Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nisu zaprimili ostavke

Ministarstvo o proceduri nakon odlaska Puljka i Ivoševića: "Do prijevremenih izbora tehničko upravljanje"

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave poručili su u utorak kako bi, iako još nisu zaprimili najavljene ostavke splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Vidoševića, do eventualnih prijevremenih izbora grad vodio povjerenik Vlade.

U priopćenju napominju kako bi, u hipotetskoj situaciji ostavke njih dvojice, bila riječ o prestanku mandata gradonačelnika te njegova zamjenika koji je na kandidaturi bio naveden prvi iza kandidata za gradonačelnika, prije isteka dvije godine mandata.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ivica Puljak i Bojan Ivošević Teške optužbe Puljak o napadu na Ivoševića: "Sačekušu su napravili policajci u dogovoru s kriminalcima"

"Takva situacija regulirana je člankom 40.d (stavci 2, 3, 4 i 6), Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te bi predviđala da do provedbe privremenih izbora dužnost obavlja povjerenik Vlade RH", navode iz Ministarstva i ističu da taj članak zakona jasno definira posljedice takvog prestanka mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.

Tvrdeći kako je imenovanje Vladina povjerenika u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave zakonom propisani postupak, podsjećaju da taj povjerenik ima ovlasti tek "tehničkog" upravljanja, osiguravajući funkcioniranje i izvršavanje redovnih službi grada.

Ministarstvo nije zaprimilo najavljene ostavke

Riječ je o privremenoj funkciji, a zakon propisuje da potencijalni povjerenik mora imati visoku ili višu stručnu spremu, nije osuđivan te se protiv njega ne smije voditi kazneni postupak, kažu u Ministarstvu.

Naglasivši da dosad još nisu zaprimili najavljene ostavke splitskog gradonačelnika i njegova zamjenika, podsjećaju na zakonsku obvezu pročelnika upravnog tijela grada, nadležnog za službeničke odnose, da bez odgode obavijesti Ministarstvo o svim promjenama tijekom mandata gradonačelnika i zamjenika.

To je, tvrde, jasno naznačeno i u njihovom službenom odgovoru koji je, nastavno na službeni upit, jučer poslan u Grad Split.

Drugi zamjenik ne može obnašati dužnost

Zakon ne omogućuje drugom zamjeniku da obnaša dužnost gradonačelnika

Napominju i kako spomenuti zakon ne propisuje mogućnost da tzv. drugi zamjenik počne obnašati dužnost gradonačelnika, te bi se prijevremeni izbori u takvoj situaciji morali raspisati čak i nakon proteka dvije godine mandata.

"Mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave, stručnih službi, bazirano je isključivo na odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje uređuju pitanja vezana uz obavljanje dužnosti izvršnog tijela u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Pritom je riječ o cjelovitom pristupu, a ne paušalnom tumačenju dijela odredbi koja uređuju navedeno područje", ističu u priopćenju.

Raspisivanje prijevremenih izbora za gradonačelnika

Podsjećaju kako bi, u slučaju eventualnog prestanka mandata gradonačelnika Grada Splita, došlo do prestanka mandata gradonačelnika prije isteka dvije godine mandata, pa bi se u tom slučaju raspisali prijevremeni izbori za gradonačelnika, ali i njegove zamjenike.

Naime, nakon što je prošlog tjedna najavio svoju i ostavku svoga zamjenika Ivoševića, još uvijek aktualni splitski gradonačelnik Puljak navodio je kako bi grad do izbora trebao voditi njegov drugi zamjenik Antonio Kuzmanić, ne povjerenik kojeg bi imenovala Vlada, a takvom mišljenju priklonili su se i brojni ustavno-pravni stručnjaci.

Puljak je ujutro u izjavi Hini ustvrdio kako ni on niti Ivošević ne pristaju ni na kakvo drugačije, a kamoli "neispravno tumačenje zakona", pozivajući se na mišljenje ustavnih stručnjaka koji su suglasni sa stajalištem da Split do izbora može voditi onaj zamjenik koji formalno ne podnese ostavku, u ovom slučaju Kuzmanić.

"Opasni presedan"

"Stoga će ostavku zajedno s raspuštanjem Gradskog vijeća podnijeti i zamjenik Kuzmanić. Mi znamo da HDZ želi dobiti bilo kakav izgovor da izbjegnu izbore za Gradsko vijeće, pa im najavljujemo da je jedini izgovor s kojim će moći izaći pred birače njihov strah od građana Splita. Spremni smo im dati sve prednosti u manipuliranju kampanjom, pa neka imenuju i tri povjerenika ako žele", poručio je.

Iz HDZ-a su pak naglasili kako je riječ o "opasnom presedanu", prozivajući Puljka da politički interes jedne osobe (Ivoševića) stavlja iznad pravne države.

U Mostu, čiji su gradski vijećnici donedavno s Puljkom sudjelovali u vladajućoj većini, najavili su neopozive ostavke svojih vijećnika bez mogućnosti zamjene u Gradskom vijeću, a na ostavku pozivaju i Kuzmanića kao drugog zamjenika gradonačelnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene