U Srbiji su u nedjelju u sedam sati otvorena glasačka mjesta za referendum o promjeni Ustava čiji su cilj pravosudne reforme i usklađivanje domaćeg i europskog zakonodavstva u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji.

Galerija U Srbiji počeo referendum o promjenama Ustava - 1 U Srbiji počeo referendum o promjenama Ustava - 2 U Srbiji počeo referendum o promjenama Ustava - 3 +0 U Srbiji počeo referendum o promjenama Ustava - 4

Promjene Ustava trebale bi ojačati nezavisnost i učinkovitost sudske vlasti, a međunarodna zajednica i Bruxelles ga vide ko "ključni korak" u eurointegracijskom procesu.

"Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promjenama u Srbiji 16. siječnja kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i učinkovitosti institucija vladavine prava u zemlji", poručile su u petak te zemlje i ohrabrile građane Srbije da to podrže.

Suočena s neophodnim reformama pravosuđa, vlada je predložila izmjenu načina izbora sudaca i tužitelja, što prethodno podrazumijeva promjenu Ustava, ali je referendumsko pitanje, po mnogim ocjenama stručne javnostim postavljeno prilično široko i višeznačno.

Građani danas s "da" ili "ne" trebaju odgovoriti na pitanje: "Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije".

Usvojenim pripremnim zakonima ukinut je izlazni prag od "50 posto + 1", što znači da čak i iznimno mali broj izašlih na glasanje može odlučiti u ime svih građana.

Glasačka mjesta otvorena su večeras do 20 sati.

Republičko izborno povjerenstvo objavilo je da pravo glasa ima nešto više od 6,5 milijuna punoljetnih stanovnika.

Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici - od predsjednika i premijerke do ministara - pozivali su građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, poručivši da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima EU, kao uvjet za daljnju reformu pravnog sustava i postići "bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija".

Međutim, različita viđenja u pogledu svrhe i cilja referenduma ima stručna i politička javnost.

Izvanparlamentarna oporba nema usuglašene poglede i bojkotira referendum ili poziva građane da odbiju prijedlog koji bi, po njihovoj ocjeni, pojačao utjecaj politike na pravosuđe.

Aleksandar Vučić - 1 Vučić Morrisonu: ''Zašto maltretirate Novaka i zašto se iživljavate ne samo nad njim, već i nad njegovom obitelji i čitavom jednom nacijom?''

Ilustracija Korona hara Srbijom: Srušili dnevni rekord s gotovo 14.000 novozaraženih

Glasanje je bilo predviđeno i na Kosovu, ali su prištinske vlasti u subotu usvojile rezuluciju kojom to nije omogućeno, a u petak navečer na prijelazu Merdare zaplijenjen je glasački materijail, transportiran u dva kamiona "Pošte Srbije".

Stajalište Skupštine Kosova je da se organiziranjem referenduma Srbije na Kosovu "narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova" što je "u suprotnosti s Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim standardima".

Rok za službeno objavljivanje rezultata je petak, 21. siječnja do 20 sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju