Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od novog rata

RATNI ZAPOVJEDNIK UPOZORAVA 'Pokušaj cijepanja BiH neće proći s mirom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine Sefer Halilović ocijenio je kako je sasvim moguć novi oružani sukob u BiH ukoliko vlasti Republike Srpske ustraju u nakani provedbe referenduma, najavljenog za 25. rujna, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH.

U razgovoru, koji je u ponedjeljak navečer emitirala komercijalna sarajevska televizija TV 1, Halilović je izjavio kako bi se provedbom referenduma predsjednik RS-a Milorad Dodik "opasno približio crvenoj crti" koja znači kraj Daytonskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Referendum bi, smatra Halilović, označio demontiranje sporazuma kojim je 1995. okončan troipolgodišnji rat u BiH, a time bi ujedno nastupilo pravno stanje kakvo je bilo na snazi prije toga.

"Mi se tada vraćamo na Republiku BiH", kazao je Halilović, koji je 1992. i 1993. obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH, a sada je lider Bosanskohercegovačke patriotske tranke (BPS).

Razlika u odnosu na tadašnje i sadašnje vrijeme je, kako je istaknuo, to što više nema JNA, a Srbija nije u prilici pomagati bosanske Srbe kako je to činila u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, nema više dogovora "Tuđman-Milošević o podjeli Bosne", a i Crna Gora se izdvojila.

"Republika Srpska se po svim parametrima može održati deset do petnaest dana u nekom sukobu", ocijenio je umirovljeni general Armije BiH.

Dodiku je uputio apel da se razgovara ako treba i stotinu godina umjesto da se ratuje, no istodobno je poručio kako bi predsjedniku RS-a moralo biti jasno da pokušaj cijepanja BiH "neće proći s mirom".

Bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH odgovorio je potvrdno na pitanje postoji li dovoljno ljudi u BiH na svim stranama koji su spremni ponovno ratovati.

Cijelu priču o referendumu Halilović je opisao kao izvrsnu predizbornu temu kojom je Dodik praktično matirao oporbu u entitetu uoči općinskih izbora u BiH, zakazanih za 2. listopada. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene