Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat iz minute u minutu

Putinova propagandistica iznenadila priznanjem na televiziji: "No razumijemo da je to u sadašnjim uvjetima potpuno nerealno"

Ukrajina je objavila preduvjete za mirovne pregovore, a diljem zemlje oglasila se zračna uzbuna. Putinova propagandistica Olga Skabejeva rekla je da rat "iscrpljuje Rusiju" i da Rusi žele da završi.

 

  • Rusija će od 1. veljače zabraniti prodaju nafte državama koje su uvele ograničenje cijena
  • Putinova propagandistica Olga Skabejeva rekla je da rat "iscrpljuje Rusiju" i da Rusi žele da završi
  • Sve više građana Rusije dolazi u BiH kako bi zatim ušli u Hrvatsku i zatražili azil u Europskoj uniji
  • Diljem Ukrajine oglasila se zračna uzbuna
  • Ukrajina objavila preduvjete za mirovne pregovore
  • Zelenski upozorio građane na nove napade tijekom blagdana

Tijek događaja pratite u nastavku:

20:52 Olga Skabejeva, ruska televizijska voditeljica i jedna od najistaknutijih propagandistica predsjednika Vladimira Putina, priznala je u eteru državne televizije da rat u Ukrajini "iscrpljuje Rusiju u svakom pogledu" i da mnogi građani žele prekid neprijateljstva.

"Istovremeno mi, normalni ljudi, ne možemo uživati u vojnim akcijama, ratu. Svatko od nas, uvjerena sam, želi kraj neprijateljstava", rekla je pa dodala: "Međutim, razumijemo da je to u sadašnjim uvjetima potpuno nerealno i nemoguće."

"Ne možemo to dopustiti jer bi onda 'specijalna vojna operacija' postala besmislena, što znači da bismo izdali i sebe i svoju zemlju", zaključila je.

Snimku njezinih izjava preveo je i na Twitteru objavio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Njezine riječi na državnoj televiziji zvuče neobično, pogotovo kad se uzmu u obzir zakoni zbog kojih svi koji govore protiv vojske, ili ukazuju na loše stanje u kojem se nalazi država, mogu dobiti do 12 godina zatvora.

18:02 Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je u utorak na zapadno ograničenje cijena nafte i potpisao dekret kojim se od 1. veljače na pet mjeseci zabranjuje opskrba naftom i naftnim derivatima zemalja koje sudjeluju u tom ograničenju.

Skupina G7, Europska unija i Australija dogovorile su ovaj mjesec ograničenje cijene ruske sirove nafte iz mora na 60 dolara po barelu. Ograničenje je na snazi od 5. prosinca zbog "specijalne vojne operacije" Moskve u Ukrajini.

"Ovo stupa na snagu 1. veljače 2023. i primjenjuje se do 1. srpnja 2023.", piše u dekretu Kremlja. Izvoz sirove nafte bit će zabranjen od 1. veljače, a datum zabrane naftnih derivata odredit će ruska vlada, vjerojatno nakon 1. veljače.

Dekret sadrži klauzulu koja omogućuje Putinu da poništi zabranu u posebnim slučajevima.

Glavni zadaci ruske vlade za 2023. godinu

17:32 Glavni zadaci ruske vlade u 2023. godini bit će poticanje oporavka osobne potražnje i pomoć korporativnom sektoru da postane profitabilan, rekao je u utorak prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov.

"Potrošačko tržište oporavlja se jako sporo i blizu je stagnacije", rekao je Belousov te dodao: "Oporavak je jako spor, prije svega zato što se rast naših realnih plaća jako sporo oporavlja i to je loša strana niske stope nezaposlenosti."

Potrošačko kreditiranje, moćan alat za poticanje potražnje, također je u padu, dodao je Belousov. Dobit kompanija je oko osam do deset posto manja nego lani, što stvara probleme s ulaganjima, kazao je potpredsjednik ruske vlade.

"Naše kompanije financiraju više od 50 posto investicija vlastitim novcem. Ako im dobit padne, to znači da će pasti i ulaganja", objasnio je.

Slabljenje rublja u posljednje vrijeme moglo bi pomoći. Rublja je ove godine uglavnom jačala zahvaljujući kontroli kapitala i kolapsu uvoza, približivši se nakratko i razini od 60 dolara. No, prihodi kompanija sada padaju, pa bi im više odgovarao tečaj od 70 do 80 rublji za dolar, rekao je Belousov.

Inflacija bi iduće godine trebala iznositi pet do šest posto, no Belousov očekuje da će biti još i niža, što bi središnjoj banci otvorilo prostor za ublažavanje monetarne politike radi poticanja rasta.

Zapadne sankcije Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajine zapriječile su ruskim kompanijama pristup na financijska tržišta. Brojne zapadne kompanije napustile su Rusiju, koja sada traži nove partnere, u prvom redu u Kini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će se ruski BDP ove godine smanjiti 3,4 posto. U 2023. pad bi trebao biti ublažen na 2,3 posto.

Pročitajte i ovo N1 Hrvatska Dio središta Jačanje kolektivnog odgovora na prijetnje dezinformacija: N1 Hrvatska postaje dio važnog EU projekta

16:17 Granična policija Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme bilježi sve veći priljev ruskih državljana koji stižu na aerodrom u Sarajevu, najčešće letovima iz Istanbula, izvijestio je Klix.

Rusi od početka rata u Ukrajini koriste bezvizni režim između Ruske Federacije i BiH. Obitelji i ljudi koji bježe od mobilizacije i rata lete iz Moskve do Turske, a potom često dolaze u Sarajevo.

Premda po dolasku kao razlog dolaska navode turizam, odmah traže prijevoz i odlaze prema sjeveru zemlje, gdje su granični prijelazi između BiH i Hrvatske.

"U posljednje vrijeme uočeno je primjetno povećanje broja državljana Rusije preko sarajevskog aerodroma. Porijeklom su Čečeni, Uzbeci, Dagestanci", za spomenuti je medij rekao Svevlad Hoffmann, policijski savjetnik direktora Granične policije BiH.

Državljani Rusije koji dođu u Sarajevo najčešće traže taksi da ih odveze do Velike Kladuše, odnosno graničnog prijelaza Maljevac. Hoffman je rekao da žele zatražiti azil u Europskoj uniji.

"Cilj im je ući u Republiku Hrvatsku i zatražiti azil na tlu Europske unije. Oni u grupama ulaze u RH, prolaze proces provjere, a Hrvatska je otvorila i tri punkta na graničnim prijelazima", istaknuo je Hoffmann.

Pročitajte i ovo Ilustracija virus 716 slučajeva Groznica, glavobolja, slabost, kašalj...: Počela je sezonska epidemija, očekuje se povećanje oboljelih, liječnici pozivaju na cijepljenje

15:32 Ukrajinski premijer Denis Šmihal kazao je da novogodišnji praznici mogu proći bez hitnih prekida struje u Ukrajini osim ako ne dođe do novog [ruskog] granatiranja.

Napomenuo je da Rusija ne samo da pokušava onesposobiti sljedeću trafostanicu ili dalekovod, već je prvenstveno usmjerena na širenje straha i panike.

Poginuo bogati ruski kritičar rata

15:25 Ruski tajkun koji je navodno kritizirao rat u Ukrajini preminuo je nakon pada s prozora na trećem katu luksuznog hotela u Indiji.

Tijelo Pavela Antova otkriveno je u subotu ispred njegova smještaja u istočnoj državi Odisha, gdje je bio na odmoru s još troje ruskih državljana.

Njegova smrt uslijedila je samo dva dana nakon što je njegov prijatelj i još jedan lokalni ruski političar Vladimir Bidenov pronađen mrtav u istom hotelu nakon navodnog srčanog udara.

Indijska policija istražuje Antovljevu smrt, potvrdile su vlasti. Rekli su za novinsku agenciju AFP da zasad nema znakova nasilne smrti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za sve krive Vladine mjere Dramatična odluka iz Ljubljane: Izgubili smo milijune. Tražimo nadoknadu, a sutra zatvaramo benzinske

15:03 Ukrajinsko ministarstvo reintegracije izvijestilo je da Ukrajina vratila tijela 42 poginula vojnika. Ukupno su od svibnja vraćena tijela 869 ukrajinskih vojnika.

14:27 Ruski svećenici nastavljaju uvjeravati ljude da je potrebno umrijeti u ovom "svetom ratu". Jedan od svećenika kazao je da je smrt u ratu najbolja smrt.

14:06 Za cijelo područje Ukrajine proglašena je zračna uzbuna, javlja NEXTA.

13:45 Vode se teške borbe u blizini ukrajinskoga grada Kremina, sjeverozapadno od Lisičanska, prema čelniku regionalne vojne uprave Luhansk Serhiju Haidaiu, koji je dodao: "Ruske okupacijske trupe uspjele su u mjesec dana, čak i nešto više, izgraditi vrlo moćnu obranu. Oni tamo dovoze ogromne količine rezervi i opreme. Stalno obnavljaju svoje snage."

Pročitajte i ovo N1 Hrvatska Dio središta Jačanje kolektivnog odgovora na prijetnje dezinformacija: N1 Hrvatska postaje dio važnog EU projekta

13:23 Njemačka je donirala 35 milijuna eura UN-ovu dječjem fondu (UNICEF) u Ukrajini za potporu ukrajinskoj djeci tijekom ruskog rata, priopćilo je njemačko veleposlanstvo u Ukrajini.

Zelenski: Sloboda ima visoku cijenu

13:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da sloboda ima visoku cijenu, ali ropstvo košta još više.

Ukrajinski lider na Telegramu je napisao:

"U ovoj borbi imamo jedno moćno i učinkovito oružje. Čekić i mač našeg duha i svijesti. Hrabrost i hrabrost. Vrline koje nas potiču na činjenje dobrih djela i pobjeđivanje zla. Glavni čin hrabrosti je izdržljivost i dovođenje svojeg posla do kraja usprkos svemu. Istina nam osvjetljava put. Znamo to. Mi ga štitimo. Naša istina je borba za slobodu. Sloboda ima visoku cijenu. Ali ropstvo košta još više."

12:24 Komentari Vladimira Putina da je "spreman pregovarati sa svim stranama" uključenim u sukob u Ukrajini dio su namjerne informativne kampanje čiji je cilj navesti Zapad na ustupke, smatraju analitičari iz Instituta za proučavanje rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija napokon optimizam Najpoznatiji njemački virolozi proglasili kraj pandemije: "Obrana od patogena funkcionira vrlo dobro"

11:55 Njemačka vlada ove je godine odobrila izvoz oružja u vrijednosti od najmanje 8,35 milijardi dolara, drugi najveći u povijesti zemlje. Više od četvrtine oružja i vojne opreme isporučenih od 1. siječnja do 22. prosinca poslano je Ukrajini, koja se brani od ruske invazije.

Trostranačka vladajuća koalicija koja je došla na vlast 2021. obećala je smanjiti izvoz oružja, ali zbog rata u Ukrajini obećanje je prekršeno jer su zapadni saveznici Kijeva poslali vojnu pomoć nakon što je Rusija napala u veljači.

Prekinuvši načela koja su bila na snazi desetljećima, kancelar lijevog centra Olaf Scholz najavio je ukidanje zabrane izvoza oružja u ratne zone. Otada su Ukrajini odobrene isporuke u vrijednosti od 2,24 milijarde eura, uključujući tenkove, samohodne haubice, višecijevne raketne bacače i sustav protuzračne obrane IRIS-T. Ali čak i bez Ukrajine vlada je odobrila izvoz vrijedan više od šest milijardi eura.

Za usporedbu, u 16 godina vlade desnog centra Angele Merkel granica od šest milijardi eura premašena je samo pet puta. Na ljestvici najvećih zemalja primateljica Ukrajinu slijede četiri članice NATO-a: Nizozemska, SAD, Britanija i Mađarska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozoravali ga Pijan urlao na svog psa do mjere da su intervenirali i policajci: Napao ih pa završio iza rešetaka

11:45 Pojavila se snimka koja prikazuje staricu koju izvlače iz autobusa u Rusiji jer je navodno kritizirala rat u Ukrajini.

Isječak je podijelio nezavisni projekt WarTranslated, koji prevodi materijale o ratu u Ukrajini.

11:26 Tvrdnje Kremlja da su otvoreni za pregovore iznesene su zato što njegovim snagama "treba više vremena za pregrupiranje i obnovu", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksandar Rodnjanski za CNN.

"Blitzkrieg je za njih krenuo užasno loše i oni to znaju, pa im je potrebno više vremena da se pregrupiraju i ponovno izgrade svoje trupe."

Sastanak Putina i Lukašenka

11:08 Prvi potpredsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksandr Kornijenko pozvao je da se Rusiju isključi Vijeća sigurnosti UN-a.

Članstvo Rusije u UN-u je "nelegitimno", piše Kornijenko na Twitteru, ponavljajući izjavu ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova objavljenu jučer u kojoj se tvrdi da je Rusija nezakonito zauzela "sjedalo SSSR-a u Vijeću sigurnosti UN-a" od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

10:38 Kazahstanske tvrtke dale su ukrajinskim zdravstvenim ustanovama 41 generator struje vrijedan oko 500.000 dolara zbog nestanka struje u cijeloj zemlji, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva Ukrajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 93. godini Preminuo Branko Hribar: Bio je pokretač i urednik slušanog "Panoptikuma"

10:00 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres spreman je djelovati kao posrednik između Ukrajine i Rusije samo ako to žele sve strane, rekao je UN reagirajući na riječi čelnika ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Dmitra Kulebe o mirovnom samitu u veljači, javlja ABC News.

09:56 Vladimir Putin sastao se sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom dva puta u posljednja 24 sata kako bi "finalizirali mnoga pitanja", izvijestila je bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Sastanci su održani u Sankt Peterburgu, jutros tijekom doručka u Ruskom muzeju, kao i na neformalnom samitu Zajednice neovisnih država (CIS) jučer navečer, izvijestilo je.

"Jučer smo razgovarali o mnogim temama ne samo uz čaj, nego i kasno navečer kad smo se vraćali kući. Ponekad su potrebne godine da neke države rasprave toliko stvari u tako kratkom vremenu. U međuvremenu smo navečer stavili mnogo točaka iznad ‘i’, nastavljajući naš Minski dijalog, jer se uglavnom radilo o gospodarstvu. Zahvaljujem vam što su mnoga pitanja jučer završena", kazao je Lukašenko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaradio pljesak Kad se biskup nije pojavio na polnoćki, vjernici su se prepali da je umro, a kad ono: "Nešto sam čalabrcnuo..."

Putin je jutros pozvao Lukašenka na doručak kako bi razgovarali o "bilateralnim odnosima" i drugim važnim pitanjima, izvijestila je Belta.

"Iako smo stalno u kontaktu, s vremena na vrijeme iskrsnu neki problemi pa se s njima moramo pozabaviti i donijeti potrebne odluke kako bismo ih riješili na učinkovitiji način", citirala je Belta Putina.

Lavrov: SAD želi uništiti Rusiju

09:42 SAD i njegovi saveznici u NATO-u zajedno s Ukrajinom namjeravaju "uništiti" Rusiju, rekao je ministar vanjskih poslova Kremlja Sergej Lavrov za državnu novinsku agenciju TASS.

"Akcije zemalja kolektivnog Zapada i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pod njihovom kontrolom potvrđuju globalnu prirodu ukrajinske krize.

Lavrov je također ponovio da Rusija i SAD ne mogu održati normalnu vezu, okrivljujući administraciju predsjednika Joea Bidena.

Dodao je: "Objektivno je nemoguće održavati normalnu komunikaciju s Bidenovom administracijom, koja kao cilj proglašava nanošenje strateškog poraza našoj zemlji."

Pročitajte i ovo Ilustracija Vršnjačko nasilje Trojica pretukla učenika nakon školske božićne priredbe: Završio u bolnici, intervenirala i policija

09:35 Objavljene su najnovije procjene ruskih ratnih gubitaka.

09:33 Njemački kancelar Olaf Scholz kritiziran je u Bundestagu zbog nedostatka strategije po pitanju pomoći Ukrajini, kazala je čelnica za obranu Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmerman dodavši da je ritam isporuka oružja Ukrajini spor.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANEKTA HUB-A Vodeći ekonomisti dali svoje mišljenje za 2023: Prognoze im se ne podudaraju s Vladinim

09:09 Tijekom posljednjih 48 sati, borbe u Ukrajini ostale su usredotočene na područje Bahmuta u regiji Doneck i blizu Svatova u Luhansku, prema najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane.

"Rusija nastavlja s čestim napadima malih razmjera na ovim područjima" tvrdi se u izvješću.

"Na sjeveru, elementi ruske 1. gardijske tenkovske armije vjerojatno su bili među ruskim snagama nedavno raspoređenim u Bjelorusiji. Ova je formacija vjerojatno provodila obuku prije svog raspoređivanja i malo je vjerojatno da će imati postrojbe potpore potrebne da bude spremna za borbu."

Washington i Kijev: Rusija ne želi pregovore

08:47 Institut za proučavanje rata (ISW) smatra da je Putin vjerojatno zabrinut zbog nedostatka podrške za njegov rat u Ukrajini među elitama te da možda postavlja informacijske uvjete za nacionalizaciju njihove imovine.

08:42 Rusija "čisti" crkve s okupiranih područja, odnosno počela je nasilno integrirati vjerske centre u dijelovima Ukrajine pod svojom okupacijom u crkve i džamije koje sama kontrolira, izvijestio je Nacionalni centar otpora ukrajinske vojske.

Pročitajte i ovo Papa Franjo PRIJEZIR PREMA SLOBODI Papa Franjo: ''Neki zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede''

08:37 Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija želi doći do granice Donecke oblasti do kraja godine.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar također je rekla da je grad Bahmut u Doneckoj oblasti "istočna utvrda" Ukrajine, gdje je Rusija koncentrirala najviše vojne opreme i oružja, javlja Kyiv Independent.

7:30 I Kijev i Washington ocjenjuju da Rusija ne želi pregovore, pri čemu Moskva ne odgovara na ukrajinske preduvjete, koji uključuju i potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, uključujući i Krim, koji je okupiran 2014. godine.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za Tass je rekao da je, kada je riječ o tome koliko će sukob trajati, loptica u dvorištu režima, a iza njega stoji Washington.

Pročitajte i ovo Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg RAT U EUROPI Oglasila se Ukrajina o mirovnim pregovorima: Otkriveno gdje i kad bi se trebali održati

7:20 "Naši prijedlozi za demilitarizaciju i denacifikaciju teritorija pod kontrolom režima, uklanjanje prijetnji sigurnosti Rusije koje otamo dolaze, uključujući naše nove teritorije, dobro su poznati neprijatelju. Smisao je jednostavan. Ispunite ih za svoje dobro. Inače će o pitanju odlučiti ruska vojska", citirala je državna novinska agencija Lavrova u ponedjeljak navečer.

7:10 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je za AP da njegova zemlja namjerava održati mirovne pregovore do kraja veljače, oko godišnjice izbijanja rata. Dodao je da će to vjerojatno biti u Ujedinjenim narodima, s glavnim tajnikom Antoniom Guterresom kao mogućim posrednikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene