Obavijesti Video Pretražite Navigacija
45. DAN RATA

VIDEO Pogledajte bombardiranje ruskog vojnog vozila. Radijacija u Crvenoj šumi u opasnom porastu

Traje granatiranje Harkiva. Eurospki dužnosnici osudili su zločine nd civilima u Krematorsku, dio vojnoh analitičara tvrdi da je u pitanju bio napad kazetnom bombom.

 

  • Počinitelji ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči su krivi za ratne zločine i moraju odgovarati, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu.
  • Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu kako se čini da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da pravnici moraju istražiti navodne incidente.
  • Emine Dzheppar, prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine, objavila je na Twitteru slike s ekshumacije masovnih grobnica u Buči u blizini Kijeva. Citirala je glavnog tužitelja Ukrajine koji je rekao da je 67 ljudi pokopano na mjestu u blizini crkve Svetog Andrije.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za njemački Bild, kazao je kako danas Ukrajina nema izbora nego sjesti za pregovarački stol. Na pitanje mrzi li Rusiju, kazao je kako osjeća mržnju prema Rusiji, prema ruskim vojnicima, kad vidi slike stradale djece.
  • Profesor Michael Clarke, vojni analitičar Sky Newsa, kazao je kako je željeznička stanica u Kramatorsku u petak najvjerojatnije napadnuta kazetnom bombom.
  • Boris Johnson nenadano je otputovao u Kijev na sastanak sa Volodimirom Zelenskim

 

23:07 Rusija koristi improvizirane eksplozivne naprave (IED) kako bi nastavila nanijeti štetu i snizili moral u Ukrajini, objavili su britanski obavještajci. Ističu da postoje dokazi o ruskim napadima na ukrajinske civile.

22:57 Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u subotu da je duboko razočaran i žalostan zbog ponašanja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Upoznao sam ga prije 20 godina i uvijek mi se činio čovjekom demokracije i mira... kakva šteta", rekao je Berlusconi u obraćanju na konvenciji svoje konzervativne stranke Naprijed Italija u Rimu.

Ovo su prvi Berlusconijevi komentari u javnosti o Putinu otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Berlusconi, koji je 2015. nazvao Putina "nesumnjivo prvim među svjetskim čelnicima", jednom je ruskog čelnika (69) opisao kao mlađeg brata.

Njih dvojica su se međusobno posjećivali u Rusiji i Italiji, a u prošlosti su fotografirani kako se smiju tijekom službenih posjeta.

Osamdesetpetogodišnji Berlusconi bio je premijer u nekoliko mandata.

"Umjesto da Rusija uđe u Europu napad na Ukrajinu bacio ju je u naručje Kine... kakva šteta, kakva šteta", rekao je.

22:44 Zelenski i Johnson prošetali Kijevom, oduševljeni prolaznici im prišli, a dobili su i neobičan poklon. >>Opširnije

22:30 Petro Kotin, čelnik ukrajinskog državnog operatera nuklearne elektrane Energoatom, posjetio je jedan od dijelova tzv. Crvene šume u zoni Černobila zajedno sa stručnjacima i uočio "nenormalno visoko" zračenje u područjima gdje su ruske trupe kopale rovove i pokušale izgraditi utvrde.

Indikacije vanjskog zračenja bile su 10-15 puta veće od normalnih, moglo bi biti 160 puta više od norme, dodao je.

21:34 Ukrajinske i ruske snage organizirale su treću razmjenu zarobljenika otkako su ruske snage napale Ukrajinu prije više od šest tjedana, priopćile su obje strane.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je oslobođeno 26 Ukrajinaca - 12 vojnika i 14 civila.

"Po nalogu predsjednika Volodimira Zelenskog danas je održana treća razmjena zarobljenika. Dvanaest naših vojnika, uključujući i jednu časnicu, vraća se kući. Također smo omogućili oslobađanje 14 civila, među kojima devet žena, što je ukupno 26 osoba “, napisala je Vereščuk na Telegramu.

Ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je da su dvije zemlje dopustile povratak vozačima kamiona koji su ostali zarobljeni u drugoj zemlji.

Prema novinskoj agenciji TASS, Moskalkova je kazala kako je dopušteno da se 32 Rusa i 20 Ukrajinaca vrate kući.

21:30 IAEA (International Atomic Energy Agency) je objavila da Kijev vraća regulatornu kontrolu nad Černobilom, a zračenje je normalno, javlja ruska Gazeta.

21:20 Pukovnija Azov, koja je smještena u Mariupolju, posljednjih dana objavila uništavanje ruskih vojnih vozila. Danas su objavili snimku uništenja ruskog vojnog kamiona. Nisu napisali kad je ni gdje nastala.

20:15 Sve osobe ozlijeđene u napadu na željezničkom kolodvoru Kramatorsk u petak evakuirane su iz grada, većina je prebačena u regionalni centar Dnjipar, a dio u Kijev, rekao je za CNN službenik lokalne bolnice u Kramatorsku.

Ukupno je ozlijeđeno 99 osoba, od čega 19 djece, a 20 ozlijeđenih je u teškom stanju. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su u napadu poginule 52 osobe.

20:09 Ukrajina je spremna za tešku bitku s ruskim snagama koje se gomilaju na istoku zemlje, rekao je u subotu predsjednik Volodimir Zelenski, kojemu je u nenajavljenom posjetu u subotu bio britanski premijer Boris Johnson da bi ponudio svježu financijsku i vojnu pomoć.

Johnson je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete. Johnson je odao počast ukrajinskoj vojsci za "najveći podvig 21. stoljeća" koji je omogućio poraz "monstruoznih Putinovih nakana", stoji u priopćenju Downinga Streeta.

"Ovaj posjet je izraz odlučne, snažne i stalne britanske potpore Ukrajini. Cijenimo to i uvijek ćemo pamtiti", objavio je Zelenskij u priopćenju.

Johnson je rekao da je Ukrajina pokazala "hrabrost poput lava".

"Ostale zemlje trebale bi slijediti primjer Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Zelenski, dodajući da je vrijeme "da se uvede potpuni embargo na ruski energetski sektor i da se poveća opskrba oružjem Ukrajini".

"Moramo dodatno ojačati našu antiratnu koaliciju. Nadamo se da će London igrati ključnu ulogu u ovom procesu”, rekao je te dodao da su razgovarali i o obnovi Ukrajine. "Zajedno ćemo obnoviti našu zemlju i naše gradove", rekao je.

Ranije tijekom dana ukrajinski je čelnik u Kijevu razgovarao s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorio je da, premda je vojna prijetnja Kijevu smanjena, ona raste na istoku zemlje.

"Ruske snage gomilaju se na istoku Ukrajine", rekao je Zelenski. "Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u našu pobjedu. Spremni smo se istodobno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti da okončamo ovaj rat", dodao je.

20:07 Očigledno je da mađarski premijer Viktor Orban osuđuje masakr počinjen u ukrajinskoj Buči, rekao je u subotu njegov šef za medije. Mađarska će na svaki mogući način poduprijeti međunarodnu istragu s ciljem identificiranja počinitelja tog krvoprolića, rekao je u subotu Bertalan Havasi.

Orban je u srijedu na međunarodnoj konferenciji za novinare jasno dao do znanja da je "ovo rat koji je započela Rusija napadom na Ukrajinu, a to je agresija" te je dodao da je to stajalište Europske unije "koji dijeli i Mađarska".

Premijer je pozvao na neovisnu i nepristranu istragu zločina, kazavši da se civili moraju zaštititi i da se nasilje nad njima mora "najoštrije osuditi", rekao je Havasi.

18:37 U sklopu međunarodne akcije prikupljanja sredstava za potporu Ukrajini prikupljena je 10,1 milijarda eura, objavila je u subotu u Varšavi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

18:35 Ured za strateške komunikacije ukrajinske vojske objavio je u subotu fotografiju koja navodno prikazuje mrtve ruske vojnike ostavljene u zajedničkoj grobnici nakon borbi u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkov. CNN se ograđuje od autentičnosti fotografija, na kojima se vidi 10 tijela.

"Mit je da Rusi ne ostavljaju svoje mrtvace", stoji u priopćenju. "Prilikom čišćenja naselja Vilkhivka, zajedničku grobnicu okupatora otkrili su vojnici 92. mehanizirane brigade kod Harkova", ističu.

18:20 Rusi su kod Rubizhnea pogodili cisternu s dušičnom kiselinom, građani su upozoreni da ostanu u svojim skloništima, javlja Censor.net.

Načelnik luganske regionalne vojne uprave Serhiy Hayday na Facebooku je rekao da vjetar širi dim u smjeru odakle je krenuo napad, referirajući se na Rusiju.

Navodno se radi oko tri tone dušične kiseline, rekao je Gayday na ukrajinskoj televiziji. "Lokalno stanovništvo nije ugroženo, jer zona udara oko rezervoara kiseline nije veća od 550 metara. Hvala Bogu, nije ostalo toliko kiseline", kazao je Hayday.

18:15 CNN je danas, pozivajući se na ukrajinske vladine službe, objavio snimke razgovora ruskih vojnika.

Ruski vojnici razgovaraju međusobno ili sa zapovjednicima te priznaju bombardiranje naselja, ratne zločine i silovanja u više snimljenih razgovora.

Muškarac u jednom razgovoru viče da se pobiju civili. "Prošlo je vozilo, ali nisam siguran radi li se o autu ili vojnom vozilu. Bila su dva čovjeka odjevena poput civila", rekao je jedan, na što mu je muškarac viknuo da ih sve pobije.

Iako je muškarac rekao da je cijelo selo civilno, drugi mu je rekao "što je s tobom. Ako su civili, pobijte ih sve".

U drugom razgovoru također se navodno priznaju zločini. "Bombardirajte sve, bombardirajte direktno naselja. Je li jasno?" govori muškarac, na što mu drugi kaže da to i radi.

"Gađajte malo prema zapadu, kvragu. Bombardirajte ove bliže meni", opet naredio mu je prvi. Ako se razgovori pokažu autentičnima, mogli bi to biti dokazi ratnih zločina.

Više o uznemirujućim snimkama pročitajte OVDJE.

18:04 Europska unija razgovarat će o potpori koju će pružiti istragama o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini na sastanku u nedjelju i ponedjeljak s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom, objavila je u subotu Europska komisija.

Komisija je pozvala države članice koje su otvorile istrage da se također pridruže tom projektu.

Karim Khan trebao bi se u nedjelju u Luxembourgu sastati sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom te potom u ponedjeljak sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u tom gradu.

Ukrajinska vlada i članice EU-a optužuju ruske postrojbe da su počinile ratne zločine u Ukrajini, poput ubojstva civila u Buči, 30 kilometara od Kijeva. Moskva to niječe.

17:44 Hrvatska će povećati pomoć prijateljskom ukrajinskom narodu i u sklopu globalne inicijative Global Citizen Impact osigurati dodatnih 100 milijuna eura za pomoć i zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica, najavio je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković.

16:45 Britanski premijer Boris Johnson počeo je u subotu neočekivani posjet Kijevu razgovorom u četiri oka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Sibiha.

"Velika Britanija predvodi u vojnoj pomoći Ukrajini, vođa je proturatne koalicije, predvodi u sankcijama protiv ruskog agresora", dodao je, objavivši fotografiju sastanka. Johnson je prvi čelnik skupine G7 koji je posjetio Ukrajinu od početka ruske invazije 24. veljače.

O svemu se oglasio i sam Johnson na Twitteru, nazvavši Zelenskog "prijateljem".

16:35 Rusija je u subotu organizirala vojne vježbe u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru između Poljske i Litve, prenio je Interfax pozivajući se na zapovjedništvo Baltičke flote, nekoliko dana nakon što je visoki ruski dužnosnik upozorio europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada.

16:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina "uvijek spremna" na razgovore s Rusijom, koji su na mrtvoj točki otkad su u gradu Buči kod Kijeva iz kojega su se Rusi povukli otkrivene stotine civilnih žrtava.

"Spremni smo boriti se i paralelno tražiti diplomatske puteve kako bi se zaustavio rat. Uvijek paralelno razmišljamo o dijalogu", rekao je ukrajinski predsjednik na kratkoj konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom koji je u posjetu Kijevu i Buči.

Zadnji krug izravnih rusko-ukrajinskih pregovora održan je 29. ožujka u Istanbulu, kada je Ukrajina detaljno iznijela glavne prijedloge za dogovor s Moskvom, među kojima je mogućnost neutralnosti u zamjenu za međunarodni sporazum koji bi jamčio njezinu sigurnost.

"Na istoku i jugu, promatramo koncentraciju oružja, opreme i trupa koji se spremaju okupirati još jedan dio našeg teritorija", rekao je Zelenski. Upitan o scenarijima ofenzive koju najavljuje, rekao je da će oni ovisiti o "više faktora": "našoj snazi, brzini naših partnera da nas snabdiju oružjem i volji ruskog čelnika (Vladimira Putina) da ide dalje".

15:25 Rusko veleposlanstvo u Londonu je objavilo danas ujutro da će im Ukrajinci podmetnuti zločine u Irpinu. "Nacionalistički režim u Kijevu priprema novu provokaciju kako bi optužili Ruse za navodni masakr civila u Irpinu kod Kijeva. Ruske jedinice grad su napustile prije tjedan dana. Ukrajinske službe planiraju tijela lokalnih stanovnika koje je ubilo ukrajinsko bombardiranje iz mrtvačnice u gradskoj bolnici u Ulici Polevaja donijeti u prizemlje zgrade na istočnom rubu Irpina", piše rusko veleposlanstvo u Londonu.

Rusko veleposlanstvo tvrdi kako će onda Ukrajinci iskoristiti tijela ubijenih Rusa. Onda će ukrajinska sigurnosna služba, u šumi na području Pušča-Voditski, organizirati insceniranu akciju uništavanja navodne "ruske izviđačke skupine" koja je stigla u Irpen "da bi ubila svjedoke ruskih ratnih zločina". To će, tvrde Rusi, Ukrajinci predstaviti kao dokaz. Sve će, onda distribuirati zapadnim medijima.

14:45 Europska unija nastavlja svoju diplomatsku prisutnost u Kijevu nakon što ju je privremeno premjestila u Poljsku nakon ruske invazije na Ukrajinu. Veleposlanik EU-a u Ukrajini Matti Maasikas "vraća se u Kijev kako bi poboljšao prisutnost EU-a i osigurao potporu našim ukrajinskim partnerima", objavljeno je u subotu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija cilja na civile Objavljeno dirljivo pismo dječaka iz Ukrajine koji je bio zarobljen pokraj majčinog mrtvog tijela: "Obećajem ti da ću biti dobar"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆA SVJEDOČANSTVA Rusi koji su kopali rovove kod Černobila imaju još godinu dana života. Zaposlenici krali gorivo kako bi radili generatori

13:35 Ruski dužnosnici optužili su YouTube za blokiranje kanala za donji dom ruskog parlamenta i upozorili na odmazde. Vjačeslav Volodin, čelnik Dume, optužuje Washington za kršenje "prava Rusa", dok glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova kaže da je "YouTube zapečatio njegovu sudbinu".

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene