Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće

Reporteri bez granica: Turska je 'najveći zatvor na svijetu' za novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska ima više zatvorenih novinara od Kine, Eritreje, Irana ili Sirije i to je čini 'najvećim zatvorom na svijetu za novinare', priopćila je udruga za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF).

Ovo izvješće RSF-a još je jedna u nizu kritika na račun Turske zbog zatvaranja novinara, od kojih je većina u pritvoru. Tursku zbog toga kritiziraju zapadnjačke vlade i organizacije za ljudska prava. Represivni zakoni, nejasne zakonske odredbe i paranoično sudstvo odgovorni su za veliki broj uhićenja i samo potpuno revidiranje turskog pruterotističkog zakona može to promijeniti, navodi RSF sa sjedištem u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

>> 'Rakete u Turskoj mogu dovesti do svjetskog rata'

'Turska je sada najveći zatvor na svijetu za novinare, što je tužan paradoks za zemlju koja se predstavlja kao regionalni primjer demokracije', priopćili su Reporteri. Kako se dalje navodi u izvješću, ukupno 72 djelatnika medija trenutačno je zatvoreno, od kojih su najmanje 42 novinara i četiri suradnika u medijima u zatvoru zbog svog posla. RSF još uvijek istražuje slučajeve preostalih zatvorenika.

Vlada turskog premijera Tajiba Erdogana navodi da je većina djelatnika medija u zatvoru zbog počinjenja teških zločina, kao što je članstvo u naoružanoj terorističkoj organizaciji, što nema nikave veze s novinarstvom.

Međutim, ima znakova da turska vlada počinje uviđati razmjere problema. Tako su posljednjih mjeseci neki novinari uvjetno pušteni, a tijekom vikenda je potpredsjednik vlade Bulent Arinc izjavio da je Ankara pripremila nacrt zakona u kojemu se bavi pritvorom za novinare.

'Za nas taj broj nije važan, mi smo jako žalosni čak i s jednim novinarom zatvorenim zbog pisanja', rekao je Arinc, a prenijela je turska novinska agencija Anadolija.

Iako se brojke skupina za ljudska prava razlikuju, svi se slažu da Turska ima najveći broj zatvorenih novinara, više od nekih zemalja koje imaju autokratske režime. Prema RSF-u, Kina ima 30 zatvorenih novinara, Eritreja 28, Iran 26 i Sirija 21. Većina zatvorenih novinara u Turskoj djelatnici su kurdskih medija, ističe RSF. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene