Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojena u Europarlamentu

Zašto je Matićeva rezolucija o reproduktivnom zdravlju izazvala toliko reakcija? Provjerili smo što u njoj piše

Aktualno Galerija Rezolucija Freda Matića - 1 Rezolucija Freda Matića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rezolucija Freda Matića - 2 Rezolucija Freda Matića - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rezolucija Freda Matića - 3 Rezolucija Freda Matića - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predrag Fred Matić Galerija 1/4 >>
Rezolucija Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima koja je usvojena u Europskom parlamentu izazvala je more reakcija. Što u rezoluciji piše istražila je Petra Buljan.

Rezolucija europskog parlamenta o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Na 20-ak stranica obuhvaćena je sama rezolucija, njezino obrazloženje, mišljenje odbora i manjina.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina"

''Onaj tko želi živjeti u EU, u 21. stoljeću, onda mu je ova rezolucija polazna točka za izradu nekakvih zakona i uredbi u kojima bi regulirali ova prava'', rekao je Predrag Fred Matić zastupnik u EP (SDP).

Sama rezolucija podijeljena je na nekoliko točaka u kojima piše da Europska unija seksualnom i reproduktivnom zdravlju te pravima žena treba pristupiti zajednički. Tvrdi kako je ono sastavni dio dobrog zdravlja. Uključuje dostupne higijenske proizvode, seksualni odgoj, kontracepcijska sredstva, siguran i legalan pobačaj, liječenje neplodnosti te skrb za trudnice, rodilje i babinjače. Upozorava na smanjenu dostupnost takvih prava u vrijeme pandemije. Kao i to da su ona stupovi rodne ravnopravnosti, demokracija, ali i iskorjenjivanja rodno uvjetovanog nasilja. Rezolucija spominje i priziv savjesti.

''Ukoliko u nekoj klinici, a pogotovo u javnoj ustanovi za koju svi građani ove zemlje plaćaju, postoje doktori koji imaju priziv savjesti, onda u toj instituciji mora postojati i onaj doktor koji će obaviti i davati tu traženu zdravstvenu uslugu'', dodaje Matić.

Osim prava žena, rezolucija uključuje i prava LGBTQ osoba u kontekstu neplodnosti.

''LGBTQ osobe su također izložene strašnom šikaniranju društva, posebno na istoku Europe, a nažalost tu pripada i Hrvatska'', govori Matić.

Rezolucija je izglasana, pa sve zanima - kada će uslijediti konkretne promjene?

''Žene u Poljskoj neće odmah profitirati od ove rezolucije, niti žene na Malti, a nažalost ni žene u Hrvatskoj. No, oni koji donose restriktivne, nazadnjačke zakone bar će se zacrveniti jer znaju koja je pozicija i stajalište Europe'', kaže Matić.

Europa je svoje rekla - sa 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene