Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSTAJU U HRVATSKOJ

Umjesto grada ovi su mladi liječnici odabrali selo: "Tu je ekipa, tu su prijatelji. Ne vidim zašto ne bi išlo"

Aktualno Galerija Mladi liječnici u selima - 1 Mladi liječnici u selima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mladi liječnici u selima - 2 Mladi liječnici u selima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladi liječnici u selima - 3 Mladi liječnici u selima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mladi liječnici u selima - 4 Galerija 1/4 >>
Mnogi mladi liječnici umjesto odlaska u inozemstvo biraju Hrvatsku, a neki od njih odlaze tamo gdje su najpotrebniji, u mala i zabačena mjesta.

Za Hitnu pomoć iz Grubišnog Polja nije bilo mira. Nakon kratkog poziva - pokret. Mladi tim iz spomenutog mjesta odlazi već na četvrtu intervenciju prije podneva.

Dok telefon ne zvoni, objašnjava liječnik Filip Glavač, nakon iskustva u obiteljskoj medicini ispunila mu se želja za radom u hitnoj. I umjesto Zagreba odabrao je manje mjesto.

Mladi liječnici u selima - 2 Mladi liječnici u selima - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Bila mi je velika želja doći u manje područje gdje liječnici moraju puno više razmišljati o tome gdje će s pacijentima jer bolnice nisu blizu. Ovo je trenutak u kojem ste vi sa svojim timom i sami. Vi ste ti koji morate donijeti odluke, a to je uloga liječnika", objašnjava Filip.

Četrdesetak minuta vožnje dalje, u Garešničkom Brestovcu, više od tisuću pacijenata godinama je čekalo novog liječnika. I dočekali su ga. Za ordinaciju doktora Emića stižu same pohvale.

"Sad imamo doktora i kako ne bih bio zadovoljan. Sretan sam. Prvi put sam sad kod njega i prvi je dojam odličan", kazao je Ilija, a sličnog je mišljenja i Dobrila: "Mijenjali su se stalno. Mlad je, zgodan. Super."

Mladi liječnici u selima - 2 Mladi liječnici u selima - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Zadovoljstvo ne krije ni Božidar, koji prepričava da su im dolazili umirovljeni liječnici na četiri sata pa su imali problema. "Čekali smo tri-četiri sata da dođemo do liječnika. Trebaju mladi ostati i ne bježati van", rekao je.

"Tu je ekipa, tu su prijatelji, obitelj..."

Odmah nakon fakulteta liječnik Borna Emić počeo je raditi i ne razmišlja o tome da napusti Hrvatsku. "Navikao sam na ovu našu okolinu i ljude. Sviđa mi se. Nisam baš za neke velike gradove. Tu je mirniji život. Tu je ekipa, tu su prijatelji, obitelj. Ne vidim razloga zašto ne bi išlo", objašnjava.

Mladi liječnici u selima - 2 Mladi liječnici u selima - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Na područje Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja tri mjeseca stiglo je 12 mladih liječnika, njih desetero ravno s fakulteta. Privlače ih razne subvencije i riješeno stambeno pitanje, a na najudaljenijem naseljenom otoku svoj poziv živi još jedan mladi liječnik. Prva intervencija i odmah vatreno krštenje – infarkt, koji je, nasreću, završio s dobrim ishodom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Striktno provođenje Beroš ne odustaje: Opet se traži kontrola radnog vremena liječnika, ravnatelji se još uvijek bore s jednim problemom

Pročitajte i ovo Branko Bazdan Promjene u zdravstvu "Reforma neće ništa promijeniti. Za 5, 6 godina neće biti ni mene, ni ministra": Najviše negodovanja stiže s juga Hrvatske

"Nije mi neka situacija da me to zaplašilo da bih otišao s Lastova, već mi je taj slučaj ubrizgao novu energiju i elan. Svaki sljedeći put želite biti bolji i spremniji", kazao je mladi liječnik Fran Blažević, koji je treći liječnik na tom otoku u posljednjih godinu dana, no za razliku od ostalih, planira ostati.

Više o mladim liječnicima koji su se odlučili za rad u manjim mjestima pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Anje Perković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene