj izašlih na glasanje može odlučiti u ime svih građana.

Glasačka mjesta otvorena su večeras do 20 sati.

Republičko izborno povjerenstvo objavilo je da pravo glasa ima nešto više od 6,5 milijuna punoljetnih stanovnika.

Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici - od predsjednika i premijerke do ministara - pozivali su građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, poručivši da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima EU, kao uvjet za daljnju reformu pravnog sustava i postići "bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija".

Međutim, različita viđenja u pogledu svrhe i cilja referenduma ima stručna i politička javnost.

Izvanparlamentarna oporba nema usuglašene poglede i bojkotira referendum ili poziva građane da odbiju prijedlog koji bi, po njihovoj ocjeni, pojačao utjecaj politike na pravosuđe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAGA SE NASTAVLJA Vučić Morrisonu: ''Zašto maltretirate Novaka i zašto se iživljavate ne samo nad njim, već i nad njegovom obitelji i čitavom jednom nacijom?''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminulo 19 oboljelih Korona hara Srbijom: Srušili dnevni rekord s gotovo 14.000 novozaraženih

Glasanje je bilo predviđeno i na Kosovu, ali su prištinske vlasti u subotu usvojile rezuluciju kojom to nije omogućeno, a u petak navečer na prijelazu Merdare zaplijenjen je glasački materijail, transportiran u dva kamiona "Pošte Srbije".

Stajalište Skupštine Kosova je da se organiziranjem referenduma Srbije na Kosovu "narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova" što je "u suprotnosti s Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim standardima".

Rok za službeno objavljivanje rezultata je petak, 21. siječnja do 20 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene