Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se rješenje

Razgovarali čelnici Gazproma i Naftogaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici ruskog plinskog diva Gazproma i ukrajinskog Naftogaza razgovarali su u noći sa srijede na četvrtak u Moskvi kako bi pronašli rješenje za krizu oko isporuke plina Europi preko Ukrajine, izjavio je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov, a prenose ruski mediji.

'Aleksej Miller i Oleg Dubina razgovarali su tijekom noći o načinima rješavanja krize', rekao je Kuprijanov ne ulazeći u potankosti. Rusko izaslanstvo na čelu s Millerom u četvrtak će boraviti u radnom posjetu Bruxellesu gdje će razgovarati s čelnicima EU-a o plinskoj krizi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naredni tjedni nisu kritični Oettinger o isporuci ruskog plina: Zima će biti pravi problem Slika nije dostupna Tko će odrediti cijenu plina? Rat plinom i tužbama: Naftogaz i Gazprom pred međunarodnom arbitražom

Pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuti su 31. prosinca nakon što se Gazprom i Naftogaz nisu uspjeli dogovoriti oko rješavanja plinskog duga Kijeva i cijena plina za 2009. Gazprom je u srijedu prekinuo isporuke plina Europi preko Ukrajine nakon što je optužio Kijev da krade plin namijenjen Europi.

EU smatra nastalu situaciju 'apsolutno neprihvatljivom' i poziva dvije strane da poduzmu sve potrebne mjere za nastavak opskrbe plinom. Kijev je zatvorio u srijedu četvrti i posljednji plinovod kroz koji plin dolazi u Europu nakon čega su bez plina ostale Austrija, Češka, Rumunjska i Slovačka.

U utorak su zatvorena tri plinovoda čime je prekinuta isporuka plina Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i BiH. Opskrba Italije, Poljske, Francuske i Slovenije znatno je smanjena. Dužnosnici Gazproma i Naftogaza, kao i dužnosnici vlada dviju zemalja, sastat će se kasnije u četvrtak s predstavnicima EU-a u Bruxellesu kako bi razmotrili moguća rješenja krize.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene