Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Granica iz 1967. je neobranjiva'

Obama zakuhao na Bliskom istoku: Izraelci u šoku, Palestinci šute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Benjamin Netanyahu nije dugo čekao kako bi odgovorio Baracku Obami.

Izraelski premijer odbacio je Obamine teze o povratku granice Izraela i Palestine na onu iz 1967. godine. Rekao je kako bi to značilo katastrofu za židovsku državu, piše BBC. U priopćenju je granicu iz 1967. godine nazvao neobranjivom. Izjava američkog predsjednika u kojoj je nazvao Izrael okupatorom i odgovor izraelskog premijera dolazi tik prije sastanka koji bi se danas trebao održati u Bijeloj kući, na temu mirovnog procesa.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Netanyahu je istakao kako bi izraelsko povlačenje u okviru prošlih granica ugrozilo sigurnost izraelskog naroda i ostavilo većinu naselja Zapadne obale izvan izraelskih granica. 'Održivot Palestine ne može se temeljiti po trošku jedine države Židova', stoji u priopćenju izraelskog premijera.

Barack Obama jučer je podržao Palestinu i njezin zahtjev da se vrate granice kakve su bile prije 1967. godine, točnije prije nego što je Izrael okupirao istočni Jeruzalem, Zapadnu obalu i Gazu. Obama je poručio Izraelu da prihvati činjenicu da nikada neće imati putpuni mir koji se temelji na trajnoj okupaciji.

>> Obama: Palestinski narod mora imati pravo samostalno vladati

'Palestinski narod mora imati pravo samostalno vladati i ostvarivati svoje potencijale', rekao je Obama ističući da je SAD nakon Arapskog proljeća otvorio novu stranicu vanjske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene