Obavijesti Video Pretražite Navigacija
91. dan rata

Lavrov upozorava Hrvatsku: "Vlasti su zauzele neprijateljski stav prema Rusiji." Turska ne odustaje od blokade pristupa Finske i Švedske NATO-u

Rat u Ukrajini traje 91. dan. Rusko ministarstvo vanjskih poslova na društvenim je mrežama poslalo Hrvatskoj upozorenje zbog "neprijateljskog stava". Turska ne odustaje od blokade ulaska Finske i Švedske u NATO. Traju velike borbe u pokrajini Donbas.

 

  • Lavrov je zaprijetio Hrvatskoj zbog "neprijateljskog stava vlasti prema Rusiji".
  • Ukrajna uvodi vize za ruske državljane.
  • Turska je odlučna u blokadi Švedske i Finske za ulazak u NATO.
  • Ruski parlament ukinuo je dobnu granicu za pristupanje vojsci.
  • Objavljeni su identiteti stranih plaćenika koji su optuženi za ratne zločine nad civilima u Ukrajini.
  • Započela je tajna operacija uklanjanja tijela vojnika iz potopljene ruske krstarice Moskva.
Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:36 Visoki turski dužnosnik ustvrdio je nakon razgovora sa švedskim i finskim dužnosnicima da Turska neće pristati na pridruživanje dviju nordijskih zemalja NATO-u ako se ne poduzmu konkretni koraci za rješavanje prigovora Ankare.

"Jasno smo dali do znanja da ako se problemi ne riješe konkretnim potezima u određenom vremenskom okviru, proces neće napredovati", rekao je Ibrahim Kalin nakon razgovora u srijedu u Ankari koji su trajali oko pet sati.

Kalin je glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegov viši pomoćnik.

Turska je rekla da se protivi članstvu tih zemalja u NATO-u, navodeći pritužbe zbog njihove percipirane potpore Radničkoj stranci Kurdistana i drugim subjektima koje Turska smatra sigurnosnim prijetnjama.

Kalin je rekao da je prijedlog Turske da dvije zemlje ukinu ograničenja izvoza oružja naišao na "pozitivan stav" švedske i finske delegacije. Dodao je da će se razgovori nastaviti nakon što nordijske vlade odgovore na zahtjeve Turske.

Turska također očekuje izručenje 28 osumnjičenih za “terorizam” iz Švedske i 12 iz Finske, rekao je Kalin.

22:30 Princ Charles susreo se danas s izbjeglicama u Bukureštu u Rumunjskoj i razgovarao s njima o situaciji u Ukrajini, javlja Sky News. 

22:07 NEXTA je objavila fotografije smještaja ukrajinskih vojnika na jednom od položaja kod Mikolajiva. "Imaju kuhinju, blagavaonicu i prostor za dnevni odmor", napisali su na Twitteru.

21:38 Ukrajina je ukinula bezvizni režim prelaska granice za ruske građane, navodeći potrebu za poboljšanjem sigurnosti granica nakon invazije Moskve. Ranije su ruski državljani smjeli posjećivati susjednu Ukrajinu bez viza.

U nalogu objavljenom na predsjedničkoj web stranici, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da podržava peticiju koju je pokrenuo građanin, a u kojoj traži da se ova praksa prekine.

"U pozadini sveobuhvatne ruske agresije, postavljeno pitanje je važno i vitalno. Podržavam potrebu jačanja kontrole ulaska ruskih državljana", rekao je i dodao da je poslao pismo premijeru Denisu Šmihalu tražeći od njega da poradi na tom pitanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin početkom prošlog mjeseca potpisao je dekret o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Moskva smatra "neprijateljskim", uključujući Ukrajinu.

Lavrov zaprijetio Hrvatskoj

21:00 Rusko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se na Facebooku. Povodom 30 godina uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom, komentirali su odnose dvije zemlje.

"25. svibnja obilježava se 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Rusko-hrvatski odnosi tijekom tri desetljeća odlikuju se pozitivnom dinamikom i progresivnim razvojem cjelokupnog spektra suradnje.

Formiran je čvrst ugovorni i pravni okvir koji pokriva širok raspon područja. Uspostavljen je konstruktivan politički dijalog koji je omogućio razmjenu mišljenja o aktualnim aspektima situacije u Europi s visokim stupnjem povjerenja.

Aktivno se razvijala trgovinska, gospodarska i investicijska interakcija. Uspješno su realizirani brojni zajednički projekti iz područja kulture i humanitarizma.

Šteta što su hrvatske vlasti posljednjih mjeseci odlučile zauzeti izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, koji je u velikoj suprotnosti s postignutom kvalitetom naših bilateralnih veza, uništava njihovo tkivo i nanosi ozbiljnu štetu iskonskim interesima naroda dviju zemalja. Na udaru su sva pozitivna postignuća iz prošlosti.

Uvjereni smo u besperspektivnost i pogubnost ovakvih destruktivnih pristupa. Uvjereni smo da će prevladati zdrav razum i Hrvatska će se vratiti na put konstruktivnog dijaloga i obostrano korisne suradnje temeljene, između ostalog, na svijesti o geopolitičkim realnostima i istinskim nacionalnim interesima", poručili su na Facebooku.

Govoreći o Sloveniji, Moskva je razočarana odlukom vlade u Ljubljani da poduzme "ničim ne opravdane neprijateljske korake" koji su usmjereni na "rušenje bilateralnih veza unatoč povijesnoj logici njihova razvoja".

"Uvjereni smo da takva politika slovenskih vlasti koja je u suprotnosti s istinskim interesima naših prijateljskih naroda, na kraju ustupiti mjesto uravnoteženom stajalištu prirodnom za rusko-slovenske odnose", ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Turska neće dozvoliti Švedskoj i Finskoj da uđu u NATO

20:36 Turska je priopćila da se proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u neće pomaknuti dalje ako se ne pozabave sigurnosnim zabrinutostima Ankare.

"Prenijeli smo našu poruku vrlo jasnim riječima. Proces neće napredovati ako se sigurnosni problemi Turske ne riješe konkretnim koracima i unutar određenog vremenskog okvira", rekao je glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin nakon sastanka sa švedskim i finskim predstavnicima.

Turska se usprotivila zahtjevima Švedske i Finske za ulazak u NATO zbog onoga što smatra popustljivošću prema kurdskim militantnim skupinama.

Ankara posebno optužuje Stockholm da pruža sigurno utočište zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i njezini zapadni saveznici navode kao terorističku skupinu.

"Rekli su nam da razumiju zabrinutost Turske za sigurnost, ali vidjet ćemo koje će korake poduzeti", dodao je Kalin i istaknuo da će se dijalog nastaviti.

Švedska je uvela embargo na prodaju oružja Turskoj od 2019. zbog vojne ofenzive Ankare u Siriji. Kalin navodi da se vidi pozitivan stav o ukidanju sankcija u obrambenoj industriji.

"Ne mislimo da je prikladno kad saveznici uvode sankcije jedni drugima. To bi oslabilo savez i usrećilo neprijatelje", dodao je.

Švicarska zaplijenila imovinu Janukovićevu suradniku

20:01 Švicarska vlada zaplijenila je imovinu u vrijednosti više od 100 milijuna švicarskih franaka u vlasništvu suradnika bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Zapljena se odnosi na imovinu Jurija Ivanjuščenka i njegove obitelji koja je zamrznuta nakon ukrajinske revolucije 2014., navodi se u priopćenju, naglašavajući da taj potez nije povezan sa sankcijama koje je Bern ove godine uveo Rusima.

Janukovič je svrgnut 2014. godine, u onome što je postalo poznato kao revolucija na Majdanu, koja je Ukrajinu pomaknula na prozapadniju stranu i udaljila se od ruske sfere utjecaja. Neki stručnjaci kažu da je svrgavanje Janukoviča bilo ključno za rusku aneksiju Krima i da je na kraju dovelo do invazije.

19:54 Ruski parlament usvojio je zakon kojim se dobna granica za osobe koje se prijavljuju u vojsku podiže na 50 godina. Prema sadašnjem zakonodavstvu, samo Rusi u dobi od 18 do 40 godina i stranci u dobi od 18 do 30 godina mogu se prijaviti kao profesionalni vojnici u rusku vojsku.

"Za korištenje visokopreciznog oružja i upravljanje oružjem i vojnom opremom potrebni su visokoprofesionalni stručnjaci", a takvi stručnjaci mogu biti u dobi od 40 do 45 godina, stoji u bilješci uz nacrt zakona. Prema novom zakonu, ruski državljani i stranci do 50 godina moći će potpisati ugovor s vojskom.

U bilješci se navodi da će amandman pomoći privlačenju civilnih zanimanja poput medicinara, inženjera i stručnjaka za komunikacije da se pridruže vojsci.

BBC je identificirao najmanje 46 Rusa starijih od 45 godina koji su ubijeni u Ukrajini od početka invazije. To uključuje 63-godišnjeg umirovljenog generala, koji je oboren dok je upravljao borbenim zrakoplovom Su-25.

Dvije osobe poginule u granatiranju u regiji Harkiv

18:52 Lokalni dužnosnici u Ukrajini kažu da su dvije osobe poginule u ruskom granatiranju grada Balaklije koji se nalazi na bojišnici u regiji Harkiv.

Natalija Popova, savjetnica čelnika Regionalnog vijeća u Harkovu, rekla je da je sedam osoba ozlijeđeno u granatiranju, uključujući jedno dijete koje je u kritičnom stanju.

Balaklija se nalazi sjeverozapadno od Izjuma okupiranog od strane ruskih snaga i koji je postao njihova platforma za napade južnije na regiju Donjeck, piše CNN.

18:20 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako plan Moskve da pojednostavi proces davanja ruskog državljanstva stanovnicima ukrajinskih regija koje su okupirane od strane Rusije krši međunarodno pravo.

Riječ je o Ukrajincima koji žive u južnim ukrajinskim regijama Zaporižja i Herson, a ministarstvo taj potez Rusije smatra dodatnim dokazom  "zločinačkih ratnih ciljeva Kremlja".

"Nezakonito izdavanje putovnica je flagrantno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i normi i načela međunarodnog humanitarnog prava", navode.

17:56 Ruski predsjednik Vladimir Putin je prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofenzive na susjednu zemlju. Na snimkama ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj košulji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je obiteljska situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih postelja, rane im se nisu vidjele.

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin "biti ponosan na svog oca". Ministar obrane Sergej Šojgu bio je s njim. Rusija veoma rijetko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podatci objavljeni 25. ožujka pokazuju da je ruska vojska priznala 1351 poginulog vojnika i 3825 ranjenih.

Predsjednikov glasnogovornik je ranije istaknuo da ovaj posjet ne znači "novu etapu", dok ofenziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec. "Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da osobno ode onamo", rekao je Dmitrij Peskov.

17:50 Dužnosnik koji podržava Rusiju u Mariupolju rekao je da će tijekom sljedećih nekoliko dana krenuti prvi brod iz te luke, prenosi TASS. Agencija javlja da će brod prevesti oko 3000 tona metala u Rostov na Donu u Rusiji. Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da luka u Mariupolju radi normalno.

Snimka protutenkovskog raketnog sustava Stugna-P

17:30 Na društvenim mrežama dijeli se videosnimka uz koju piše kako se radi o još jednom uništavanju ruskog tenka sa protutenkovskim raketnim sustavom Stugna-P.

Dizajniran i proizveden u Ukrajini, Stugna-P je protutenkovski raketni sustav. S 90 kilograma teži je, manje prenosiv, ali jeftiniji od Javelina te se pokazao iznimno učinkovitim protiv ruskih tenkova.

Može se postaviti na tronošce i kamuflirati, omogućujući vojnicima da se sakriju prije ispuštanja projektila putem daljinskog upravljača. S dometom paljbe od 100 metara do pet kilometara, Stugna-P se može ručno voditi pomoću daljinskog upravljača ili ostaviti da ga vodi vlastiti laser u načinu rada "ispali i zaboravi".

17:04 Ujedinjeno Kraljevstvo odbilo je ponudu Rusije da deblokira ukrajinske luke u zamjenu za ukidanje sankcija.

"Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nazvao je prijedlog Moskve ucjenom, dodajući da bi oni političari koji bi mogli pomisliti da ga prihvate - trebali prvo posjetiti grobove ubijene ukrajinske djece", piše The Kyiv Intependent.

Strani plaćenici optuženi za ratne zločine

16:53 Dva borca ​​Wagner grupe iz Bjelorusije optužena su za ubojstvo civila u blizini Kijeva, čime su postali prvi međunarodni plaćenici koji su se suočili s optužbama za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski tužitelji objavili su imena i fotografije osam muškaraca traženih zbog navodnih ratnih zločina, uključujući ubojstvo i mučenje, u selu Motižin. Vjeruje se da se nekoliko njih borilo u Siriji.

Navode da je pet ruskih vojnika, jedan je ruski plaćenik iz Wagner grupe, a posljednja dva bjeloruski plaćenici, piše The Guardian.

Tužitelji navode da je 51-godišnji Sergej Vladimirovič Sazanov, rođen u gradu Rečica u Bjelorusiji, bio jedan od oko 300 Wagnerovih plaćenika koji su sudjelovali u ofenzivi u veljači 2018. u sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor.

Drugi muškarac, 32-godišnji Alexander Alexandrovič Stupnicki, rodom iz Orša u Bjelorusiji, identificiran je kao časnik za vezu za jurišni vod 1. izviđačko-jurišne satnije Wagner grupe.

Treći muškarac identificiran kao pripadnik Wagnera, 33-godišnji Sergej Sergejevič Sazonov, rođen je u Kalinjingradu i navodno je vozač zapovjednog vozila Wagner grupe.

Bilo je izvješća o Wagnerovim borcima na terenu u Ukrajini, ali to su prve optužbe protiv služenja plaćenika i prve optužbe protiv ljudi koji nisu Rusi.

16:44  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba sastao se s premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

"Zahvalio sam se Crnoj Gori što je čvrsto stala uz Ukrajinu, što je primila naše građane koji bježe od rata i pridružila se sankcijama Rusiji. Ukrajina cijeni podršku Podgorice našoj kandidaturi za EU. Slažemo se da se naši putevi integracije u EU međusobno nadopunjuju", napisao je na Twitteru.

 

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene