Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJJAČI DOJMOVI

"Papa je pustio Benedikta da govori": Ivana Petrović o posljednjem ispraćaju Benedikta XVI.

U Vatikanu je održan posljednji ispraćaj pape emeritusa Benedikta XVI. Na Trgu svetog Petra okupilo se, prema procjenama iz Vatikana, oko 50.000 ljudi.

Na ispraćaju pape emeritusa sudjelovalo je više od 120 kardinala, 400 biskupa, i gotovo 4000 svećenika. Na sprovodu su bili hrvatski nadbiskupi Zagrebačke, Zadarske, Riječke, Požeške i Bjelovarsko-križevačke nadbiskupije.

Iz Vlade su u Vatikan stigli ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a u ime Hrvatskog Sabora sprovodu je prisustvovala Marijana Petir.

Pročitajte i ovo Sprovod Benedikta XVI. u vatikanu Sto tisuća ljudi na sprovodu Benedikta XVI., papa Franjo emotivan: "Neka tvoja radost bude potpuna"

"Jednostavna, svečana, dostojanstvena i s puno poštovanja jednom velikom čovjeku i teologu", rekao je Grlić Radman.

"Moj je dojam da je bila jednostavna, ali tako nekako dostojanstvena. Papa Franjo je pokazao veliko poštovanje. Onaj uzvik kad su vjernici zazivali da ga se proglasi svetim govori koliko su ga cijenili", rekla je Obuljen-Koržinek.

"Papa emeritus Benedikt XVI. kao što je živio u poniznosti i skromnosti, tako je i otišao danas", rekla je Petir.

Pročitajte i ovo Gerhard Ludwig Müller EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Ključni čovjek u Vatikanu: Blizak prijatelj pokojnog pape o utjecaju i nasljeđu Benedikta XVI., ali i problemima u Crkvi

Petrović: "Tri su ključna naglaska u homiliji pape Franje"

Uživo iz Rima javila se reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Najjači su dojmovi, u svakom slučaju, enorman broj vjernika danas na Trgu svetog Petra koji je pokazao da papu Benedikta XVI. vjernici nisu zaboravili, da im je i dalje u srcu. Bio je doista dojmljiv pljesak kada je njegov lijes iznesen iz bazilike svetoga Petra. Povici 'santo subito' - 'svet odmah', pljesak kada su ga odnosili u papinsku kriptu, papinske tombe i kad se ona crvena zavjesa sklopila. Također i magla koja je nekako misteriozno u hladnom Rimu pojačavala taj misterij smrti", kazala je Petrović.

Glavni je naglasak, kaže Petrović, na homiliji pape Franje.

"Tri su ključna uporišta koja je izrekao u svojoj homiliji. Prvo i osnovno je da je papa pustio Benedikta da govori. Cijela se homilija uglavnom sastojala od misli pape emeritusa Benedikta XVI. Druga, što ga je nazvao pastirom, što znači da mu je priznao vrhovništvo Crkvi, što je po meni ključna poruka i za sva moguća buduća odreknuća ako se dogode. Treća je ključna poruka kada je citirao uvijek fascinirajuće riječi Kristove na križu - Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj, što znači da je papa Franjo papi emeritusu Benediktu XVI. priznao sve trpljenje koje je imao posljednjih deset godina, ali i koje je imao u vrijeme svog pontifikata", istaknula je Petrović. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene