Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''ozbiljne optužbe za prijevaru''

Sud u Londonu odlučio: Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj: ''Malo sam razočaran, ali idem dalje u fight''

Ivica Todorić u intervjuu na Dnevniku Nove TV, arhiva (Foto: Dnevnik.hr)
Ivica Todorić u intervjuu na Dnevniku Nove TV, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivica Todorić u intervjuu na Dnevniku Nove TV, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Todorić u intervjuu na Dnevniku Nove TV, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Todorić u Londonu, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Todorić u Londonu, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Reporterka Josipa Krajinović u Londonu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Visoki sud u Londonu odbio je žalbu Ivice Todorića i odlučio ga izručiti Hrvatskoj. Ročište u Londonu pratila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Sud je odlučivao o zahtjevu za žalbu Ivice Todorića koji se dobrovoljno ne želi predati u ruke hrvatskog pravosuđa.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Ivica Todorić "Drsko, jadno i nisko" Ivica Todorić se obrušio na HDZ: "Pokušali su plagirati program moje stranke"

 

 

Odvjetnica Ivice Todorića Cherie Blaire kratko je u četvrtak u Londonu komentirala konačnu odluku o izručenju njezina klijenta, kazavši da se sada taj slučaj vraća u Hrvatsku.

"Europski uhidbeni nalog je dizajniran kako bi osigurao da britanski sudovi poštuju odluku hrvatskih pravosudnih tijela. Slučaj se vraća u Hrvatsku", rekla je Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira.

Todorić je jutros stigao na Sud, a ušao je na sporedni ulaz i tako izbjegao novinare. 

 ''Uz Ivicu Todorića, u sudnici sjedi prevoditeljica i pored nje odvjetnica Cherie Blair. Iza sjedi supruga Vesna Todorić. Zastupat će ga odvjetnik James Hines'', javlja reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Počelo je ključno ročište za Todorića. Njegov odvjetnik Hines pokazuje registar s dokumentacijom koju podnosi sudu. Spominje političku situaciju u Hrvatskoj, ono što se događalo u Hrvatskoj nakon odluke o izručenju u travnju. Upozorio je da je hrvatski uhidbeni nalog izdan tijekom istrage, a prije podizanja optužnice. 

Šest mjeseci nakon odluke o izručenju istraga u Hrvatskoj nije napredovala, tvrdi Hines. 

Tužitelj je ocijenio da je taj dokument stari argument i naglasio da će istraga u Hrvatskoj uskoro završiti. Prije 6 mjeseci bilo je saslušanje o izručenju i istraga još nije gotova, objašnjava odvjetnik Hines u kojoj bi poziciji bio Todorić da je izručen Hrvatskoj tada, a optužnice još nema, kao niti suđenja. Sudac je Todorićevoj obrani poručio da se istraga vodi zbog sumnji u prijevare te da ga se zbog toga tereti. 

''Čini se da se sudac zasad u saslušanju protiv izručenja drži argumenata da je uhidbeni nalog za Todorićem izdan zbog osnovane sumnje u prijevare'', javlja iz sudnice Josipa Krajinović. 

Obrana tražila odbijanje izručenja jer još nema optužnice

I dok sudac Ouseley govori kako je uhidbeni nalog opravdan i kad su u fazi istrage sumnje na prijevare, obrana već sat vremena prigovara postupku u Hrvatskoj i tvrdi da nema još optužnice koja bi opravdala zahtjev za izručenjem. 

Todorićeva obrana i dalje uvjerava sud da tužiteljstvo mora imati jače dokaze - optužbe da bi se tražilo i udovoljilo zahtjevu za izručenjem. Sudaj je upozorio odvjetnika Hinesa da je prekasno izvukao argument kompetentnosti tužitelja da govori o suđenju. Odvjetnik je priznao da kasni, ali i dodao da inzistira na tome.  

 Britansko tužiteljstvo uzvraća odvjetniku Hinesu, kažu da je postojao opravdan temelj za donošenje odluke za izručenje. Tužitelj navodi da je prije izdavanja uhidbenog naloga obavljen velik istražni posao. Ročište traje već više od dva sata. 

Odluka o izručenju pravomoćna, u roku 10 dana u Hrvatskoj

 

Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga, rekao je sudac koji je odbio prvi argument tužiteljstva.Rekao je i da je ovo novi zahtjev u odnosu na odluku iz travnja te da je uzeo u obzir da postoji razlika između danas i vremena kad je izdan EU uhidbeni nalog. 
Sudac Ouseley čita sad argumente hrvatskog tužiteljstva o roku koji imaju za istragu i argumente da će optužnica protiv Todorića biti podignuta.

Današnjom odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje Hrvatskoj. Odbijeni su argumenti obrane da je Todorić žrtva političkog progona, pa sad slijedi rok od 10 dana u kojem bi u suradnji britanske i hrvatske policije trebao i biti izručen Hrvatskoj.

Prva reakcija Ivice Todorića

Nakon ročišta Todorić je izjavio da je malo razočaran, ali da ide dalje u ''fight''.

"Ovo je za mene bio jedan poslovni potez. Odlučio sam doći u London, ostao sam tu godinu dana, u tom mom poslu u Londonu obavio sam se sve zadatke koje sam pred sebe stavio. U Londonu ostajem još nekih 25 dana. Naravno da sam malo razočaran, ali moram ići dalje u 'fajt'. Ovo me neće zaustaviti, još jednom ću jače krenuti naprijed", komentirao je odluku o izručenju Ivica Todorić.

Najavljuje da će se dalje boriti za istinu. Očekuje oslobađajuću presudu i pita se za što bi on to bio osuđen. Na pitanje je li spreman za Remetinec, odgovorio je da je spreman na sve. Potvrdio je da će na slobodi čekati odluku. Sad još, tvrdi on, ima pravo na žalbu, a onda teče rok za izručenje. Na pitanje Josipe Krajinović koja je poruka premijeru Plenkoviću, odgovorio je: ''Moja poruka njemu je kaznena prijava koju sam jučer podnio za zločinačku organizaciju.''

Todorić je u četvrtak poslao i priopćenje koje prenosimo u cijelosti. 

„Od odlaska iz Hrvatske posvetio sam se otkrivanju istine o tajnovitoj skupini nalik mafiji koja nikome ne odgovara, a koja je ukrala Agrokor od mene i više od 15.000 običnih dioničara, istovremeno riskirajući životne prihode naših 60 000 zaposlenika.”

„Poruke e-pošte i prijepisi koji su procurili jasno ukazuju na korumpirani politički proces koji su orkestrirali najviši čelnici hrvatske Vlade, pritom djelujući izvan granica zakona i namjerno kršeći desetke zakona i propisa samo kako bi ispunili svoje korumpirane ciljeve.”

„Iako sam vrlo razočaran današnjom presudom, to me neće spriječiti u razotkrivanju neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske Vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi. Pozivam hrvatske i međunarodne vlasti da pokrenu punu nezavisnu istragu o tajnim dogovorima između određenih članova hrvatske Vlade, privatnih kompanjona koji su sastavili Lex Agrokor i grabežljivih poduzeća koja su značajno utjecala na zakon u svoju korist, ponajprije fonda Knighthead Capital za omeđivanje rizika iz SAD-a i dviju banki u ruskom državnom vlasništvu.”

„Neće me zastrašiti politički i financijski motivirani napadi na mene. Umjesto toga, udvostručit ću svoje napore kako bih razotkrio zavjeru kojoj nema mjesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj. Očekujem da će se narednih dana i tjedana pojaviti još dokaza o tajnim dogovorima i nezakonitim radnjama, osobito ako se prosječni Hrvati ohrabre i progovore protiv ovog nečuvenog potkopavanja svoje zemlje.”

„Spreman sam se prepustiti istrazi vlasti; nemam što skrivati. No u najboljem je interesu hrvatske političke elite da me se ušutka. Optužbe protiv mene politički su i financijski motivirane i nema ni trunke dokaza da sam ikad uzeo novac iz Agrokora, poduzeća koje sam izgradio od nule i do kojeg mi je duboko stalo. S obzirom na nedavne poteze hrvatskih čelnika, zaista je dvojbeno hoće li se bilo kakva istraga o Agrokoru provesti nepristrano i bez političkog uplitanja.”
 

Aktualno "Koja je ovo država!" Dok se Todorić preznojavao u sudnici, njegov dom okupirali novinari i filmaši Presica u Kulmerovim dvorima (Foto: Dnevnik.hr) Presica u Kulmerovim dvorima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Presica u Kulmerovim dvorima (Foto: Dnevnik.hr) Presica u Kulmerovim dvorima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Promocija filma u Kulmerovim dvorima (Foto: John Pavlish) Promocija filma u Kulmerovim dvorima (Foto: John Pavlish) Foto: John Pavlish Promocija filma u Kulmerovim dvorima (Foto: John Pavlish) Promocija filma u Kulmerovim dvorima (Foto: John Pavlish) Foto: John Pavlish Promocija filma u Kulmerovim dvorima (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) Promocija filma u Kulmerovim dvorima (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr +6 Promocija filma u Kulmerovim dvorima (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) Hrvatska "Koja je ovo država!" Dok se Todorić preznojavao u sudnici, njegov dom okupirali novinari i filmaši 1/12 >>

Aktualno Kad političari utihnu: Nije Butković jedini, evo tko je sve "ubio oko" u Saboru, Vladi, sudnici... +0 Kad političari utihnu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Kad političari utihnu: Nije Butković jedini, evo tko je sve "ubio oko" u Saboru, Vladi, sudnici... 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene