Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Talijani pozvani na 'Jedan dan bez paste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanske udruge potrošača pozvale su Talijane da u četvrtak u svojim jelovnicima bojkotiraju tjesteninu u znak prosvjeda protiv poskupljenja tog i drugih osnovnih prehrambenih proizvoda.

Na "Jedan dan bez paste", kako je nazvan prosvjed protiv
poskupljenja tjestenine, u prosjeku 20 centi po kilogramu, pozvale su (Adoc, Adusbef, Codacons i Federconsumatori), poručivši Talijanima da cijeli dan ne kupuju tjesteninu, ali i sve proizvode od brašna, uključujući kruh i kolače.

Pročitajte i ovo Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) otrovali se plinom Načelnik hvarske policije malim Talijanima s broda Atlantia ponudio doživotno besplatno ljetovanje Slika nije dostupna s resnika Mali Talijani otrovani na brodu posebnim avionom prevezeni iz Splita u poznatu rimsku bolnicu

Predsjednik udruge Adoc, Carlo Pileri, iznosi kako je cijena kruhu od 1985. do danas porasla za 750 posto, a istodobno je cijena pšenici pala za jedan cent i sada iznosi 22 centa za kilogram. Dakle, cijena tjestenini i kruhu raste vrtoglavo u lancu od proizvođača do potrošača, dok je otkupna cijena čak niža.

Cijena brašna je porasla za 10-13 posto, što ne opravdava povećanje cijene kruhu za čak 50 posto.

Talijanska vlada je na prosvjede udruga potrošača odgovorila pozivom upućenim tvrtkama uključenim u lanac distribucije do trgovina prehrambenih proizvoda da ne povećavaju cijene. Istodobno će financijski stražari kontrolirati cijene u trgovinama.

Talijanske udruge potrošača traže i intervenciju Bruxellesa
zatraživši od Europske unije odobrenje da se odobri sijanje pšenice na novih tri milijuna hektara te da se tako povećaju površine, koje su sada određene europskim normama, predviđene za proizvodnju pšenice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene