Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija pozdravila je uhićenje Ratka Mladića kao veliki dan za Srbiju, njezine susjede i zadovoljenje pravde te kao uklanjanje jedne od velikih prepreka na srbijanskom putu prema europskim integracijama.


'Uhićenje Ratka Mladića je vrlo pozitivan ravzoj za Europsku uniju, srbijanske susjede, ali najviše za vladavinu prava u samoj Srbiji. Obitelji nebrojenih žrtava zaslužuju pravdu', rekao je u priopćenju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.Povjerenik za proširenje Štefan Fuele sazvao je u četvrtak popodne posebnu konferenciju za novinare na temu uhićenja bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba.

'Pravda je zadovoljena i velika prepreka na putu Srbije perma EU je uklonjena', rekao je Fuele, dodajući da je ovo 'veliki dan za Srbiju, za zapadni Balkan i za sve nas'. Fuele je posebno priznanje odao srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću za 'njegovo vodstvo i osobnu ulogu koju je imao ne samo u uhićenju Mladića, nego i u pomirenju i stabilizaciji u regiji'.

'Srbijansko vodstvo je stalno obećavalo da će Mladića privesti pravdi, danas su to ispunili i pokazali vjerodostojnost. Danas je Srbija ispunila važnu međunarodnu obvezu, a već sutra ovaj zamah treba biti iskorišten za intenziviranje posla na reformama koje su ključne kako bi Europske komisija ove jeseni mogla dati pozitivno mišljenje na zahtjev za članstvo', rekao je Fuele.

Vezani članci Olaf Scholz i Vladimir Putin Scholz: "Europa ne može preko noći postati energetski neovisna o Rusiji. Ugrozili bi na stotine tisuća radnih mjesta" Joe Biden Velike nade svijet ulaže u njegove poteze: Američki predsjednik stiže u Europu, uvode se nove sankcije Rusiji

>> Mladić u 16 sati doveden u zgradu Specijalnog suda u Beogradu

>> Evo za kakve sve strahote Haag tereti Mladića!

Na pitanje novinara je li sada razumno vršiti pritisak na Srbiju da izruči i drugog bjegunca Gorana Hadžića, Fuele je rekao da je na glavnom haškom tužitelju Sergeu Brammertzu da sada ocijeni stupanj suradnje. "Držim da je važno reći sljedeće: srbijanske vlasti su obećale da će uhititi preostale bjegunce, danas su uhitile bivšeg generala Mladića i nemam razloga sumnjati da neće učiniti i u slučaju drugog bjegunca", rekao je Fuele.

Fuele je odbio komentirati nagađanja da je do Mladićeva uhićenja došlo u trenutku kada se u Beogradu u posjetu nalazi visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton. 'Ne mogu ulaziti u takva nagađanja što se tiče vremenskog preklapanja ta dva događaja', rekao je. Priopćenjem se iz Beograda oglasila i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu polilitiku Catherine Ashton.

'Ovo je vrlo važan dan za međunarodnu pravdu i vladavinu prava. Mladić će se sada suočiti s optužbama pred Međunarodnim sudom u Den Haagu, optužbama koje su vrlo ozbiljne. U mislima se vraćamo na događaje u Sarajevu i možda posebno u Srebrenici. Dakle, danas više nego ikad mislim na obitelji i prijatelje žrtava sukoba i mislim da je doista važno da ih se sjetimo i mislimo na njih', kaže Ashton.

'Znam da će ljudi također misliti o Srbiji i njezinoj budućnosti u EU-u. Ono što ja znam jest da ćemo od danas s obnovljenom energijom pristupati tom pitanju', rekla je Ashton čestitajući predsjedniku Tadiću i srbijanskim vlastima na uhićenju. Mladićevo uhićenje pozravio je i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

'Pozdravljam uhićenje Ratka Mladića i čestitam srbijanskim vlastima. Uhićenje je dobra vijest za Srbiju, za stabilnost regije i daje novi zamah integracijskom procesu Srbije. Njegovo uhićenje je uvjerljiv dokaz srbijanskih napora i suradnje s ICTY-em', ističe u priopćenju Buzek.

Na Mladićevo uhićenje reagirao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koji se u četvrtak zatekao u Bruxellesu. 'Podravljam vijest o uhićenju To je početak kraja jednog od najtragičnijeg poglavlja povijesti u BiH od 1945. godine', rekao je Inzko, dodajući da će ovaj događaj promijeniti sliku Balkana.. Inzko je rekao da je 'Mladićevo uhićenje od golemog značenja za obitelji žrtava, koje su na ovaj trenutak čekale od 1995. godine'.  Visoki predstavnik je dodao da je današnje uhićenje važna i za Srbiju i za regiju i da Beograd sada može očekivati 'pozitivnu reakciju Bruxellesa'. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju