Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

VIDEO Objavljene šokantne snimke nakon granatiranja Dnjepra: "Teroristi ne daju ljudima miran vikend"

Rat u Ukrajini - 1
Rat u Ukrajini - 1 Foto: Afp
Građani Hersona počeli su se evakuirati oko ponoći iz grada u kojem još traju žestoke borbe. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako je sad "očito da se ponovno ujedinjenje Rusije s Donbasom" trebalo dogoditi ranije.

 

  •  Predsjednik Volodimir Zelenski u petak je kritizirao gradonačelnika Kijeva da nije obavio dobar posao organizirajući skloništa za pomoć građanima koji su zbog ruskih napada ostali bez struje i vode
  • Rusija je najavila da neće dostavljati naftu državama koje nametnu ograničenje cijene ruske nafte
  • Amerika je zabrinuta da će Rusija upotrijebiti kemijsko oružje
  • Jens Stoltenberg kazao je da će NATO pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno
  • 12.000 ruskih vojnika raspoređeno je na granici Bjelorusije i Ukrajine

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:10 Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei preminuo je u 64. godini života, priopćilo je u subotu bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

20:36 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju da koristi "genocidnu" taktiku sovjetskog vođe Staljina i da pokušava "eliminirati" ukrajinski narod, piše Sky News.

"Na 90. obljetnicu Holodomora 1932.-1933. u Ukrajini, ruski genocidni agresorski rat ima isti cilj kao i tijekom genocida 1932.-1933., eliminaciju ukrajinske nacije i svoju državnost", priopćili su iz ministarstva.

"Nekada su nas htjeli uništiti glađu, a sada mrakom i hladnoćom. Ne smijemo se slomitit", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuvši se na ruske napade na ukrajinsku infrastrukturu. 

17:40 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izrazio je sućut nakon iznenadne smrti bjeloruskog ministra vanjskih poslova Vladimira Makeija, javlja Reuters.

No čelnica oporbe u egzilu Sviatlana Tsikhanousskaya, Makeija je nazvala izdajnikom bjeloruskog naroda.

"Makei je 2020. izdao bjeloruski narod i podržao tiraniju. Takvog će ga pamtiti bjeloruski narod", rekla je Tsikhanousskaya.

17:38 Šef ukrajinske nacionalne policije Ihor Klimenko izjavio je u subotu da su 32 civila ubijena u Hersonu od 9. studenoga, kada su se ruske snage bile prisiljene povući iz grada, javlja Kyiv Independent.

16:47 "Rusija je pogodila stambene zgrade u Dnjepru. Teroristi ne dopuštaju ljudima da mirno provedu vikend", napisao je ukrajinski zastupnik Oleksej Gončarenko na Twitteru.

Jezive snimke posljedica granatiranja Dnjepra objavila je i agencija Nexta. "13 osoba je ozlijeđeno, od kojih je četvero hospitalizirano, jedna žena je u teškom stanju", javljaju lokalne vlasti, a prenosi Nexta.

16:02 Članovi Lublinskog trokuta sastali su se u subotu u glavnom gradu Ukrajine kako bi razgovarali o kontinuiranom ruskom bombardiranju Ukrajine.

Lublinski trokut regionalni je savez triju europskih država; Litve, Poljske i Ukrajine.

"Današnji sastanak je još jednom dokazao da imamo zajedničku viziju u smislu otpora ruskoj agresiji i neposrednoj pobjedi Ukrajine. Osudili smo stalne ruske napade i ratne zločine", objavio je na Twitteru ukrajinski premijer Denis Šmihal.

15:45 Devet ruskih ratnih zarobljenika oslobođeno je u subotu u razmjeni zarobljenika s Ukrajinom, objavila je ruska novinska agencija Tass.

"Kao rezultat pregovaračkog procesa, devet ruskih vojnika koji su bili u smrtnoj opasnosti u zatočeništvu vraćeno je s teritorija pod kontrolom kijevskog režima", navodi se u priopćenju ministarstva.

U zamjenu za devet ruskih ratnih zarobljenika vratilo se 12 Ukrajinaca, uključujući i tri civila koji su se smatrali nestalima.

15:02 Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei umro je u dobi od 64 godine, izvijestila je u subotu državna novinska agencija Belta.

"Ministar vanjskih poslova Vladimir Makei iznenada je preminuo", javlja Belta. Makei je tu dužnost obnašao od 2012.

Početkom ovog tjedna sudjelovao je na konferenciji Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) - vojnog saveza nekoliko postsovjetskih država u Erevanu, a u ponedjeljak se trebao sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Prije predsjedničkih izbora i masovnih protuvladinih prosvjeda u Bjelorusiji 2020., Makei je bio jedan od inicijatora nastojanja da se odnosi Bjelorusije sa zapadnim zemljama poboljšaju te je kritizirao Rusiju.

No nakon početka prosvjeda naglo je izmijenio stajalište, tvrdeći da su demonstracije nadahnuli zapadnjački agenti.

"Šokirani smo viješću o smrti šefa ministarstva vanjskih poslova Republike Bjelorusije, Vladimira Makeija", objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na svom Telegram kanalu.

"Rusija će uskoro objaviti vijest o službenim izrazima sućuti."

14:50 Ruski predsjednik Putin mogao bi uskoro mobilizirati još dva milijuna vojnika, a ovog puta na udaru bi se mogle naći i žene, čak njih 300.000. Putinov je to očajnički pokušaj dobivanja rata protiv ukrajinskih snaga. Iako je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika zanijekao da bi moglo biti dodatne regrutacije Putin i dalje odbija potpisati potrebnu uredbu koja će okončati ovaj trenutačni val mobilizacije, što naravno potiče dodatne glasine da će ih biti još, a izvori to i potvrđuju. Najavljuju da bi nova mobilizacija mogla biti već u siječnju.

14:01 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je u subotu domaćin samita o hrani na kojem je predstavio inicijativu "Žito iz Ukrajine" u svrhu izvoza žita u zemlje najranjivije na glad i sušu čime nastoji dobiti podršku Afrike i Azije u borbi protiv ruske invazije, prenose agencije.

 

Na dan kada se Ukrajina prisjeća žrtava Gladomora, masovne i namjerno izazvane gladi u doba Sovjetskog Saveza, Zelenskij je rekao da plan dokazuje da globalna prehrambena sigurnost "nije samo prazna riječ" za Kijev.

Moskva s druge strane tvrdi da ukrajinsko žito ne stiže do najranjivijih zemalja.

"To će biti jedan od najvećih doprinosa globalnoj stabilnosti - stvaran i jako potreban korak", rekao je Zelenskij.

Objavio je da je Kijev prikupio oko 150 milijuna američkih dolara od više od 20 zemalja i EU-a za izvoz žita u zemlje kao što su Etiopija, Sudan, Južni Sudan, Somalija i Jemen.

"Planiramo poslati najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje su najviše suočene s prijetnjom gladi i suše", rekao je Zelenskij na samitu.

Samitu su osobno nazočili premijeri Belgije, Poljske i Litve te predsjednica Mađarske. Predsjednici Njemačke i Francuske te predsjednica Europske komisije održali su govore putem video veze.

Najavljena u Kijevu ovaj mjesec, inicijativa je dopuna sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji je omogućio nastavak izvoza ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru.

Europski čelnici izrazili su u subotu potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovne gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin.

Godine 1932. i 1933. od gladi je umrlo gotovo 3,5 milijuna Ukrajinaca.

Njemački parlament u petak je odlučio definirati gladomor kao genocid.

Rusija odbacuje takve kvalifikacije tvrdeći da je velika glad u SSSR-u početkom 1930-ih pogodila ne samo Ukrajince, nego i Ruse, Kazahstance i druge narode.

 

13:31 Republika Armenija zatražila je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da predsjeda mirovnim pregovorima s Azerbajdžanom. Znak je to da ruski predsjednik Vladimir Putin gubi ruske regionalne saveznike, piše The Guardian.

Takav zahtjev Armenija je uputila nekon što je održan sastanak Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti. Armenski premijer Nikol Pašinjan tijekom fotografiranja se udaljio od Putina.

Pašinjan je odbio potpisati deklaraciju sa samita i to zbog "neuspjeha Organizacije u sporazumu o međusobnoj obrani". Naime, Organizacija nije stala u obranu Armenije kada ju je Azerbajdžan napao u rujnu.

13:21 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je poginulo gotovo 87.000 ruskih vojnika.

13:05 Nakon intenzivnih ruskih napada, bez struje su i dalje deseci tisuća stanovnika ukrajinske prijestolnice Kijeva, javljaju lokalne vlasti.

U metropoli od 3 milijuna stanovnika struje i dalje nema oko 130. 000 ljudi, priopćila je gradska vojna uprava u subotu, dodajući da bi popravci trebali biti gotovi u sljedeća 24 sata.

Svi sustavi grijanja tada bi trebali ponovno raditi, rekli su nadležni.

Rusija je u srijedu gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu desecima raketa i krstarećih projektila, uzrokujući ozbiljnu štetu.

Bez struje, vode i grijanja ostali su stanovnici i u mnogim drugim dijelovima zemlje, uz velik strah da ključne usluge neće funkcionirati u hladnijim mjesecima koji dolaze.

12:30 Europski čelnici izrazili su u subotu potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovnoj gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da će se njegov narod oduprijeti ruskim napadima, koji redovito izazivaju prekide u opskrbi strujom i vodom.

"Ukrajinci su doživjeli zaista strašne stvari. Ali unatoč svemu sačuvali su sposobnost da ne budu poslušni i ljubav prema slobodi. Prije su nas htjeli uništiti glađu, danas mrakom i hladnoćom", rekao je Zelenskij u video poruci objavljenoj na Telegramu.

"Ne može nas se slomiti", poručio je.

Nekoliko europskih čelnika posjetilo je u subotu Kijev radi obilježavanja gladomora koji Ukrajina smatra genocidom.

Godine 1932. i 1933. od gladi je umrlo gotovo 3,5 milijuna Ukrajinaca.

Po poljskim i litavskim medijima, premijeri dviju zemalja, Mateusz Morawiecki i Ingrida Šimonyte, doputovali su na razgovore s ukrajinskim vodstvom, a jedna od tema mogla bi biti mogući novi izbjeglički val iz Ukrajine u Europu ove zime.

Ukrajinska granična služba potvrdila je da je Morawiecki "posjetio Kijev i odao počast žrtvama gladomora".

Belgijski premijer Alexander De Croo također je posjetio Kijev, prvi put od početka ruske invazije. Po novinskoj agenciji Belgi, donio je novu pomoć od 37,4 milijuna eura.

"Stigao u Kijev. Nakon žestokog bombardiranja zadnjih dana, stojimo uz ukrajinski narod. Više nego ikad prije", objavio je na Twitteru.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je u video poruci novu pomoć od 10 milijuna eura za pomoć izvozu ukrajinskog žita.

Njemački parlament u petak je odlučio definirati gladomor kao genocid.

Rusija odbacuje takve kvalifikacije tvrdeći da je velika glad u SSSR-u početkom 1930-ih pogodila ne samo Ukrajince, nego i Ruse, Kazahstance i druge narode.

11:50 Struja je vraćena u grad Herson na jugu Ukrajine nakon što je ranije ovog mjeseca oslobođen od ruske okupacije, objavio je u subotu zamjenik predstojnika ureda predsjednika Kirilo Timošenko.

"Najprije opskrbljujemo električnom energijom ključnu gradsku infrastrukturu, a zatim odmah i kućanske potrošače", napisao je Timošenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Grad je bio bez struje, centralnog grijanja i tekuće vode kada su ga ukrajinske snage oslobodile 11. studenoga.

Ruske snage zauzele su Herson ubrzo nakon invazije Moskve 24. veljače i to je bio jedini regionalni glavni grad koji su uspjeli zauzeti.

Njihovo povlačenje označilo je značajan gubitak za Moskvu, ali ukrajinski dužnosnici kažu da ruske snage još uvijek granatiraju grad s druge strane rijeke Dnjepra.

Načelnik lokalne uprave rekao je u petak da je u proteklih šest dana ubijeno 15, a ranjeno 35 osoba.

10:34 Rusija će platiti za glad u Ukrajini u vrijeme sovjetske ere kada su tijekom zime 1932./1933. umrli milijuni Ukrajinaca i za svoje postupke u sadašnjem ratu u Ukrajini, rekao je u subotu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika.

"Rusi će platiti za sve žrtve holodomora i odgovarati za današnje zločine", napisao je Andrij Jermak na Telegramu, koristeći ukrajinski naziv za katastrofu.

Ukrajinska godišnjica sjećanja na žrtve holodomora ove je godine u subotu. U studenom 1932. sovjetski vođa Josif Staljin poslao je policiju da zaplijeni sve žito i stoku s nacionaliziranih ukrajinskih farmi, uključujući i sjeme potrebno za sadnju sljedećeg usjeva.

Milijuni ukrajinskih seljaka umirali su od gladi sljedećih mjeseci u onome što povjesničar Sveučilišta Yale Timothy Snyder naziva "očigledno smišljenim masovnim ubojstvom".

Njemački parlamentarci planiraju donijeti rezoluciju kojom se izgladnjivanje milijuna Ukrajinaca pod Staljinom proglašava genocidom, što je potez za koji se njemački Bundestag nada da će poslužiti kao upozorenje Moskvi jer se Ukrajina suočava sa potencijalnom krizom gladi ove zime.

10:00 Prema guverneru Dnjepropetrovske oblasti Valentinu Režničenku, ruske trupe ispalile su gotovo 60 granata na Nikopolj i okolna sela na jugu zemlje tijekom noći 26. studenog.

Nema izvještaja o žrtvama, rekao je Rezničenko, prenosi Kyiv Independent.

 

 

8:33 Rusija vjerojatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarjelih nuklearnih krstarećih projektila i potom ih ispaljuje na Ukrajinu, objavila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da fotografije iz otvorenih izvora informacija pokazuju olupinu krstarećeg projektila lansiranog iz zraka na Ukrajinu, koji izgleda kao da je projektil iz 1980-ih koji je bio naoružan nuklearnom bojevom glavom.

Upravo ta slika Britancima je jasan dokaz da Rusi polako ostaju bez projektila dugog dometa i da sa starih nuklearnih projektila uklanjaju nuklearne bojeve glave i ispaljuju "suhe" rakete.

Ministarstvo je dodalo da je bojeva glava vjerojatno zamijenjena balastom. 

 

 

8:20 "Vladimir Putin pokušava smrznuti i izgladnjivati ukrajinski narod da se predaju od ove zime napadom na opskrbu strujom i vodom, ali neće uspjeti", rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly za Sky News.

Tijekom svog prvog posjeta Ukrajini rekao je da nikada prije nije vidio takvo razaranje te dodao da je od vitalnog značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo i druge saveznike da zadrže svoju podršku dok Kijev ne prevlada.

Milijuni Ukrajinaca su bez struje. Nema je ni u Kijevu, pa je tako bilo i u britanskom veleposlanstvu, gdje osim toga nije bilo ni vode, posvjedočio je veleposlanik.

8:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao kako je sad "očito da se ponovno ujedinjenje Rusije s Donbasom" trebalo dogoditi ranije.

"Što se tiče 2014. godine, naravno, gledajući unatrag, svi smo mi pametni, ali polazili smo od toga da bi možda bilo moguće postići dogovor, a Luhansk, Donjeck, nekako u okviru sporazuma iz Minska, mogli bi se ponovno ujediniti s Ukrajinom. Iskreno smo išli prema tome, ali nismo u potpunosti osjetili raspoloženje naroda, bilo je potpuno nemoguće razumjeti što se tamo događa", rekao je Putin.

"Sada je vjerojatno postalo očito da se to ponovno ujedinjenje trebalo dogoditi ranije. Možda ne bi bilo toliko žrtava među civilima, ne bi bilo toliko djece ubijeno u granatiranju", rekao je Putin.

7:50 Stanovnici oslobođenog Hersona oko ponoći su se počeli dobrovoljno evakuirati iz grada u kojem se još vode žestoke borbe.

Prvi vlak odvezao je stotinu ljudi prema Hmeljnickiju, gradu na zapadu Ukrajine, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo reintergracije Ukrajine.

Što se događalo dan ranije, pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene