Rezolucija Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima koja je usvojena u Europskom parlamentu izazvala je more reakcija. Što u rezoluciji piše istražila je Petra Buljan.

Galerija


Rezolucija europskog parlamenta o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Na 20-ak stranica obuhvaćena je sama rezolucija, njezino obrazloženje, mišljenje odbora i manjina.

Vezani članci Provjereno: Slučaj silovanja pasa - 2 Hoće li i kada osuđeni silovatelj pasa iza rešetaka? Detalji monstruoznog slučaja: "Gnjusno, izaziva povraćanje'' Dugina zastava, ilustracija Europski parlament traži priznanje istospolnih brakova u cijeloj Uniji. Pogledajte kako su glasali hrvatski zastupnici

''Onaj tko želi živjeti u EU, u 21. stoljeću, onda mu je ova rezolucija polazna točka za izradu nekakvih zakona i uredbi u kojima bi regulirali ova prava'', rekao je Predrag Fred Matić zastupnik u EP (SDP).

Sama rezolucija podijeljena je na nekoliko točaka u kojima piše da Europska unija seksualnom i reproduktivnom zdravlju te pravima žena treba pristupiti zajednički. Tvrdi kako je ono sastavni dio dobrog zdravlja. Uključuje dostupne higijenske proizvode, seksualni odgoj, kontracepcijska sredstva, siguran i legalan pobačaj, liječenje neplodnosti te skrb za trudnice, rodilje i babinjače. Upozorava na smanjenu dostupnost takvih prava u vrijeme pandemije. Kao i to da su ona stupovi rodne ravnopravnosti, demokracija, ali i iskorjenjivanja rodno uvjetovanog nasilja. Rezolucija spominje i priziv savjesti.

''Ukoliko u nekoj klinici, a pogotovo u javnoj ustanovi za koju svi građani ove zemlje plaćaju, postoje doktori koji imaju priziv savjesti, onda u toj instituciji mora postojati i onaj doktor koji će obaviti i davati tu traženu zdravstvenu uslugu'', dodaje Matić.

Osim prava žena, rezolucija uključuje i prava LGBTQ osoba u kontekstu neplodnosti.

''LGBTQ osobe su također izložene strašnom šikaniranju društva, posebno na istoku Europe, a nažalost tu pripada i Hrvatska'', govori Matić.

Rezolucija je izglasana, pa sve zanima - kada će uslijediti konkretne promjene?

''Žene u Poljskoj neće odmah profitirati od ove rezolucije, niti žene na Malti, a nažalost ni žene u Hrvatskoj. No, oni koji donose restriktivne, nazadnjačke zakone bar će se zacrveniti jer znaju koja je pozicija i stajalište Europe'', kaže Matić.

Europa je svoje rekla - sa 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr