Obavijesti Video Pretražite Navigacija
41. dan rata

Rusi tvrde da su raketirali "vojne mete" na zapadu Ukrajine. Velika Britanija povlači potez koji će Putina brutalno zaboljeti

Rusi i dalje demantiraju ratne zločine u Buči, govoreći kako se radi o manipulaciji Ukrajinaca. Zelenski je održao govor u UN-u te pokazao jezivi video sa žrtvama ruskih zločina u Buči. Europa Rusiji priprema novi paket sankcija.

 

  • Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski se obratio Vijeću za sigurnost Ujedinjenih naroda
  • Rusi i dalje negiraju zločine u gradu Buča, tvrde da je riječ o ukrajinskom propagandi
  • Nove Maxarove satelitske slike pokazuju tijela ubijenih civila u Buči tjednima prije nego su Rusi napustili grad 
  • EK predlaže peti paket sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ugljena
  • Kremlj je osudio Putinove izjave o ratnim zločinima, nazvavši ih nedostojnima predsjednika SAD-a
     
Pročitajte i ovo Ruski vojnici Nije prvi put Neviđena potjera: Ubio šestoricu kolega pa pobjegao Kornjača-tenk Carev roštilj VIDEO Rusi unaprijedili važno oružje? Velike metalne grdosije pravi su izazov ukrajinskim dronovima

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:30 SAD će u srijedu objaviti nove sankcije Rusiji. Kako se doznaje, utjecat će na financijske institucije i dužnosnike.

23:22 Ruske snage lansirale su projektile na zapadu i sjeveroistoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da su pogođene "vojne mete".

Glasnogovornik ministarstva rekao je da je "Rusija lansirala precizne projektile iz zraka u blizini Zoločiva, u regiji Lavova te Čuhujiva u sjeveroistočnoj regiji Harkiv". Ustvrdio je da su projektilima uništili zapovjedni centar ukrajinske vojske, jedinicu teritorijalne obrane, skladište goriva i pogon za popravak oklopnih vozila.

Ove informacije nisu neovisno potvrđene.

23:02 Najveća prodajna platforma svjetskog "darkneta" nazvana "Hydra Market" koja je od 2015. djelovala na ruskom jeziku, zatvorena je i zaplijenjeni su bitcoini u vrijednosti 23 milijuna eura, priopćilo je u utorak njemačko pravosuđe. 

"Serveri najvećeg tržišta 'darkneta' u svijetu i 543 bitcoina ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura zaplijenjeni su", navodi se u priopćenju državnog odvjetništva u Frankfurtu i Saveznog ureda kriminalističke policije (BKA). Više pročitajte >>OVDJE.

22:20 Rekordan broj Ukrajinaca želi da Ukrajina bude članica Europske unije prema novoj anketi, javlja Reuters.

Broj Ukrajinaca koji žele ulazak svoje zemlje u Europsku uniju popeo se na rekordnih 91 posto do kraja ožujka, ali je potpora za ulazak u NATO pala, pokazala je anketa istraživačke agencije Rating u utorak.

Podrška članstvu u EU uglavnom se kretala oko 60 posto u posljednje tri godine, ali je počela naglo rasti nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, prema Ratingu, jednom od glavnih ukrajinskih neovisnih anketara.

22:02 Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN-u danas je izjavio da Rusija mora "izrezati maligni nacistički tumor koji izjeda Ukrajinu".

Više pročitajte >>OVDJE.

21:39 Ruska vojska priopćila je danas da je oborila dva ukrajinska helikoptera koji su evakuirali vođe nacionalističkih bataljuna iz Mariupolja , javlja AFP.

"Jutros, 5. travnja, oko Mariupolja, prekinut je novi pokušaj kijevskog režima da evakuira vođe nacionalističkog bataljuna Azov. Dva ukrajinska helikoptera Mi-8, koja su pokušavala doći do grada s mora, oborena su prijenosnim protuzračnim sustavima", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Dodao je da je Moskva u utorak ujutro predložila ukrajinskim borcima da polože oružje i napuste grad "preko dogovorenog puta" na teritorij pod kontrolom Kijeva.

Rekao je da je ukrajinska vojska "ignorirala" prijedlog. "Budući da Kijev nije zainteresiran za spašavanje života svojih vojnika, Mariupolj će biti oslobođen nacionalista", rekao je Konašenkov.

Nepoželjni ste - odlazite!

21:34  Europska unija proglasila je 19 ruskih diplomata nepoželjnima zbog "sudjelovanja u aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu" i naredila im da napuste zemlju domaćina Belgiju, prenosi Reuters.

"Na temelju odluke visokog predstavnika Josepa Borrella, 19 članova Stalne misije Ruske Federacije pri EU u Bruxellesu proglašeno je personae non gratae zbog sudjelovanja u aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu", stoji u priopćenju.

Odluka o oduzimanju imuniteta diplomatima u ruskoj misiji pri EU uslijedila je nakon sličnih odluka niza zemalja EU, uključujući Francusku, Nizozemsku, Švedsku, Belgiju i Španjolsku, optužujući izaslanike za špijuniranje.

21:22 Portugal je protjerao 10 djelatnika ruskog veleposlanstva. Ministarstvo vanjskih poslova zemlje priopćilo je danas da su članovi osoblja proglašeni "personae non gratae" i dobili su dva tjedna da napuste Portugal. Naveli su i da nitko od protjeranih nije diplomat.

Lavrov: Žele odvratiti pažnju s pregovora

21:20 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su masovne grobnice otkrivene u Buči "provokacija" koja je trebala zaustaviti mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine , javlja AFP.

"Postavlja se pitanje - čemu služi ova očito neistinita provokacija? Navedeni smo na uvjerenje da se radi o pronalaženju izgovora za torpediranje tekućih pregovora", rekao je.

Lavrov je dodao da situacija u Buči, koju mnogi nazivaju dokazom ratnih zločina koje je počinila Rusija, ima za cilj "odvratiti pažnju od pregovaračkog procesa, odvratiti pažnju od činjenice da je ukrajinska strana, nakon Istanbula, počela veslati unatrag, pokušala postaviti nove uvjete”.

20:58 Twitter ima ograničen sadržaj za više od 300 službenih računa ruske vlade, uključujući onaj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Računi se više neće preporučati u vremenskim okvirima, obavijestima ili drugdje na stranici, objavio je Twitter.

20:57 Zamjenik ukrajinskog premijera rekao je danas da konvoj Međunarodnog crvenog križa (ICRC) još uvijek nije u stanju stići do grada Mariupolja nakon što je jučer bio blokiran, javlja Reuters.

20:55 Vojni guverner ukrajinske regije Mikolajiv objavio je u utorak video koji pokazuje granatiranje dječje bolnice u ponedjeljak.

"Jučerašnji napad na tajnu medicinsku ustanovu - dječju bolnicu", rekao je Vitalii Kim, bez daljnjih objašnjenja.

Čini se da video prikazuje CCTV snimke eksplozije koja je pogodila parkirana vozila hitne pomoći.

 

 

20:52 Oleh Siniehubov, vojni guverner ukrajinske regije Harkiv, rekao je u utorak da je u ruskom granatiranju tijekom proteklog dana u gradu Harkovu i regiji poginulo šest osoba, a ozlijeđeno još osam.

"Okupatori su u proteklom danu zadali 54 udara iz raznih dalekometnih oružja: topnički, minobacačko i tenkovsko granatiranje, granatiranje iz MLRS-a. Pogođene su oblasti Saltivka, Pjatihatka, Oleksijivka, Kholodna Hora, Derhači, Barvinkove, Čuhuiv. Među civilnim stanovništvom ima žrtava jučerašnjeg granatiranja u Harkivu i Chuhuivu. U Harkivu i okrugu - četiri mrtve, tri osobe su hospitalizirane. U okrugu Chuhuiv - dvoje mrtvih, pet ozlijeđenih", rekao je.

Težak udarac za Putina

20:01 Velika Britanija je zamrznula 350 milijardi dolara deviznih pričuva ruskog režima, "ratnu blagajnu Vladimira Putina", rekla je u utorak u Varšavi britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss

"Dosad su naše sankcije paralizirale one koji hrane i financiraju Putinovu ratnu mašineriju. Ovog tjedna ćemo objaviti da smo zamrznuli više od 350 milijardi dolara iz Putinove ratne blagajne", rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom.

To je "više od 60 posto od 604 milijarde dolara deviznih pričuva režima", rekla je.

Usto je rekla da će od partnera u NATO-u i u G7 zatražiti uvođenje novih sankcija, napose zabranu pristupa ruskih brodova lukama, "udarajući na industrije koje pune Putinovu ratnu blagajnu, kao što je zlato i dogovarajući se o jasnom vremenskom planu za zabranu uvoza ruske nafte, ugljena i plina".

Rekla je da je zgrožena "snimkama iz Buče", grada sjeverozapadno od Kijeva, gdje je proteklog vikenda pronađen velik broj trupala nakon povlačenja ruskih snaga iz okolice glavnog grada.

"To su strahote za koje smo mislili da smo ih ostavili u 20. stoljeću", rekla je.

18:25 Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid oštro je osudio ruske "ratne zločine" u Ukrajini u izjavi u kojoj je pojačao izraelsku kritiku Rusije od njezine invazije na Ukrajinu.

"Slike i svjedočanstva iz Ukrajine su užasni. Ruske snage počinile su ratne zločine nad civilnim stanovništvom bez obrane. Oštro osuđujem ove ratne zločine", rekao je, piše The Guardian.

18:09 Govor Volodimira Zelenskog pred UN-ovim Vijećem sigurnosti i uznemirujuću snimku koja je, po njemu, dokaz počinjenih ruskih zločina diljem Ukrajine možete na vlastitu odgovornost pogledati >>OVDJE.

17:42 Češka šalje tenkove T-72 i borbena vozila pješaštva BVP-1 u Ukrajinu, rekao je izvor iz čeških obrambenih snaga u utorak čime je potvrdio medijska izvješća. >>Opširnije

16:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda oko 16:30 sati. Sjednica Vijeća je počela u 16.

Na sastanku se obraća ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia, ponavljajući svoje pritužbe protiv Ujedinjenog Kraljevstva, koje trenutno predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a.

Rusija kaže da je ljuta što je njezin zahtjev za održavanje sastanka jučer odbijen.

Barbara Woodward, sadašnja predsjednica britanskog vijeća, odbacila je tužbu i kaže da je Rusija odbila ponudu da se sastanak održi uz današnji zakazani sastanak.

"Naš prijedlog kao predsjedništva bio je da se sastanak zakaže, ili uz današnji sastanak unutar ograničenja od 48 sati, što je konvencija Vijeća sigurnosti, ili da se sastanci održavaju uzastopno jedan za drugim. I razumijem da je Ruska Federacija odbila oba prijedloga, ali želim biti jasna da nismo odbili zahtjev za sastanak", objasnila je.

"Jedan od najvećih izazova"

Okupljenima se obratio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres. "Rat u Ukrajini jedan je od najvećih izazova ikad za međunarodni poredak i globalnu mirovnu arhitekturu utemeljenu na Povelji Ujedinjenih naroda zbog svoje prirode, intenziteta i posljedica", rekao je.

"Imamo posla s potpunom invazijom na nekoliko frontova. Jedna država članica Ujedinjenih naroda, druga Ukrajina, Ruska Federacija, stalna članica Vijeća sigurnosti kršeći Povelju Ujedinjenih naroda i s nekoliko ciljeva, uključujući ponovno crtanje međunarodno priznate granice između dviju zemalja.

"Rat je doveo do besmislenih gubitaka života, masovne devastacije u urbanim središtima i uništenja civilne infrastrukture."

"Nikada neću zaboraviti užasavajuće slike civila ubijenih u Buči, i odmah sam pozvao na neovisnu istragu kako bi se zajamčila učinkovita odgovornost."

Seksualno nasilje ruskih snaga

Rosemary DiCarlo, podtajnica UN-a za politička pitanja i pitanja izgradnje mira komentirala je situaciju u Ukrajini.

"Sigurnosna situacija u Ukrajini ozbiljno se pogoršala. Broj ubijenih ukrajinskih civila se više nego udvostručio. Ukrajinski gradovi i dalje su nemilosrdno gađani, često neselektivno, teškim topništvom i zračnim bombardiranjem. A stotine tisuća ljudi, uključujući djecu, starije osobe i invalide, ostaju zarobljeni u okruženim područjima u uvjetima noćne more", rekla je.

"Pustošenje Mariupolja i drugih ukrajinskih gradova jedno je od sramotnih obilježja ovog besmislenog rata. Užas se produbio proteklog vikenda kada su se pojavile šokantne slike mrtvih civila, od kojih neki sa vezanim rukama, leže na ulicama Buče, grada u blizini Kijeva, koju su ranije držale ruske snage.

"Mnoga tijela također su pronađena u masovnoj grobnici na istom mjestu. Izvještaji nevladinih organizacija i medija također navode pogubljenja civila po prijekom postupku, silovanja i pljačke... u regijama Harkova i Kijeva."

Govorila je i o seksualnom nasilju koje su počinile ruske snage.

"To uključuje grupno silovanje i silovanja pred djecom. Postoje i tvrdnje o seksualnom nasilju od strane ukrajinskih snaga i policije civilne obrane. Misija UN-a za praćenje ljudskih prava u Ukrajini i dalje nastoji provjeriti sve ove navode.

Također smo zabrinuti zbog uznemirujućih videa koji prikazuju zlostavljanje ratnih zarobljenika s obje strane. Svi ratni zarobljenici moraju se tretirati s dostojanstvom i punim poštovanjem njihovih prava u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Mnoge vjerodostojne tvrdnje o ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima iz područja koja su nedavno preuzeta od ruskih snaga ne smiju ostati bez odgovora. Podržavamo napore da se te optužbe ispitaju i prikupe dokazi", objasnila je.

15:33 Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) tvrdi da Rusija planira provokaciju velikih razmjera u južnom gradu Mariupolju s namjerom da za to okrivi ukrajinske vojnike.

U telegramu je SBU naveo da podaci pokazuju da ruske snage "planiraju na jednom mjestu prikupiti tijela stanovnika Mariupolja koje su ubili sami Rusi i predstaviti ih kao masovne žrtve ukrajinskih trupa", piše BBC.

15:31 Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, govorio je na tiskovnoj konferenciji uoči sastanaka s ministrima vanjskih poslova u srijedu i četvrtak, gdje će razgovarati o isporuci dodatnog oružja Ukrajini.

"Govorimo o naprednim sustavima oružja. Govorimo o kopljima i drugom protutenkovskom oružju. Sada vidimo značajno pomicanje ruskih vojnika od Kijeva kako bi se pregrupirali, ponovno naoružali i opskrbili i premjestili fokus na istok. U nadolazećim tjednima očekujemo daljnje rusko djelovanje u istočnoj i južnoj Ukrajini kako bi pokušali zauzeti cijeli Donbas i stvoriti kopneni most prema okupiranom Krimu", objasnio je.

15:29 Oleksij Gončarenko, ukrajinski zastupnik koji predstavlja Odesu, rekao je da oružane snage njegove zemlje trebaju oružje koje može pomoći u obrani od ruskih zračnih i bojnih napada.

"Trebamo protuzračnu obranu, zrakoplove – to je najvažnije. Također su nam potrebne protubrodske rakete – zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na Harpunima, ali trebamo više", naveo je za BBC Radio 4.

 

15:25 Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte. >>Opširnije

 

 

15:06 Sve više zemalja protjeruje ruske diplomate. Dio je to odgovora Zapada nakon svjedočanstava i prizora koji dolaze iz gradove poput Buče u kojima se otkrivaju masovne grobnice. 

Pročitajte i ovo Mariupolj NEKAD I SAD VIDEO Zašto je Rusija tako žestoko napala ovaj ukrajinski grad? Stručnjak otkriva što se krije iza stravičnih raketiranja

15:05 Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

15:03 Optužbe zapadnih zemalja da su ruski vojnici počinili ratni zločin ubijanjem civila u Buči "monstruozna su krivotvorina" osmišljena kako bi se ocrnilo rusku vojsku, rekao je Kremlj u utorak.

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo u Buči.

"Jednostavno, to je dobro izrežiran - ali tragičan - show", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. "Svrha je te krivotvorine ocrniti rusku vojsku - ali to im neće uspjeti", rekao je.

Ponovno pozivamo međunarodnu zajednicu: distancirajte se od emocionalne percepcije i mislite svojom glavom", rekao je Peskov.

"Usporedite činjenice i shvatit ćete o kakvoj je monstruoznoj krivotvorini riječ", rekao je.

Ukrajina je optužila Rusiju za genocid, a američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je optužio ruskoga kolegu Vladimira Putina za ratni zločin i pozvao na suđenje.

Bidenovi komentari su neprihvatljivi i ne priliče lideru Sjedinjenih Država, kaže Kremlj.

Proizvodi zapadnih PR-ovaca

I dok zapadne zemlje pozivaju na nove oštrije sankcije zbog zločina koji su ih zgrozili i protjeruju ruske diplomate, ruski dužnosnici sveudilj ponavljaju da je riječ o lažiranju u sklopu posvemašnje antiruske paranoje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dovoze ljude i gorivo Ukrajinci kažu da Rusi pripremaju sveobuhvatan napad na istoku: "Ne čekajte da vam bombardiraju kuću"

"Te su krivotvorine skuhali u ciničnoj imaginaciji ukrajinske propagande", rekao je Dmitrij Medvedev, nekadašnji predsjednik Rusije (2008. do 2012.), a sada zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti.

Te su krivotvorine za velike svote skuhale zapadne PR agencije i "poslušne" nevladine organizacije, tvrdi Medvedev no ne podastire specifične dokaze.

Ukrajinske snage spremne su ubijati vlastite državljane kako bi ocrnile Rusiju, optužuje Medvedev.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da ima dokaze o tome da je 72. Ukrajinski centar za psihološke operacije pomogao izvesti takvu propagandu u selu 23 kilometara udaljenom od Kijeva kao i u gradovima kao što su Sumi, Konotop i drugi.

Rusija te dokaze nije objavila, no optužuje zapadne medije za pretjeranu pristranost u praćenju rata u Ukrajini te tvrdi da ih ne zanima nimalo ruska zabrinutost zbog širenja NATO-a na istok.

"Zapad je kolektivno zatvorio oči i začepio uši i ne želi ništa čuti", tvrdi Peskov.

Događanja ranije tijekom dana možete pročitati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene