Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kubanski predsjednik Raul Castro služit će i drugi mandat na čelu Komunističke partije, a i svi ostali na vlasti od revolucije 1959. također su u utorak zadržali svoje pozicije, usprkos planu KP-a da se tijekom vremena otvori mlađem kadru.


Raul Castro (84) na otvaranju četverodnevnog kongresa partije za vikend predložio je dobnu granicu i ograničenje broja mandata za vodeće čelnike te se očekivalo da će 70-godišnjaci i 80-godišnjaci konačno odstupiti. No, također je kazao da s tim promjenama ne treba žuriti u trenutku kada zemlja metodično pristupa promjenama.

Vezani članci Miguel Diaz-Canel i Raul Castro (Foto: AFP) Kuba ulazi u novo doba: Nakon šest desetljeća na čelo zemlje dolazi čovjek koji nije iz obitelji Castro Raul Castro (Foto: AFP) Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro

Na kraju rada kongresa, prvog u pet godina, Komunistička partija je priopćila da je Castro ponovo izabran kao prvi sekretar KP-a, dok je 85-godišnji Jose Ramon Machado Ventura njegov zamjenik.

Završni govori i ishod najvažnijeg političkog događaja u zemlji nisu se u živo prenosili na državnoj televoziji. Umjesto toga emitirana je "sapunica".

Castro je pozvao na duboke promjene u upravljanju kubanskom planskom ekonomijom u sovjetskom stilu te želi da se dužnosnici umirove sa 70 godina. Ali, kako je rekao, sljedećih pet godina biti će tranzicijske te se to pravilo do tada neće primjenjivati.

Na kongresu KP-a u utorak viđen je i Fidel Castro. (Hina)