Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na sjednici Vijeća sigurnosti

Svijet u šoku nakon zločina u Buči, a ruski ambasador poručuje: "Moramo izrezati maligni nacistički tumor koji izjeda Ukrajinu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN-u danas je koristio izrazito snažne riječi usmjerene prema Ukrajini na Vijeću sigurnosti.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja danas je na sjednici Vijeća sigurnosti ponovio ruske tvrdnje o "nacistima u Ukrajini".

"Govore nam da u Ukrajini ne može biti nacista. Nažalost, oni su tamo na vlasti", rekao je Nebenzja. BBC-jev diplomatski dopisnik Paul Adams ističe kako se narativ Kremlja, prema kojem je cijela Ukrajina pod kontrolom nacista, ponavlja u baš svakoj izjavi ruskih dužnosnika.

Naravno da Ukrajina ima svoje krajnje desne elemente, navodi dopisnik. Neki od njih idoliziraju ukrajinske političare koji su se zajedno s nacistima borili protiv Rusije u Drugom svjetskom ratu. No, krajnja desnica je marginalna u Ukrajini, baš kao i drugdje u Europi, navodi Adams za BBC.

Nebenzja je odbacio optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine u Buči. Tvrdi da postoje velike nekonzistencije u događajima kako su ih prikazali ukrajinski i zapadni mediji. "Ta tijela ni na koji način ne sliče na tijela koja leže na ulici tri ili četiri dana", ponovio je.

No, prema satelitskim fotografijama koje je objavio New York Times, a potvrdio i BBC, tijela su na cesti u Buči ležala skoro dva tjedna prije nego što su se Rusi povukli iz grada.

"Maligni nacistički tumor"

Iskrena diplomatska procjena događaja u Ukrajini od 2014. godine otkrila bi zemlju koja se trudi postati više demokratska i manje korumpirana. Prije svega zemlju koja se trudi ići putem svoje neovisnosti, daleko od neželjene pažnje Moskve, navodi dopisnik BBC-a i dodaje da su finalne opaske ruskog ambasadora pri UN-u - jezive.

Pročitajte i ovo Danijel Vrbota (NEKAD) OMILJENO ODREDIŠTE Rusi u švicarskim bankama imaju i do 200 milijardi franaka: Zbog sankcija počeo odljev tog novca, otkriveno koja im je nova "sigurna oaza"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na industriju Osmišljen novi paket oštrih sankcija: "Ovo će još dublje pogoditi rusko gospodarstvo"

"Nismo došli u Ukrajinu osvojiti teritorij. Moramo izrezati maligni nacistički tumor koji izjeda Ukrajinu i koji bi s vremenom počeo izjedati i Rusiju. I taj cilj ćemo postići", zaključio je Nebenzja. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene