Obavijesti Video Pretražite Navigacija
69. DAN RATA

Putin potpisao novu naredbu: Popisao zemlje i organizacije s kojima Rusija neće poslovati

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Razrušena zgrada u Kijevu Razrušena zgrada u Kijevu Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Naftovod za Slovačku i Mađarsku Naftovod za Slovačku i Mađarsku Foto: Afp +5 Požar u skladištu knjiga kraj Moskve Galerija 1/10 >>
Utorak je 69. dan rata u Ukrajini. Agonija zarobljenih civila u Azovstalu se nastavlja. Evakuacija iz Mariupolja je krenula, ali napreduje izrazito slabo. U međuvremenu diplomatski se odnosi pogoršavaju na sve strane.

 

  • Prema podacima područnih vojnih uprava, u posljednja 24 sata ruska vojska granatirala je područje Harkiva, Donjecka, Dnjepropetrovska, Zaporiže, Mikolajiva i Odese. Ubijeno je desetero ljudi, a ozlijeđeno 38 civila. Među žrtvama je i dvoje djece.
  • U raketnom napadu na Odesu u ponedjeljak je poginuo 15-godišnjak, a još jedno dijete je ozlijeđeno.
  • Europska komisija i francusko predsjedništvo EU-a demantirali su u ponedjeljak da neke države članice plaćaju ruski plin u rubljima, što bi bilo zaobilaženje sankcija protiv Rusije.
  • Ukrajinska sigurnosna agencija tvrdi da je uhitila ruske agente koji su pripremali "teroristički napad". Navode kako su "agenti" planirali srušiti putnički zrakoplov iznad ruskog ili bjeloruskog teritorija, a za to bi optužili Ukrajinu.
  • Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi rusku invaziju na Ukrajinu i "besmisleno ubijanje" koje se događa na terenu.
Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:54 Grčka i Bugarska priopćile su da će novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin (LNG) koje će se graditi u sjevernoj grčkoj luci Alexandroupolis pomoći u stvaranju nove plinske rute za Europu i smanjiti ovisnost o ruskom plinu u ključnom trenutku, piše Reuters.

Prošli je tjedan ruski izvoznik plina Gazprom prekinuo isporuke Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja plaćanja u rubljama. "Naše su zemlje spremne preuzeti novu ključnu ulogu u novoj energetskoj karti Europe", rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. "Nedavne ucjene Moskve oko prirodnog plina čine ovu suradnju ne samo potrebnom nego i hitnom", dodao je.

Grčka opskrbljuje Bugarsku plinom otkako je Rusija prekinula s isporukom. "Ekonomska ucjena Kremlja protiv moje zemlje i Europske unije neće uspjeti, jer ćemo se tome suprotstaviti i današnji događaj je dokaz za to", rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

Terminal u Alexandroupolisu bit će usidren oko 18 kilometara od luke, a prenosit će plin do obale kroz cjevovod dug 28 kilometara. S radom bi trebao početi krajem 2023.

15:43 Glasnogovornica UN-a u koordinatorica te organizacije za područje Ukrajine Osnat Lubrani potvrdila je da je evakuacija civila iz Mariupolja bila uspješna.

Operacija je imala za cilj izvući uglavnom žene i djecu iz čeličane Azovstal. Prethodni pokušaji evakuacije civila nisu uspjeli.

Lubrani navodi da su joj "ljudi s kojima je putovala pričali srceparajuće priče o paklu kroz koji su prošli". Ukrajinske vlasti vjeruju da je oko 200 civila i dalje zarobljeno u čeličani, zajedno s ukrajinskim vojnicima.

"Razmišljam o ljudima koji su ostali zarobljeni. Učinit ćemo sve što možemo da im pomognemo", napisala je Lubrani.

"Zahvaljujući operaciji, 101 osoba konačno je nakon dva mjeseca mogla napustiti bunkere ispod čeličane Azovstal i vidjeti svjetlo dana", rekla je. Crveni križ navodi da su neki od pristiglih u Zaporižje ozlijeđeni.

 

15:27 Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Telefonski razgovor je trajao više od dva sata. Trenutno nema više detalja o sadržaju razgovora.

15:00 ''Ukrajina će pobijediti Rusiju i ponovo biti slobodna zemlja'', rekao je u utorak britanski premijer Boris Johnson obraćajući se ukrajinskom parlamentu video vezom.

Johnson, koji je najavio dodatnih 375 milijuna dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući elektroničku vojnu opremu, kazao je da će Britanija nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem. "Za vas imam danas jednu poruku: Ukrajina će pobijediti, Ukrajina će biti slobodna", rekao je Johnson.

14:30 Iz opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja uzdižu se gusti stupovi dima iznad područja čeličane Azovstal uz zvuk jakih eksplozija. Ruske snage pokreću nove napade na već ionako razrušeni kompleks, a takve izvještaje potvrđuju i ukrajinski i ruski izvori.

Već je satima postrojenje pod udarima topništva, napadima s mora i iz zraka. Ukrajinici tvrde da u napadima ima stradalih civila. 

Svjatoslav Palamar, zapovjednik Azovske vojske, koji je također na tom području rekao je za CNN da su pod snažnim napadima, da je poljska bolnica teško oštećena, a "liječnici koji obavljaju operacije rade u vrlo teškim, nemogućim, uvjetima. Trenutno je u postrojenju oko 500 ranjenih", dodao je zapovjednik ukrajinske Nacionalne garde Denis Šlega .

S druge strane ruski mediji optužuju Ukrajince da su ''iskoristili primirje kod čeličane kako bi zauzeli položaje''.  “Oni su napustili bunkere i zauzeli obrambene položaje na području tvornice. Trenutno trupe DPR-a i ruske oružane snage uništavaju te položaje topništvom i zrakoplovstvom”, kažu Rusi.

Nakon što je u ponedjeljak oko 11 civila uspjelo napustiti čeličanu, od tada nema pomaka u avakuaciji. Prema izvještajima u tvornici je još oko 200 civila, uključujući najmanje 20 djece.

13: 30 Dio civila zatočenih u čeličani Azovstal u Mariupolju, danas bi  mogao konačno doći u Zaporožje. No taj je broj jako mali, za sada na parkiralištu pripremljenom za prihvat izbjeglica, ima više novinara nego obitelji koje su uspjele pobjeći. No radi se o dugotrajnom i mukotrpnom putovanju, pa još uvijek postoji nada da će neki stići kasnije.

U pripravnosti je i medicinsko osoblje, spremno za prihvat iscrpljenih i izgladnjelih ljudi. Među onima koji su se uspjeli probiti do Zaporožja je i Nataša, koja je za CNN rekla, da joj se posrećilo.

Njezina obitelj evakuirana je iz Dnjeprorudne, malog grada sjeverno od Melitopola, u ponedjeljak oko 6 sati ujutro. “Ogroman je konvoj od oko 50 vozila, ali su zapeli u Vasilivki. Rusi ih nisu pustili'', kaže Nataša. 

Rusi su rekli da nemaju naredbu da propuštaju ljude, kaže još jedna evakuirana žena, Julia, koja je na put krenula također u ponedjeljak ujutro. No njezin dečko, koji je krenuo u subotu još nije stigao. “Vjerojatno će se vratiti ako im Rusi ne puste da prođu”, rekla je. 

Vladimir Putin (Foto: AFP) Evakuacija civila iz čeličane Azovstal (Foto: Afp)

13:00 Vladimir Putin potpisao je dekret o "neprijateljskim akcijama određenih stranih država i međunarodnih organizacija", priopćio je Kremlj. Time će se odgovoriti na sankcije nametnute Rusiji zbog njihove invazije na Ukrajinu.

Uredba znači da će Rusija zabraniti izvoz proizvoda i sirovina osobama i subjektima pod sankcijama, prenosi Reuters.

Također će omogućiti ruskim subjektima da ne ispunjavaju svoje ugovorne obveze prema ljudima i tvrtkama pogođenim sankcijama, dodaje novinska agencija.

12:28 Francuski predsjednik Emmanuel Macron uskoro bi trebao telefonski razgovarati s Vladimirom Putinom. Čelnici su se posljednji put čuli 29. travnja iako su do tog trenutka bili u redovnom kontaktu.

Macronovi napori da održi otvorenu komunikaciju s Putinom nailazili su na kritike i u Francuskoj i u inozemstvu. ''Moja je dužnost da razgovaram s njim, trebamo to. Neću prestati s tim'', rekao je u travnju predsjednik Francuske.

12:20 Rusi su objavili da su napali aerodrom kod Odese i uništili europsko i američko oružje visoko preciznim projektilima Oniks. Kako tvrde, pogodili su logistički centar na vojnom aerodromu na koji se Ukrajincima dostavljalo strano oružje. Uništeni su hangari s dronovima Bajraktar te projektili i streljivo koje je Ukrajina dobila iz SAD-a i europskih zemalja, objavio je Igor Konašenkov, a objavili su ruski mediji.

Ukrajinci tvrde da Rusi jesu napali Odesu te da napadi i dalje traju, ali da gađaju civilne ciljeve.

Medvedev spomenuo Milanovića kao neprijatelja Ukrajine

11:48 Bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev, trenutno dopredsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost, upozorio je da uskoro prijeti odmazda Kijeva hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću zbog njegovih stavova i izjava o Ukrajini i Rusiji.

Jedan od Putinovih najbližih suradnika, Dmitrij Medvedev, na svojem je kanalu na Telegramu, izdvojio Milanovića, čije je ime dodano u bazu podataka na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici "Mirotvorac". Optužuju ga, piše Medvedev, za ''humanitarnu agresiju'' na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje te opravdavanje agresije na Ukrajinu.

Medvedev je objavu nazvao ''O novim neprijateljima Ukrajine'' te tvrdi kako Ukrajina sve više i više ''bez ceremonije sjeda na vrat europskih sponzora''.

''Sada se europski lideri dodaju na popise na web-stranici Peacemaker. Tamo su dospjeli čelnici poput hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Kao što siročad ne shvaća svoju sreću, oni ne vole Ukrajinu punom snagom. Izvolite, sada ste naši neprijatelji! Patite!" piše Medvedev.

Milanovićevo uvrštenje na popis potvrdio je i zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev. Na listi Mirotvorca nalazi se čak 187.000 imena.

 

11:40 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novu procjenu ruskih vojnih gubitaka u invaziji. Tvrde da su ubili 24.200 ruskih vojnika. Prema njihovoj objavi, ruske su snage najviše vojnika izgubile oko grada Izjuma u posljednja 24 sata.

Zaoštrava se diplomatski sukob

11:30 Diplomatski skandal koji je u ponedjeljak izbio između Rusije i Izraela i dalje se zaoštrava. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je ispričati se Izraelu zbog Lavrovljevih izjava o "Hitleru koji je imao židovske krvi". Umjesto toga nastavili su sa još snažnijim diplomatskim napadom.

''Obratili smo pažnju na povijesne izjave izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, koji uvelike objašnjavanju činjenicu da trenutna izraelska vlada nastavlja podržavati neonacistički režim u Kijevu'', objavilo je rusko ministarstvo na Twitteru.

11:22 U golemom skladištu kod Moskve izbio je požar. Kako javlja novinar Kevin Rothrock, u njemu je smješten inventar izdavačke kuće "Prosvjećenje", koja izdaje većinu školskih udžbenika u Rusiji.

Na terenu su vatrogasci i hitne službe.

11:18 Njemačka je Ukrajini u prvih osam tjedana ruske invazije poslala oružje i opremu u vrijednosti većoj od 190 milijuna eura. Prošlog tjedna Berlin je odobrio izvoz 50 protuzračnih tenkova Gepard te će prvi put direktno isporučiti teško naoružanje.

SAD je do sada isporučio ili obećao isporuku oružja Ukrajini u vrijednosti od 3,7 milijardi dolara.

Estonija je Ukrajini isporučila vojnu pomoć u vrijednosti od 220 milijuna eura.

Najžešći sukobi oko Popasne

10:40 Ukrajinska je vojska priopćila kako je sjeveroistočni grad Harkiv pod bombardiranjem kao i od prvih dana invazije. Osim toga, objavili su kako ruske snage pokušavaju zauzeti grad Rubižne u pokrajini Luhansku na prvoj liniji i pripremiti napad na obližnji Sjeverodoneck.

Proteklih su se dana najžešći sukobi vodili oko Popasne. Granatiranje je bilo toliko žestoko da nije bilo moguće pokupiti tijela, rekao je regionalni guverner Sergij Gajdaj. "Ne želim ni govoriti o tome što se trenutačno događa s ljudima koji žive u Popasni, Rubižnu i Novotoškivsku. Ti gradovi jednostavno više ne postoje. Potpuno su ih uništili", rekao je. Bombardiranje Rusi provode iz tri smjera.

U međuvremenu i dalje traju napori za evakuacije civila s područja na kojima se vode bitke.

10:35 Prva dama Ukrajine Olena Zelenska zamolila je Zapad da nastavi s podrškom.

"Ukrajini treba oružje kako bi se ukrajinske izbjeglice mogle vratiti kući i obnoviti gospodarstvo. Stoga vas molimo da ne stanete, već da ubrzate ritam isporuke teškog naoružanja", rekla je za britansku jutarnju televiziju.

Dvije zemlje neće podržati embargo na uvoz nafte

10:17 Nakon što je Njemačka potvrdila da je spremna podržati embargo na uvoz ruske nafte, Europska unija pripremila je nove sankcije. No one ipak neće biti jednoglasno usvojene. Sankcije neće podržati Mađarska, objavio je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u utorak. Istaknuo je kako isporuke ruske nafte preko naftovoda Družba čine oko 65 posto potrebne nafte za njegovu zemlju i da ne postoje alternativni putovi opskrbe.

Izuzeće od sudjelovanja u sankcijama tražit će i Slovačka, objavilo je tamošnje ministarstvo gospodarstva.

9:54 Gotovo 1,1 milijun ljudi, od kojih je 200.000 djece, odveden je u Rusiju iz ratom pogođenih područja Ukrajine od početka invazije Moskve u veljači, rekao je zapovjednik ruske vojske Mihail Mizincev, a prenosi agencija Interfax.

Rusija to opisuje kao operaciju evakuacije kako bi se ljudi sklonili na sigurno od borbi na terenu i navodnog nasilja ukrajinskog vodstva u Kijevu. S druge strane, Ukrajina to doživljava kao prisilnu deportaciju svojih građana s ruskih okupiranih teritorija na istoku i jugu.

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu optužilo je Rusiju da otima ukrajinsku djecu i koristi ih u propagandne svrhe.

9:18 Ukrajinska vojska objavila je snimke tenkova koji su stigli iz Poljske. Ta je zemlja donirala oko 200 tenkova iz sovjetskog doba.

9:11 Golema eksplozija odjeknula je u tvornici oružja na ruskom teritoriju, poginule su dvije osobe. Poljski tenkovi razmještaju se duž ukrajinske granice. Riječ je od donaciji koja stiže ukrajinskoj vojsci.

Papa Franjo: ''Neugodno me iznenadio razgovor s patrijahom Kirilom''

09:05 Papa Franjo je u intervjuu za Corriere della Sera izjavio kako još ne planira posjetiti Kijev, ali je javnosti otkrio kako je tražio susret s Vladimirom Putinom. 

''Prvoga dana rata nazvao sam ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Putina nisam zvao. Htio sam se susresti s njim i pokazati jasno pred cijelim svijetom što mislim. Još na samom početku, 20 dana nakon početka rata, zamolio sam kardinala Parolina da pošalje poruku ruskom predsjedniku i kaže mu kako sam spreman otići u Moskvu. Odgovor još nismo dobili. Bojim se da Putin ne želi susret sa mnom. Ali toliku brutalnost, pa kako to ne zaustaviti?'' rekao je papa.

Između ostalog, papa je kritizirao patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji podržava rat u Ukrajini. Istaknuo je kako je bio neugodno iznenađen razgovorom s njim. ''Razgovarali smo 40 minuta putem Zooma. Prvih dvadeset minuta, a držao je karticu u ruci, čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: ''Ne razumijem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, samo Isusov.''

8:55 EU priprema nove sankcije za Rusiju koje bi trebale biti usuglašene do kraja ovog tjedna. Na stolu je i zabrana uvoza ruske nafte, mjera koja bi značajno oslabila Putinov režim, ali oko nje se zemlje EU-a teško usuglašavaju. Ovisnost o ruskim energentima zasad onemogućava usuglašavanje.

8:30 Ruska vojska ''znatno je oslabljena'', zaključuje u najnovijem izvješću Ministarstvo obrane Velike Britanije.

''Ruski obrambeni proračun otprilike se udvostručio između 2005. i 2018., s ulaganjem u vrhunske zračne, kopnene i morske kapacitete. Međutim, modernizacija nije omogućila Rusiji da dominira Ukrajinom. Neuspjesi kako u strateškom planiranju tako i u operativnoj provedbi ostavili su ih nesposobnima za zauzimanje odlučujuće prednosti. Oporavak će biti dodatno oslabljen sankcijama, što će imati trajan utjecaj na rusku vojsku.''

8:00 "Prema zadnjim izvještajima, vjerujemo kako će Rusija pokušati aneksirati Donjeck i Luhansk", rekao je Michael Carpenter, američki predstavnik u OSCE-u, piše BBC.

7:33 Guverner Luhanske oblasti Serhij Gaidai misli da će intenzivirati napade, koristiti teško naoružanje kako bi uništili sve pred sobom. Kaže da je to dio plana "spaljene zemlje" kako bi se došlo do pobjede do Dana pobjede, prenosi Kyiv Independent.

7:30 Velika Britanija šalje 300 milijuna funti vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, a Boris Johnson o tome bi trebao nešto više reći obraćajući se danas ukrajinskom parlamentu.

U svojem govoru Johnson će pozdraviti nevjerojatan otpor koji Ukrajinci pružaju ruskoj agresiji, podsjetiti da se i britanski parlament sastajao za vrijeme Drugog svjetskog rata, baš kao što se sada sastaje Vrhovna Rada.

"Ovo je epsko poglavlje u vašoj povijesti. Pamtit će ga i prepričavati generacije koje dolaze", prenosi dio govora BBC.

6:00 Vladimir Putin bi 9. svibnja mogao službeno proglasiti rat, što bi mu omogućilo opću mobilizaciju, boje se neki zapadni dužnosnici, nagađa CNN.

O Danu pobjede, koji u Rusiji ima ogromno simboličko značenje, već se nagađalo kao o mogućem danu kad će Putin proglasiti neku vrstu pobjede ili kad će sukobi dodatno eskalirati. 

Zapadni dužnosnici sad, piše CNN, smatraju da bi se ono što se u Rusiji sad zove "specijalna vojna operacija" moglo zvati ratom.

"Gle, ovo je sad rat protiv nacista, a ono što mi treba je više ljudi. Treba mi više ruskog topovskog mesa", nagađao je još prošli tjedan Ben Wallace, britanski ministar obrane.

Kaže da nema takvih informacija, ali da ga ne bi iznenadilo da Putin kaže kako je Rusija u ratu sa svjetskim nacistima te da je potrebna masovna mobilizacija Rusa. 

3:00 "Ako dođe do najgoreg i ponestane nam hrane, jest ćemo ptice", rekao je Svjatoslav Palamar iz bojne Azov opisujući stanje u čeličani Azovstal u Mariupolju. U nedjelju je od tamo evakuirano stotinjak civila, no evakuacija planirana za ponedjeljak nije se dogodila. 

Palamar kaže da je čeličana pod stalnim napadima. Unutra je pak raspoloženje mračno, drastično se smanjuju zalihe vode i hrane.

00:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je izjavio da je i Adolf Hitler imao židovsko porijeklo, čime je aludirao na Zelenskog, koji je porijeklom Židov, javlja Sky News.

"Nemam riječi. Nitko nije čuo nikakvo poricanje ili opravdanje iz Moskve. Sve što odatle imamo je šutnja. To znači da je rusko vodstvo zaboravilo sve lekcije iz Drugog svjetskog rata ili možda nikada nisu naučili te lekcije", rekao je Zelenski. Lavrov je svojim izjavama izazvao burne reakcije Zapada. 

Kako je izgledao 68. dan rata u Ukrajini pročitajte >> OVDJE

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene