Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duševne boli

Republika Srpska mora platiti odštetu obiteljima žrtava opsade Sarajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosad je doneseno više presuda prema kojima Republika Srpska obiteljima žrtava opsade Sarajeva mora platiti odštetu za pretrpljene duševne boli.

Vlasti Republike Srpske na temelju do sada donesenih sudskih presuda moraju isplatiti više od 120.000 eura odštete članovima obitelji stanovnika Sarajeva koji su ubijeni u napadima vojske bosanskih Srba na taj grad tijekom opsade koja je trajala od 1992. do 1995. godine, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

>> Kolona s 520 posmrtnih ostataka žrtava Srebrenice prošla centrom Sarajeva

Općinski sud u Sarajevu do sada je donio osam presuda po tužbama protiv RS zbog raznih zločina, a odvjetnik Esad Hrvačić, koji je zastupao podnositelje tužbi, pojasnio je kako je riječ o odštetama za duševnu bol zbog smrti srodnika koje u pojedinačnim slučajevima iznose između 7.000 i 20.000 konvertibilnih maraka (KM) odnosno 3.580 i 10.230 eura.

Visinu odštete sud je određivao ovisno o tome o kojem je srodniku riječ. Ukupni iznos do sada presuđenih odšteta je 239.000 KM (122.250 eura), a očekuje se kako će konačni iznos biti znatno veći jer je do sada po istoj osnovi podneseno oko tri tisuće pojedinačnih tužbi.

Hrvačić je zadovoljan činjenicom da su donesene presude u korist tužitelja, no ne u cijelosti i pravnom osnovom načelom na kojemu se temelje.

"Svaki je slučaj specifičan, no i dalje tvrdim da se što hitnije u kriterije mora uvesti i kategorija ratnog ubojstva. Ovako, ispada da je svaka od ovih smrti jednaka onoj koja nastane, recimo, nesretnim slučajem ili u prometnoj nesrećik, a to nikako nije isto", drži odvjetnik Hrvačić.

Sudskim presudama vlasti RS dobile su obvezu isplatiti odštetu u roku od mjesec dana od njezina donošenja, no to za sada nije učinjeno niti u jednom slučaju iako je prva presuda donesena u srpnju 2012. godine.

Na sve presude uložene su žalbe i u tijeku su drugostupanjski postupci, no Hrvačić je uvjeren kako će vlasti RS novce na kraju morati isplatiti i to uz kamate, a podnositelji tužbi spremni su, bude li za to potrebe, cijeli slučaj dovesti i do Euiropskog suda za ljudska prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene