Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena ISIS-a

Razvoj iranskog nuklearnog programa usporen sankcijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napori Irana da razvije vlastiti nuklearni program otežani su nizom izazova vezanih uz međunarodne sankcije i unazađeni kibernetičkim napadom crva Stuxnet 2010.godine.

Tako je ocijenio u zaključcima dva nova izvješća Institut za znanost i međunarodnu sigurnost iz Washingtona.

U izvješćima ISIS-a, nuklearnog 'think tanka' koji vodi bivši inspektor UN-a za oružje David Albright, kaže se kako je Iran je bio prisiljen koristiti inferiornije dijelove i slabije metale, zbog tog što su mu sankcije ograničile dostup do potrebnih materijala. Nalazi ISIS-a temelje se i na razgovorima s dužnosnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju,  izvješćuje CNN.

'Deset godina nakon početka gradnje pogona za obogaćivanja uranija u Natanzu, vjerojatnost da će Iran će izraditi nekoliko desetaka tisuća centrifuga za obogaćivanje čini se udaljenom na temelju njihove loše izvedbe', ističe se u jednom od izvješća. 'Čak i s naprednim centrifugama, Iran može biti blokiran sankcijama da izradi te napredne centrifuge u dovoljno velikom broju', dodaje ISIS.

Pogon Natanz onesposobljen je kada je računalni virus napao dio centrifuga. No u ISIS-ovu izvješću se navodi da je broj centrifuga danas vraćen na veću razinu nego prije napada Stuxneta.

IAEA je u nekoliko posljednjih izvješća, naznačila kako ne znači da se sve te centrifuge nužno koriste u obogaćivanju uranija. Albrightovo izvješće navodi da je crv Stuxnet mogao smanjiti vijek trajanja centrifuga, čak i ako one nisu odmah pokvarene, tako što ih je prisilio da se okreću izmijenjenim brzinama.

Međutim, unatoč izazovima, na temelju ISIS-ove procjene iranske proizvodnje obogaćenog uranija, u izvješću se zaključuje da ga Iranci imaju više nego dovoljno za deklarirani cilj proizvodnje nuklearnog goriva za svoj medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu, te kako izgleda da je Iran na putu 'proizvodnje uranija u kategoriji obogaćenosti za nuklearno oružje'.

Obogaćivanjem uranija u njemu se povećava koncentracija radioaktivnog izotopa U-235. Dok je za gorive šipke nuklearnog reaktora dovoljna obogaćenost od 20 posto, za proizvodnju nuklearnog oružja potreban je uranij obogaćen na 85 do 90 posto. (Hina)

Pročitajte i ovo Ali Hamenei, iranski vrhovni vođa PAR TEŠKIH PITANJA Nove prepreke u nuklearnom sporazumu s Iranom zbog Rusije? "Pregovori svakim satom sve zamršeniji" Slika nije dostupna Nastavak nuklearnog programa Iran kupuje magnete za 50.000 centrifuga koje služe za proizvodnju obogaćenog urana

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene