Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rehn: Spreman sam parafirati sporazum EU sa BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn potvrdio je u Sarajevu da je doputovao spreman parafirati sporazum između EU i Bosne i Hercegovine o stabilizaciji i pridruživanju dobije li potrebna jamstva lokalnih političara da su postigli provediv dogovor o reformi policije.

'Moram provjeriti postoji li dogovor o reformi policije. Ako postoji, spreman sam već sutra parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u ime Europske komisije', kazao je Rehn novinarima nakon dolaska u glavni grad BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mediji u BiH 'Papa potvrdio duboke veze Vatikana i Hrvatske' Slika nije dostupna Koštunica pozvao Rehna da kaže koje će granice Srbije EU poštivati

Istaknuo je da su u EK ohrabreni prošlotjednim dogovorom vladajućih političkih stranaka o novom poslovniku o radu Parlamenta BiH a sada očekuju da se pozitivno ozračje koje je time stvoreno iskoristi i za rješavanje preostalih otvorenih pitanja. 

Rehn je ponovio da je reforma policije ključni uvjet za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU te je podsjetio da su još prije dvije godine postavljeni jasni kriteriji koji se pri tom moraju ispuniti.

Lideri šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH tijekom sastanaka održanih u listopadu i studenome u Mostaru i Sarajevu suglasili su se o načelima reforme policije koja uključuju uspostavu odgovarajućih tijela na državnoj razini koja bi koordinirala rad različitih policijskih struktura i agencija.

Vijeće ministara BiH je na tragu tih dogovora donijelo i akcijski plan za provedbu reforme policije što je još jedna pretpostavka za parafiranje sporazuma između BiH i EU.

Konačnu odluku o tome hoće li biti parafiran SSP između BiH i EU Rehn bi trebao objaviti u večernjim satima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene