Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Redovnici u Mianmaru obilježili godišnjicu gušenja pobune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak budističkih redovnika u gradu na zapadu Mianmara organiziralo je prosvjedni marš kojim je obilježena godišnjica lanjskoga krvavoga gašenja demonstracija kojima je tražena demokratizacija zemlje.

Za to vrijeme u najvećem gradu Mianmara, Yangonu, nedavno oslobođeni politički zatvorenici sudjelovali su u proslavi dvadesete godišnjice utemeljenja stranke koji vodi zatvorena Aung San Suu Kyi. Njihovu je proslavu policija pozorno motrila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Yangon: Policija zapucala na prosvjednike Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti želi posebnog izaslanika u Mianmaru

U Yangonu nisu zabilježeni prosvjedi u vezi s godišnjicom gušenja demonstracija koje su lani privukle stotinu tisuća ljudi u tome gradu. Hunta je tada silom ugušila prosvjede i ubila najmanje 31 osobu, a stotine zatvorila.

No u zapadnome lučkom gradu Sittweu stotinjak je budističkih redovnika po snažnoj kiši oko pola sata mirno marširalo, kažu očevici koji su željeli ostati anonimni zbog straha od vlasti.

Redovnički je marš bio uklopljen u njihovu jutarnju šetnju kojom traže milodare, ali općenito se smatra ad je toliki broj redovnika koji organizirano marširaju zapravo prikriveni prosvjed.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene